Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέλνουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέλνουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams μέσα σε λίγους μήνες, μια κίνηση που εκτιμάται ότι βοηθά να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο με τη Γερμανία σχετικά με το πώς θα βοηθηθεί καλύτερα το Κίεβο στον πόλεμό του κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνει εδώ και μήνες εκκλήσεις  για δυτικά τανκς καθώς προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη αντεπίθεση και μια πιθανή ρωσική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Κρίσιμο πλεονέκτημα

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης που επέλεξαν οι ΗΠΑ ήταν επειδή τόσα τανκ θα χρειάζονταν για να σχηματιστεί ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων μάχης. Το Κίεβο λέει ότι θέλει να ανακτήσει από τις ρωσικές δυνάμεις όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε διεθνή Μέσα ότι τα τεθωρακισμένα θα βελτιώσουν την ικανότητα των Ουκρανών να ελίσσονται, ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για τη χώρα καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να ανακτήσει τη ρωσοκρατούμενη επικράτειά της.

Οι ΗΠΑ αναμένουν από άλλα κράτη να ανακοινώσουν πρόσθετες συνεισφορές τεθωρακισμένων, ενώ τα άρματα που θα δοθούν αναμένεται να φτάσουν στο πεδίο της μάχης τους επόμενους μήνες.

Αντικατάσταση σοβιετικών αρμάτων

Η Ουκρανία ζητούσε επίσης από την Ευρώπη σύγχρονα άρματα μάχης για να αντικαταστήσει τα τανκ T-72 της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή. Όμως, η Γερμανία, η οποία έχει επικριθεί για τη στάση της να βοηθήσει την Ουκρανία, εμπόδιζε την αποστολή οποιουδήποτε από τα τανκ της και αρνήθηκε σε άλλες χώρες την άδεια να στείλουν άρματα μάχης που παρέχονται από τη Γερμανία.

Το Βερολίνο, ωστόσο, άλλαξε στάση και πλέον όχι μόνο θα στείλει μια ίλη Leopard αλλά θα δώσει το πράσινο φως σε άλλες χώρες που έχουν άρματα γερμανικής κατασκευής, όπως η Πολωνία, να αποστείλουν βοήθεια στο Κίεβο. Παράλληλα, η Γερμανία είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να στείλουν πρώτα τα δικά τους άρματα μάχης, ώστε να πειστούν να αλλάξει γνώμη.

Διαβάστε επίσης:

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter