Μια διεθνής συνάντηση μικρών συνόλων μουσικών οργάνων στα νησιά του Σαρωνικού.
Για ένατη χρονιά τα Μέθανα, ο Γαλατάς, ο Πόρος και η Ύδρα θα γεµίσουν µε νότες έργων µουσικής δωµατίου µεγάλων συνθετών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής ∆ωµατίου Σαρωνικού, από τις 31/7 έως τις 4/8. Ο βιολιστής Γιάννης Αγρανιώτης, ένας εκ των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών και ιδρυτών, µίλησε στο Documento για το ιστορικό της δηµιουργίας του: «Το φεστιβάλ γεννήθηκε το 2011 από µια πρωτοβουλία τριών µουσικών, οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν στα πρώτα χρόνια της επαγγελµατικής πορείας τους µετά το πέρας των σπουδών τους.
Εκτός από εµένα, που έχω σχέσεις καταγωγής µε τον Πόρο και τον Γαλατά, ήταν επίσης ο βιολίστας Φράνσις Κέφορντ, ο οποίος παραθέριζε στον Γαλατά από 15 ετών κάθε χρόνο, και ο φίλος και συµφοιτητής στις σπουδές µου στη Γερµανία Κάσπαρ Φραντς. Με τον Κέφορντ δεν γνωριζόµασταν πριν από το φεστιβάλ· είχαµε την κοινή επιθυµία να ξεκινήσουµε µια παρόµοια διοργάνωση µε το ίδιο σκεπτικό στο ίδιο µέρος, οπότε ενώσαµε τις δυνάµεις µας».
Το καλλιτεχνικό σκεπτικό τους ήταν να παρουσιάσουν στους ανθρώπους της περιοχής ένα είδος µουσικής το οποίο «αν και ανήκει στα σηµαντικότερα πολιτιστικά επιτεύγµατα της ιστορίας των τελευταίων 300 χρόνων, παρουσιάζεται σχετικά σπάνια στο ελληνικό κοινό και σε πολλούς είναι άγνωστο. Αναφέροµαι στα έργα µουσικής δωµατίου των σπουδαίων συνθετών της κλασικής, ροµαντικής και µπαρόκ εποχής, αλλά και σε έργα του 20ού αιώνα. Παρόλο που είθισται η συγκεκριµένη µουσική να παρουσιάζεται στις αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσµο, στο πλαίσιο της επαγγελµατικά οργανωµένης µουσικής ζωής µε όλα τα πολλά καλά της, η αρχική µας ιδέα δεν ήταν αυτή».
Ηταν πολύ περισσότερο η µουσική ως επικοινωνία µεταξύ φίλων, σε ένα πιο ιδιωτικό περιβάλλον, όπου το κοινό γίνεται κοινωνός αυτής της επικοινωνίας µεταξύ εκτελεστών και δηµιουργών. Και ερχόµαστε εδώ να εντοπίσουµε τη σηµαντικότητα του συγκεκριµένου φεστιβάλ το οποίο σύµφωνα µε τον κ. Αγρανιώτη «είναι πιο κοντά στην ουσία αυτής της τέχνης και µπορεί να µεταδώσει στο κοινό καλύτερα το διαχρονικό και πανανθρώπινο µήνυµα που περιέχουν τα έργα».
Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ: Υποβλητική μουσική στη Σύρο
Προσκεκληµένοι και φέτος θα είναι διακεκριµένοι µουσικοί από όλο τον κόσµο. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει το περίφηµο δεύτερο τρίο µε πιάνο του Σούµπερτ D 929, το αριστουργηµατικό αλλά σπάνια παιζόµενο τρίο µε πιάνο αρ. 3 op. 110 του Σούµαν, το σεξτέτο εγχόρδων op. 36 του Μπραµς, το κουιντέτο εγχόρδων K 593 του Μότσαρτ, το γνωστό ως «αµερικάνικο» κουαρτέτο εγχόρδων οp. 96 του Ντβόρζακ και το ντούο για βιολί και βιόλα του Σκαλκώτα.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες της οικονοµικής κρίσης στην Ελλάδα που επηρεάζει βέβαια και τέτοιους θεσµούς, «είµαστε περήφανοι που έχουµε παρουσιάσει πολύ µεγάλο αριθµό από τα σηµαντικότερα µουσικά έργα σε ένα κοινό το οποίο πιθανόν να µην είχε ποτέ την ευκαιρία να τα ακούσει ζωντανά» λέει κλείνοντας ο καλλιτεχνικός διευθυντής.