Μουζάλας: Φθάνουν στις 56.000 οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα

Μουζάλας: Φθάνουν στις 56.000 οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα

Αναζητούνται τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ξεπερνούν τις 50.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα, εξαιτίας των προσφυγικών ροών και αναζητούνται τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασής τους. Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή. Διευκρίνησε πάντως ότι οι όποιες διαδικαστικές αλλαγές πρέπει να γίνουν με βάση το διεθνές δίκαιο και την Συνθήκη της Γενεύης.

‘Οπως ανέφερε ο Γ.Μουζάλας «έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου στην χώρα μας» και ταυτόχρονα «έχουμε το φαινόμενο της κατάχρησης ασύλου». Υποστήριξε ότι η διαδικασία «πρέπει να επιταχυνθεί, όμως αποτελεί μία κορωνίδα δικαιοσύνης». Επισήμανε μάλιστα πώς πρέπει να συνυπολογιστεί ότι «η υπηρεσία ασύλου έκανε 12.000 μετεγκαταστάσεις και εχουμε έτοιμους άλλους 2.500 για μετεγκατάσταση» όπως επίσης και 6.500 επανενώσεις οικογενειών καθώς και 6.500 οικειοθελούς επαναφοράς στις χώρες προέλευσης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία διαδικασία σε 4 στάδια όμως ταυτόχρονα ειναι η «4η χώρα σε αιτήματα ασύλου με βάση τον αριθμό και η 2η με βάση τον πληθυσμό της». Ενδεικτικά ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως «στην Γερμανία μέχρι πρίν από ένα μήνα έπαιρνε 17 μήνες, σε εμάς είναι λιγότερο» και «ξεκινήσαμε με μια υπηρεσία ασύλου με 200 άτομα τώρα έχουμε 700 άτομα».

Ο Γ.Μουζάλας επισήμανε ότι αναζητούνται λύσεις στο θέμα οπως «η λύση δεν πρέπει να είναι εις βάρος του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης» σημειώνοντας πως υπάρχουν «πάνω από 100 άτομα στα νησιά για επι τόπου υπηρεσίες ασύλου». Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την ανάγκη προσλήψεων δήλωσε πως «η κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους, πρέπει να αξιοποιήσει ότι νόμους μπορεί». Πρόσθεσε οτι για τις προσλήψεις «βάλαμε μόρια στην προηγούμενη εργασία. Από εκεί και πέρα τα χέρια μας είναι δεμένα» αφού «οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής αυτών των ανθρώπων».

«25.000 άνθρωποι βρήκαν μια καλύτερη ζωή από αυτή που προορίζονταν να ζήσουν εδώ» 

Επίσης, στοιχεία για τη συμβολή της υπηρεσίας ασύλου έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός στο διάστημα που προηγήθηκε η υπηρεσία ασύλου έκανε 12.000 μετεγκαταστάσεις-relocation, σε χώρες της Ευρώπης. Έτοιμες να υλοποιηθούν είναι ακόμη 2.500 μετεγκαταστάσεις.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα έχει αρχίσει και δουλεύει λίγο καλύτερα», είπε ο κ. Μουζάλας και ενημέρωσε ότι η υπηρεσία ασύλου έκανε 6.500 επανενώσεις οικογενειών και συνέβαλε στο να γίνουν 6.500 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής, δουλειά η οποία γίνεται κυρίως από τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης αλλά έχει συμβολή και η υπηρεσία ασύλου. «Αυτό είναι μια ανεκτίμητη υπηρεσία, είναι 25.000 άνθρωποι που βρήκαν μια καλύτερη ζωή, από αυτή που προορίζονταν να ζήσουν εδώ», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε κληθεί να απαντήσει σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Καρρά σχετικά με την ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ενώπιον των δικαστηρίων επί υποθέσεων προσώπων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορηγήσεως διεθνούς προστασίας, ασύλου.

«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η 4η χώρα σε αιτήματα ασύλου, με βάση τον αριθμό, και η 2η με βάση τον πληθυσμό της. Δηλαδή, είναι Γερμανία και μετά είναι η Ελλάδα. Δεν είναι αληθές ότι, με βάση το lege artis έχουμε καθυστέρηση στο άσυλο. Είναι αληθές ότι με βάση τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών έχουμε καθυστέρηση στο άσυλο. Δηλαδή, στη Γερμανία μέχρι πριν από ένα μήνα, η διαδικασία ασύλου έπαιρνε 17 μήνες. Σε εμάς είναι λιγότερο και κάνουμε τεράστιες προσπάθειες», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και επανέλαβε πως «ήμασταν ανέτοιμοι ως κράτος».

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ωστόσο ότι «ξεκινήσαμε με μια υπηρεσία ασύλου με 200 άτομα, αυτή τη στιγμή έχουμε 700 άτομα και το πλάνο μας είναι να κάνουμε μια αύξηση 30%».

«Έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας. Δεν είχαμε ποτέ τέτοιον αριθμό, η χώρα μας ήταν χώρα transit, έρχονταν και έφευγαν. Έχουμε το φαινόμενο της κατάχρησης ασύλου. Δυστυχώς και ευτυχώς από την άλλη. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο ότι η διαδικασία ασύλου πρέπει να επιταχυνθεί. Από την άλλη όμως η διαδικασία ασύλου αποτελεί μια κορωνίδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της μετανάστευσης και δεν πρέπει να θιγεί η νομική τους και ανθρωπιστική τους υπόσταση», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε. Είναι αληθές ότι στη χώρα μας έχουμε 4 δυνατότητες. ‘Ασυλο, προσφυγές, διοικητικό δικαστήριο, ΣτΕ. Ενώ σε χώρες δικαίου – όπως θεωρούνται για τη μετανάστευση- η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, έχουν δύο και σε κάποιες από αυτές τρεις. Επομένως υπάρχει ένα ζήτημα».

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι με βάση το νέο πλάνο που υπέγραψε η Ελλάδα με την ΕΕ, πάνω από 100 άτομα θα ενισχύσουν τα γραφεία ασύλου στα νησιά, ενώ σε δύο από αυτά, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, θα γίνουν γραφεία εκτός hot-spot.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter