Φουντώνουν μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις απέναντι στην πλήρη αδιαφορία που για δεύτερη τετραετία δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τη δραματική οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν δανειολήπτες με συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο. Η αντιμετώπιση του προβλήματος παραπέμπεται από την κυβέρνηση της ΝΔ στις ελληνικές καλένδες, χωρίς το ηγετικό επιτελείο της να αναλαμβάνει καν νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακούφισης των δανειοληπτών και δείχνοντας μόνο την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένα απαντητικό έγγραφο που παρουσιάζει το Documentonews.gr σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, για το θέμα αποκαλύπτει το ιδιότυπο συνεχές υπουργικό πινγκ πονγκ. Αυτή τη φορά, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης που πετά το μπαλάκι της προστασίας των δανειοληπτών με συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Οι δικαστικές αποφάσεις στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν δικαίωσαν τους δανειολήπτες, και οι κυβερνήσεις τούς άφησαν αβοήθητους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι στρεβλές τραπεζικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από το 2006 μέχρι το 2008 με δάνεια “ρίσκου” και με τον συναλλαγματικό κίνδυνο να τον φορτώνουν στον καταναλωτή έχουν οδηγήσει ήδη από το 2010, σε οικονομική απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους που συνήψαν συμβάσεις στεγαστικών δανείων με όρο την πληρωμή δόσεων ή αποπληρωμή κεφαλαίου σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο βάσει της ισοτιμίας τους κατά τη χρονική στιγμή της πληρωμής.
Οι διανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με υπολογισμούς, ξεπερνούν τοις 85.000. Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως αποτυπώνεται στη βουλευτική ερώτηση, τα επιτόκια την περίοδο 2006-2008 τα επιτόκια σε ευρώ ακολουθούσαν ανοδική πορεία, και τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να συνεχίσουν την επιθετική τους πιστωτική επέκταση προσέλκυσαν τους δανειολήπτες, προσφέροντας, ενόψει της αντίθετης πορείας που ακολουθούσαν στην αγορά χρήματος τα επιτόκια σε ελβετικό φράγκο, στεγαστικά δάνεια στο νόμισμα αυτό.
Η προώθηση αυτή, όπως τονίζεται, έγινε δίχως να υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες και δίχως οι καταναλωτές ασφαλώς να είχαν καμία εμπειρία ή γνώση από δάνεια σε συνάλλαγμα. Τα επόμενα χρόνια, μετά τη χορήγηση των δανείων αυτών ακολούθησε επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες αυτοί να έχουν οδηγηθεί σε ένα τραγικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, σε σημείο που ύστερα από δεκαπέντε χρόνια οι οφειλές να είναι υψηλότερες του κεφαλαίου που τελικά έλαβαν και χρησιμοποίησαν.
Πάντως, σύμφωνα με τη διατύπωση της βουλευτικής ερώτησης, «η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν ελέγχεται ο όρος με τον οποίο επιρρίπτεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος στον δανειολήπτη. Ούτε, μάλιστα, για την αδιαφάνειά του, όταν δηλαδή δεν συνοδεύεται με σαφή πληροφόρηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή του. Στη κρίση της αυτή οδηγήθηκε η Ολομέλεια δίχως να απευθύνει, όπως άλλα εθνικά δικαστήρια έκαναν και ως όφειλε, προδικαστικά ερωτήματα για τα κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…)».
Η απάντηση Φλωρίδη
Σε έγγραφο (Αρ. Πρωτ.: 13 /19.1.2024) προς τη Βουλή ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης ανέπτυξε μια επιχειρηματολογία που εστιάζει κατ΄αρχάς στις δικαστικές αίθουσες. Σημειώνει ότι γενικά η έκδοση δικαστικών αποφάσεων προβλέπεται συνταγματικώς να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες, έπειτα από αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων και των πληροφοριών που περιέρχονται σε γνώση των Δικαστών. Προσθέτει ότι οι Δικαστικές Αρχές «ασκούν το έργο τους αμερόληπτα και ανεπηρέαστα σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης (…)».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της βουλευτικής ερώτησης επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αφενός δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, αφετέρου είναι αναρμόδιος να απαντά για τον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη ασκεί το δικαιοδοτικό της έργο. Για να καταλήξει να πετάξει το μπαλάκι για μέτρα σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, σημειώνοντας: «Κατά τα λοιπά, αρμόδιος να σας ενημερώσει επί των ζητημάτων που τίθενται είναι ο συνερωτώμενος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».
Αναμένεται και η απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην υπ’ αριθ. 2620/16-01-2024 ερώτησης του βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, με θέμα: «Μέτρα και ενέργειες της Κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο».
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι τα εθνικά δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν δίστασαν να απευθύνουν ερωτήματα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους καταχρηστικούς όρους (αποφάσεις από 15.6.2023 στην υπόθεση C-520/21, από 20.9.2017 στην υπόθεση C-186/16). Το ΔΕΕ, με τις αποφάσεις του, «άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την αποζημίωση των καταναλωτών», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.
Οι δανειολήπτες στη χώρα μας συνεχίζουν τον δικαστικό τους αγώνα και είναι σημαντική η εκ μέρους του Αρείου Πάγου υποβολή προδικαστικού ερωτήματος σχετικά με τα ζητήματα του ελέγχου της καταχρηστικότητας των επίμαχων όρων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Χαριλάου Τρικούπη εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί έχει επιλέξει να «να μένει αδιάφορος και ψυχρός θεατής στην άδικη μεταχείριση που υφίσταται οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου». Κατά το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, οφείλει να ζητήσει δημόσια, -με αφορμή τις συλλογικές δίκες που συνεχίζονται, αξιοποιώντας και τις δικονομικές δυνατότητες του Δημοσίου-, την υποβολή ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ρίχνει πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί αυτή μέχρι σήμερα, δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόταση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες αναλαμβάνουν τα δύο τρίτα του συναλλαγματικού κινδύνου και οι δανειολήπτες το εν τρίτο, μη εμποδίζοντας τους δανειολήπτες που θα το επιθυμούσαν να επιδιώξουν δικαστικά και καλύτερη ρύθμιση.
Διαβάστε επίσης: Φάμελλος για πλειστηριασμούς: «Τα αποτελέσματα του πτωχευτικού τα βλέπουν όλοι εκτός από τον Μητσοτάκη»
Κυβερνητική καμπάνια 5 εκατ. για την επιστολική ψήφο – Θα γίνει της… λίστας Πέτσα;