Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 300 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Πλήρης διακοπή του Internet

Ο απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές έφθασε σήμερα τους τουλάχιστον 300 νεκρούς, αφού 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Κυριακή, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, αξιωματούχους και γιατρούς σε νοσοκομεία.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα, αλλά κι εξοπλισμό αναισθητοποίησης για να διαλύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κάλεσαν την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα εγκατέλειψε την κατοικία της στην Ντάκα και μετακινήθηκε σε «ασφαλή τοποθεσία», έγινε γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός της.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αίτημα την κατάργηση των ποσοστώσεων στις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο τον περασμένο μήνα, αλλά έχουν μετατραπεί σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα. Τον προηγούμενο μήνα, τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 10.000 συνελήφθησαν, όταν ξέσπασαν οι ταραχές από διαδηλώσεις, από φοιτητές. Η αστυνομία απαντά με δακρυγόνα, χημικά και καταστολή.

Η πρωθυπουργός κατηγορεί τους διαδηλωτές για «σαμποτάζ». Η κυβέρνηση έκοψε το δίκτυο στα κινητά τηλέφωνα και ο στρατός ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ μια νέα απαγόρευση κυκλοφορίας, για αόριστο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Ντάκα, ως «αντίποινα» στις διαδηλώσεις. Η Χασίνα κατηγόρησε όσους συμμετέχουν στις αναταραχές πως δεν είναι πλέον φοιτητές αλλά εγκληματίες. Μάλιστα, πρότρεψε τους υπόλοιπους πολίτες να χρησιμοποιήσουν βία, λέγοντας πως ο κόσμος πρέπει να τους αντιμετωπίσει με «σιδερένια χέρια». Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργία από τη Δευτέρα έως τη Τετάρτη και δικαστήρια θα κλείσουν επ’ αόριστον. Σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν.

 

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους πολίτες να μη συνεργαστούν με την κυβέρνηση, ζητώντας τους να μην πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας και να μην πάνε στις δουλειές τους την Κυριακή (είναι εργάσιμη μέρα στο Μπανγκλαντές).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεστ πολιτικής αντοχής για την κυβέρνηση, από το ξέσπασμα σφοδρών διαδηλώσεων τον Ιανουάριο, όταν η Χασίνα εκλέχθηκε για την τέταρτη συνεχόμενη πρωθυπουργική θητεία της.  Τις εκλογές αυτές, είχε μποϊκοτάρει το κεντρικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές.

Διακοπή του Internet

Η πρόσβαση στο Ίντερνετ διακόπηκε σήμερα σε όλο το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με παρόχους και οργανισμούς εποπτείας, την ώρα που στη χώρα σημειώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Μπανγκλαντές, ο στρατηγός Ουάκερ-ουζ-Ζαμάν, θα απευθυνθεί σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, ένα μήνα μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Ο στρατηγός Ουάκερ θα απευθυνθεί στο λαό στις 14:00 (11:00 ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Ρασεντούλ Αλάμ, αξιωματούχος της υπηρεσίας επικοινωνίας του στρατού του Μπανγκλαντές (ISPR).

Εξάλλου η NetBlocks, ένας οργανισμός εποπτείας του Ίντερνετ, έκανε λόγο για «αυξημένο αντίκτυπο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας» της διακοπής της πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ ένας αξιωματούχος επιχείρησης εξειδικευμένης στην πώληση συχνοτήτων στους παρόχους πρόσβασης ανακοίνωσε πως «το Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και το Ίντερνετ στις φορητές συσκευές έχουν αμφότερα διακοπεί».

Στο μεταξύ, φοιτητές έχουν καλέσει σε πορεία σήμερα προς την πρωτεύουσα Ντάκα αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο για να πιέσουν για την παραίτηση της πρωθυπουργου Σέιχ Χασίνα.

 

Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε «ασφαλή τοποθεσία»

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα εγκατέλειψε την κατοικία της στην Ντάκα και μετακινήθηκε σε «ασφαλή τοποθεσία», έγινε γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός της.

Λίγη ώρα πριν, ένας από τους συμβούλους της δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ότι η παραίτησή της αποτελεί «ενδεχόμενο», έναν μήνα μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 300 διαδηλωτές.

«Η κατάσταση είναι τέτοια που (η παραίτηση) αποτελεί ενδεχόμενο, αλλά δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος σύμβουλος της πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές, που αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα σε λίγο, συνομιλεί με εξωστρατιωτικούς παράγοντες για την κατάσταση στην χώρα, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή, ο γιος της πρωθυπουργού απευθύνει έκκληση στις δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές να εμποδίσουν οποιαδήποτε κατάληψη της εξουσίας.

«Υποχρέωσή σας είναι να εγγυηθείτε την ασφάλεια του λαού και της χώρας μας, καθώς και την προστασία του Συντάγματος», δηλώνει σε ανάρτησή του στο Facebook απευθυνόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας ο πολιτικός και επιχειρηματίας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μη εκλεγμένη κυβέρνηση να αναλάβει την εξουσία ούτε για ένα λεπτό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ ευμετάβλητη. Τι συμβαίνει, ούτε εγώ ξέρω»

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήρια: Πανικός στις διεθνείς αγορές – Μεγάλη «βουτιά» στην Ασία σε μετοχές και κρυπτονομίσματα


Καμπανάκι πολέμου: «Πιθανή μια επίθεση Ιράν- Χεζμπολάχ στο Ισραήλ τις επόμενες 24 ώρες» λένε οι ΗΠΑ


Σκάνδαλο υποκλοπών: Αδειλίνη και Ζήσης «μπάζωσαν» την έρευνα


Κύρτσος για ακρίβεια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ΦΠΑ: 1 στα 4 ευρώ πάει στο κομματικό διαπλεκόμενο κράτος


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter