Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν επί της αρχής για το πλαίσιο εκεχειρίας στη Γάζα

Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν επί της αρχής για το πλαίσιο εκεχειρίας στη Γάζα

Σε συμφωνία επί της αρχής για κατάπαυση πυρός στην Γάζα, με βάση το πλαίσιο της εκεχειρίας που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατέληξαν οι διαπραγματευτές τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ. Η ανακοίνωση της επί της αρχής συμφωνίας ήρθε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος σε μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ανέφερε: «Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και θα επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρουμε».

Το σχέδιο εκεχειρίας στο οποίο μένει να φανεί τι αλλαγές έχουν γίνει, χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη προβλέπεται κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Παράλληλα προβλέπεται ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων και έναρξη μαζικών παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Η φάση αυτή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με το ενδεχόμενο να παραταθεί αν αυτό χρειαστεί.

Στη δεύτερη φάση υπήρχε σχεδιασμός για «μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών» και νέα ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων, με παράλληλη διοίκηση της Γάζας από μεταβατική κυβέρνηση.

Τέλος, η τρίτη φάση αφορά στην αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας και την ομαλοποίηση της πολιτικής της ζωής, μετά από την μεταβατική φάση.

Διαβάστε επίσης:

Κύρτσος: Οι Βρυξέλλες κατάλαβαν την «απάτη» Μητσοτάκη με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Κασσελάκης: Είναι εύκολο να σχολιάζεις, δύσκολο να βοηθάς από μέσα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη – Κινητικότητα για το Κυπριακό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter