Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Δεν εγγυώμαι το αποτέλεσμα της εκκένωσης της Καμπούλ

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Δεν εγγυώμαι το αποτέλεσμα της εκκένωσης της Καμπούλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε την Παρασκευή να δώσει ένα αισιόδοξο πρόσωπο στις χαοτικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν Αμερικανούς πολίτες και συνεργάτες τους Αφγανούς από τη χώρα.

Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έκανε μια επισκόπηση της προσπάθειας εκκένωσης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των αμερικανικών στρατευμάτων για την εκκένωση τις τελευταίες ημέρες. Ενώ οι αναφορές από το πεδίο δείχνουν ότι οι σκηνές έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι γίνονται όλο και πιο απελπιστικές, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ φέρνουν εις πέρας «μία από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες αερομεταφορές στην ιστορία».

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: όποιος Αμερικανός θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, θα τον πάμε σπίτι του», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Όπως τόνισε «δεν μπορώ να εγγυηθώ ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα … ή ότι θα είναι χωρίς κίνδυνο απωλειών». «Αλλά ως αρχηγός, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα κινητοποιήσω κάθε αναγκαίο πόρο και ως Αμερικανός, προσφέρω την ευγνωμοσύνη μου στους γενναίους άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που εκτελούν αυτή την αποστολή. Είναι απίστευτοι».

Η ομιλία του Προέδρου επικεντρώθηκε στην εκκένωση των Αμερικανών πολιτών και των οικογενειών τους, των αιτούντων με Ειδική Βίζα Μετανάστευσης και των οικογενειών τους και των ευάλωτων Αφγανών. Ενώ ο Μπάιντεν προσπάθησε να δώσει μια θετική ματιά στην εκκένωση, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο άσχημη. Οι Αφγανοί στην Καμπούλ παλεύουν με τεράστιο πλήθος και τη βία για να φτάσουν στις πύλες του αεροδρομίου και πρέπει να περιμένουν ώρες για να εισέλθουν μόλις φτάσουν.

Η Κλαρίσα Γουόρντ του CNN μετέδωσε ότι δεν υπήρχε καμία πτήση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για περισσότερες από οκτώ ώρες την Παρασκευή. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην παύση στην ομιλία του και είπε ότι οι πτήσεις στην Καμπούλ διακόπηκαν για «λίγες ώρες σήμερα το πρωί για να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τους εισερχόμενους εκκενωμένους στα σημεία διέλευσης». Είπε ότι είχε ήδη δοθεί η εντολή να συνεχιστούν οι εξερχόμενες πτήσεις και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκκενώσει 5.700 άτομα την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να παράσχουν ασφαλείς εκκενώσεις για τους Αφγανούς συμμάχους τους, τους εταίρους τους και τους Αφγανούς που μπορεί να στοχοποιηθούν λόγω της σύνδεσής τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στη δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και περιλαμβάνει και άλλους ευάλωτους Αφγανούς, όπως γυναίκες ηγέτες και δημοσιογράφους», είπε.

Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν που εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα έχουν ασφαλή διέλευση προς το αεροδρόμιο. Ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων ή διατάραξη των επιχειρήσεών τους στο αεροδρόμιο θα «αντιμετωπιστεί με ταχεία και σθεναρή απάντηση».

«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν σπαρακτική», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είδαμε σπαρακτικές εικόνες πανικόβλητων ανθρώπων που δρούσαν από καθαρή απόγνωση. Ξέρετε, είναι απολύτως κατανοητό. Είναι φοβισμένοι. Είναι λυπημένοι. Αβέβαιοι για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Δεν νομίζω ότι κάποιος, δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς μπορεί να δει αυτές τις εικόνες και να μην αισθανθεί αυτόν τον πόνο σε ανθρώπινο επίπεδο».

Είπε επίσης ότι θα υπάρξει άφθονος χρόνος για να ασκήσει κανείς κριτική και να αμφισβητήσει αυτή την επιχείρηση, όμως προς το παρόν είναι επικεντρωμένος στο να «τελειώσει αυτή η δουλειά».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε το πρωί της Παρασκευής για τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια όσον αφορά τη μετάβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και δήλωσε ότι – λόγω του μεγάλου πλήθους και των ανησυχιών για την ασφάλεια – «οι πύλες μπορεί να ανοίξουν ή να κλείσουν χωρίς προειδοποίηση».

Η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακριβή αριθμό Αμερικανών που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη να υπολογίσει τους Αμερικανούς που μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πριν από τις 14 Αυγούστου χωρίς να ενημερώσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με ανώτερα στελέχη στην αίθουσα καταστάσεων, κατέστησε σαφές ότι θέλει κάθε πτήση που φεύγει από το αεροδρόμιο να είναι γεμάτη. Ένας αξιωματούχος προειδοποίησε ότι, δεδομένης της χαοτικής φύσης της εκκένωσης, η προεδρική οδηγία δεν σημαίνει πάντα ότι θα συμβεί για κάθε πτήση.
Ο αμερικανικός στρατός ελπίζει να μεταφέρει 5.000 έως 9.000 ανθρώπους την ημέρα, αλλά δεν έχει καταφέρει να επιτύχει αυτόν τον στόχο από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter