«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρξε ελληνική κυβέρνηση που έκανε push-back στη θάλασσα, αλλά έχουμε μια απόφαση δικαστηρίου για το Φαρμακονήσι. Λίγη αιδώς, λίγη ταπεινότητα…» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
«Προετοιμάζουμε μία χώρα που παραλάβαμε απροετοίμαστη» είπε ο υπουργός και τόνισε πως δεν υπήρχε καμία πολιτική μέριμνα για τη μετανάστευση τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τον Γιάννη Μουζάλα, η Ελλάδα ήταν μία χώρα «ελάτε – μπείτε – βγείτε» και η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε χώρα «τράνζιτ». «Αυτή ήταν η πολιτική που έπρεπε να δουλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε, καθώς η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση τα τελευταία 1.100 χρόνια από μια Ήπειρο σε μια άλλη.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει διαχείριση της ζημιάς στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς «δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι σε τέτοιες καταστάσεις».
Για την κριτική που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, διαπίστωσε πως «μονάχα εδώ πέρα ακούγονται τέτοια πράγματα για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε οργανώσει ένα υπουργείο που δεν υπήρχε. Υπήρχε, όμως, μετανάστευση τα προηγούμενα χρόνια…». Εν συνεχεία, ο υπουργός αφηγήθηκε πως ο κ. Βαρβιτσιώτης του είχε πει πως όταν το υπ. Ναυτιλίας πήγε στο εσωτερικών και ξανα αυτονομήθηκε, πήρε δυο χρόνια για να επαναδιοργανωθεί.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Σάμο και στη Μυτιλήνη είναι κακή» σημείωσε, λέγοντας πως πριν λίγους μήνες ήταν καλύτερη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να καλυτερεύσει στο άμεσο μέλλον η κατάσταση. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρξε ελληνική κυβέρνηση ότι έκανε push-back στη θάλασσα, αλλά έχουμε μια απόφαση δικαστηρίου για το Φαρμακονήσι…» είπε και συνέστησε στον κ. Βαρβιτσιώτη: «Λίγη αιδώς, λίγη ταπεινότητα…».
Τέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο υπουργός στηλίτευσε το γεγονός πως παρά την εκπεφρασμένη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ δεν δείχνουν και ιδιαίτερα σύμφωνες.
Μουζάλας: Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Με την προάσπιση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας απάντησε ο Γιάννης Μουζάλας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Δημήτρη Κρεμαστινού, με θέμα: «Εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά». «Δεν θα κάνουμε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκία» είπε επί λέξει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κρεμαστινός διερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να κατακλυστούν με πρόσφυγες και μετανάστες τα νησιά του Αιγαίου, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας προβαίνει σε αντίστοιχες απειλές κατά καιρούς.
«Κάνετε ένα σημαντικό λάθος, τα hot-spot φτιάχτηκαν για να γίνεται καταγραφή» είπε αρχικά ο υπουργός και πρόσθεσε πως μετέπειτα ο καθένας -πρόσφυγας ή μετανάστης- παίρνει το δρόμο που δικαιούται. «Ευτυχώς, μεσολάβησε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» τόνισε, επισημαίνοντας πως οι ροές ήταν 10.000 ανά μέρα πριν τη συμφωνία, ενώ μετά από αυτή φτάνουν 70-80 άτομα την ημέρα.
Ο κ. Μουζάλας συμφώνησε με τα λεγόμενα του βουλευτή της ΔΗΣΥ σχετικά με τον υπερπληθυσμό που δημιουργείται από πρόσφυγες και μετανάστες σε Σάμο και Μυτιλήνη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «προσπαθούμε να το λύσουμε» και πως «έχει επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων» αυτό το γεγονός.
«Μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας» είπε ο υπουργός και συνέχισε αναφέροντας πως αυτό που περιγράφουν ορισμένοι δεν ισχύουν και «το αποδεικνύει η αύξηση του τουρισμού σε αυτά τα νησιά». «Δεν θα κάνουμε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκία» επισήμανε, ενώ αποκάλυψε πως κάποιοι σε αυτά τα νησιά «μπλοκάρουν» τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων.
Κλείνοντας, ο υπουργός υποστήριξε πως θα είναι ορατός ο κίνδυνος μίας τραγωδίας αν τυχόν πάψει να υφίσταται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκία και προκύψει μαζική ροή αντίστοιχη του 2015.