Μπανγκλαντές: Συνομιλίες του Στρατού με φοιτητές και πολιτικά κόμματα – 109 νεκροί την Δευτέρα

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που συγκλόνισαν το Μπανγκλαντές χθες, Δευτέρα, ημέρα που σηματοδοτήθηκε από τη φυγή της πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν η αστυνομία και γιατροί, αναθεωρώντας προς τα πάνω ένα προηγούμενο απολογισμό.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα από τις αρχές Ιουλίου, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 409, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία της αστυνομίας, επίσημες πηγές και πηγές σε νοσοκομεία.

Συνάντηση Στρατού – φοιτητών

Οι συντονιστές του φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας του Μπανγκλαντές επρόκειτο να συναντηθούν με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Γουάκερ-Οζ-Ζαμάν, αφού ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση μετά την παραίτηση της Σεΐχ Χασίνα από την πρωθυπουργία.

Τη Δευτέρα, η Χασίνα παραιτήθηκε και εγκατέλειψε το Μπανγκλαντές, αφού εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την καταστολή διαδηλώσεων που ξεκίνησαν ως φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά των προνομιακών ποσοστώσεων απασχόλησης και διογκώθηκαν σε κίνημα που ζητούσε την πτώση της. Τη Δευτέρα ξέσπασαν πανηγυρισμοί μετά την παραίτηση της Χασίνα.

Ο Ζαμάν σχεδιάζει να συναντηθεί με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων το μεσημέρι της Τρίτης τοπική ώρα (0600 GMT), ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, μία ημέρα αφότου ο Ζαμάν ανακοίνωσε την παραίτηση της Χασίνα σε τηλεοπτικό διάγγελμα και δήλωσε ότι θα σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση.

Ο Ζαμάν δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με τους ηγέτες των σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων – εξαιρουμένου του επί μακρόν κυβερνώντος κόμματος Awami League της Χασίνας – για να συζητήσει την περαιτέρω πορεία και επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Μοχάμεντ Σαχαμπούντιν.

Προσωρινή κυβέρνηση με στόχο τις εκλογές

Μια προσωρινή κυβέρνηση θα διεξάγει εκλογές το συντομότερο δυνατό μετά από διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς, δήλωσε ο Σαχαμπούντιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά τη Δευτέρα.

Είπε επίσης ότι αποφασίστηκε “ομόφωνα” να αφεθεί αμέσως ελεύθερη η πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) της αντιπολίτευσης και αντίπαλο της Χασίνα, η Begum Khaleda Zia, η οποία καταδικάστηκε σε υπόθεση δωροδοκίας το 2018, αλλά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ένα χρόνο αργότερα καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε. Η ίδια έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον της.

Εκπρόσωπος του BNP δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ζία, 78 ετών, “θα καθαρίσει νομικά όλες τις κατηγορίες και θα βγει σύντομα”.

Νωρίς την Τρίτη, οι ΗΠΑ επαίνεσαν τη συμπεριφορά του στρατού του Μπανγκλαντές. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από καιρό ζητήσει το σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο Μπανγκλαντές και παροτρύνουμε ο σχηματισμός της προσωρινής κυβέρνησης να είναι δημοκρατικός και χωρίς αποκλεισμούς. Επιβραβεύουμε τον στρατό για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε σήμερα”, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Ο Μπορέλ καταδίκασε τη δήλωση ισραηλινού υπουργού που χαρακτήρισε «ηθική» τη λιμοκτονία στη Γάζα

Κάμαλα Χάρις: Επισήμως υποψήφια τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ – Εξασφάλισε το χρίσμα

Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση του Ιράν – Μήνυμα ΗΠΑ για αποκλιμάκωση

Η δολοφονία Χανίγια ωθεί στα άκρα τη Χαμάς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter