Συνήθως κοιτάζουμε έναν χώρο για να τον κατανοήσουμε. Πώς θα ήταν αν τον ακούγαμε; Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει το Tuned City στην Ελλάδα και μεταμορφώνει μια αρχαία πόλη σε ένα ανεξάντλητο ηχοτοπίο, που επανασυστήνεται στο κοινό. Η Αρχαία Μεσσήνη, όπως δεν την έχετε «ξανακούσει».
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει σε έναν προορισμό που δεν έχει επισκεφτεί ξανά με ένα διεθνές μουσικό τριήμερο που αγκαλιάζει ηχητικά την «πόλη». Το Tuned City έρχεται στην Ελλάδα από 1 έως 3 Ιουνίου για να αλλάξει τον τρόπο που ακούμε. Αντί να ερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και τον χώρο μιας ευρωπαϊκής μητρόπολης, όπως στους προηγούμενους σταθμούς του, προσγειώνεται στην Αρχαία Μεσσήνη. Φωνή. Πέτρες και πόλη. Ιστορία και μυθολογία. Περιβάλλον. Άραγε, ακούμε όλοι το ίδιο πράγμα; Τρεις ημέρες με εγκαταστάσεις ήχου, περιπάτους, διαλέξεις, συναυλίες και συμμετοχικές δράσεις αναζητούν την υποδειγματική «ιδεατή πόλη»: την αρχαιοελληνική πόλιν.
Το Tuned City παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις για τον ήχο, στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, δίνοντας έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στον ρόλο του «ήχου» και της «ακρόασης». Οι προηγούμενοι σταθμοί του Tuned City, που συνήθως λαμβάνει χώρα σε κεντρικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, είναι το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και οι Βρυξέλλες (2013). Στην Αρχαία Μεσσήνη θα παρουσιάσουν νέα έργα πάνω από 60 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και η συνεχιζόμενη ανασκαφή του, με όλες τις στρώσεις ιστορίας που περιέχει, είναι ο ιδανικός τόπος για να συλλογιστούμε πάνω στην «πόλη ως κατασκευή» και να εξερευνήσουμε την ηχητική υπόσταση ενός χώρου, καθώς επίσης και τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης. Κάτω από την καλά διατηρημένη δομή της πόλης του αρχαίου χώρου γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του Ιππόδαμου: η αναγνώριση ότι η πολεοδομία αφορούσε κάτι παραπάνω από τον σχεδιασμό μιας λειτουργικής πόλης. Αφορούσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξέφραζε και έθρεφε τα ιδανικά των πολιτών της.
Τι προβάλλουμε πάνω σε έναν χώρο όπως αυτός; Πώς ανιχνεύουμε και διατηρούμε την ιστορία του και πώς αυτό διαμορφώνει τις σύγχρονες και μελλοντικές πολιτισμικές ταυτότητες; Τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και ανάμεσα στα εμφανή μνημειακά ευρήματα; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις τοπικές και τις απόμακρες, τις παρελθοντικές και τις τρέχουσες λειτουργίες της μνήμης; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ή και να ενεργοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους αντίληψης;
Το Tuned City αφουγκράζεται κάτω από τις επιφάνειες και ανάμεσα στα εμφανή ευρήματα. Για 3 ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους, μέσα από ένα πλήθος site-specific μορφών, σε άμεση αλληλοσυσχέτιση με το τοπικό περιβάλλον και σε ζωτική συνδιαλλαγή με τα τοπικά και διεθνή ακροατήρια. Εξετάζοντας τις πραγματικές λειτουργίες και τους διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν τελικώς μια ιδεατή πόλη, ή του τι θα έπρεπε να είναι, τα έργα κυμαίνονται από ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους και διαλέξεις, μέχρι συναυλίες και συμμετοχικά δρώμενα. Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Carsten Stabenow (Τuned City, Βερολίνο) και o Μανώλης Μανουσάκης (Medea Electronique, Αθήνα).
Κάθε ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι εστιασμένη σε ένα κεντρικό θέμα: Πολιτικές της Ακρόασης, Μέσα και Υλικότητες, Φασματικές Ατμόσφαιρες.
Όλες οι εγκαταστάσεις αποτελούν νέες αναθέσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση του Tuned City και η ανάπτυξη και η παραγωγή τους έχουν γίνει ειδικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον των χώρων της Αρχαίας Μεσσήνης και του χωριού Μαυρομμάτι.
Συντελεστές
Επιμέλεια: Carsten Stabenow Συν-επιμέλεια: Μανώλης Μανουσάκης
Οργάνωση Παραγωγής: Χαρά Μουρλά
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Ειρηλένα Τσάμη Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης, Κωστής Λεβάντης, Ηρώ Ακριβού (στο πρότζεκτ του Mario de Vega) Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Πέτρος Θέμελης / Σαβίνα Γιαννάτου / Δημήτρης Τίγκας /AGF AGF – Antye Greie Ripatti (Γερμανία/ Φινλανδία) / Kate Lacey (Ηνωμένο Βασίλειο) / Γιάννης Κοζατσάς / Κοσμάς Κοτέας / Justin Bennett + Roelf Toxopeus – BMB con (Ολλανδία) / noid (Αυστρία) / Gilles Aubry (Ελβετία/ Γερμανία) / Nathalie Mba Bikoro (Γκαμπόν) / Lucia Farinati (Ιταλία) / Hanna Hartman (Σουηδία / Γερμανία) / Δημήτρης Πλάτζος / Shannon Mattern (ΗΠΑ) / Caitlin De Silvey (Μεγάλη Βρετανία) / Douglas Kahn (Αυστραλία) / Eric Lewis (Καναδάς) / John Grzinich (ΗΠΑ/ Εσθονία) / Jens Brand (Γερμανία) / Raviv Ganchrow (ΗΠΑ/ Ισραήλ/ Ολλανδία) / Els Viaene (Βέλγιο) / Mario de Vega (Μεξικό) / Yann Leguay (Βέλγιο) (Ελλάδα/ Μεγάλη Βρετανία) / Μαρία Παπαδομανωλάκη / Michael Gallagher (Μεγάλη Βρετανία) / Will Schrimshaw (Μεγάλη Βρετανία) / Αγγελική Πούλου / Μαρίνος Κουτσομιχάλης / Cevdet Erek (Τουρκία) / Steve Bates (Καναδάς) / ILIOS (Ελλάδα) / Νίκος Βελιώτης / Martin Howse (Ηνωμένο Βασίλειο / Γερμανία) + Jamie Allen (Καναδάς) shiftregister / Paul Gründorfer (Αυστρία) / Marc-Alexandre Reinhardt & Eric Mattson (Καναδάς) / Βίκη Μπισμπίκη / Αλέξανδρος Δρυμωνίτης / Πάνος Αμελίδης / Ελένη Καβούκη / Andreas Töpfer (Αυστρία) / Γιώργης Σακελλαρίου / Στέλιος Γιαννουλάκης / Rene Rissland (Γερμανία) / Florian Tuercke (Γερμανία) / Franziska Windisch (Γερμανία) / Fernando Godoy (Χιλή) / Nicolas Spencer (Χιλή) / Christian Espinoza (Χιλή) / Barbara Gonzales (Χιλή) / Pablo Saavedra Arevalo (Χιλή).
Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη συνεργασία τους, καθώς και τον Επίτιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, κύριο Πέτρο Θέμελη για την πολύτιμη βοήθειά του.
Διαβάστε περισσότερα
Διαβάστε συνοπτικά την περιγραφή της κάθε ημέρας.
1η Ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ
Οι Πολιτικές της Ακρόασης εκκινούν από την ανθρώπινη φωνή, τη διάρθρωση της σκέψης, τις προφορικές ιστορίες, τη χρήση και την κατάχρηση της γλώσσας. Επιδιώκουν να ανασκάψουν τα συστήματα της εξουσίας και του νόμου, την παραγωγή του χώρου μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τη συγκρότηση του Πολιτικού μέσω της διαπραγμάτευσης συμφερόντων: από τις ασώματες φωνές και τα άφωνα σώματα, από την ομιλία σε ένα ακροατήριο και την ακρόαση ως μια ενεργητική πράξη, σχεδιάζοντας το περίγραμμα και νιώθοντας τους περιορισμούς και τα όρια, αποβλέποντας έτσι στις ίδιες τις δομές μιας πόλης διαλόγου.
Συντονισμός: Lucia Farinati
10:00-14:00
Νίκος Τσιβίκης – Αρχαιολόγος (Πρόγραμμα Ανασκαφής και Αναστήλωσης Αρχαίας Μεσσήνης / Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Μάιντς)
– Μεσσήνη: Ένας πολυπεριοδικός και πολυαισθητηριακός χώρος
Justin Bennett, Roelf Toxopeus – BMB con. (μουσική περφόρμανς σε διάφορες πράξεις)Καθηγήτρια Kate Lacey – Ιστορία και Θεωρία των Μέσων (Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ)– Αρχαιολογία των Μέσων και οι Πολιτικές της ΑκρόασηςΕλένη Καβούκη – Ονοματοποιία (παρουσίαση της εγκατάστασης)
15:00-18:00Δρ. Γιάννης Κοζάτσας – Επιστημονικός συνεργάτης (Θεωρητική Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία της Τεχνολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο)
– Οι σιωπηλές φωνές του χώρου, των σωμάτων και του υλικού πολιτισμού: Νόημα, μετασχηματισμός και συμμετοχική επικοινωνία στις Νεολιθικές κοινότητες και έπειτα
Μαρία Παπαδομανωλάκη – Πρακτικός ήχου και ερευνήτρια (Πανεπιστήμιο του Μπράιτον)– Sonic Perceptual Ecologies / Ηχητικές Αντιληπτικές Οικολογίες (μουσική περφόρμανς)Κοσμάς Κοτέας – Δικηγόρος (Δικηγορικό Γραφείο Κοτέα και Συνεργατών, Αθήνα)– Συγκριτική ανάλυση του κράτους δικαίου στην αρχαία και τη νεότερη ΕλλάδαMarc-Alexandre Reinhardt– Εντοπία (μουσική περφόρμανς) Επιμελητική υποστήριξη: Eric Mattson (Καναδάς)Lucia Farinati – Ερευνήτρια, Πολιτισμικές και Κριτικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον), Συντονίστρια 1ης ημέρας– Η Ισχύς της ΑκρόασηςΠάνελ κλεισίματος με όλους τους συμμετέχοντες
18:30-19:00 Μαυρομμάτι (κατοικία μετά την ταβέρνα)
Στέλιος Γιαννουλάκης
– Plethora (μουσική περφόρμανς στο χωριό)
20:00-21:00Σαβίνα Γιαννάτου (με τον Δημήτρη Τίγκα) & AGF (Antye Greie–Ripatti)
– Κασσάνδρα (μουσική περφόρμανς στο Θέατρο)
Περφόρμανς στη διάρκεια της μέρας, σε διάφορους χώρους
Mario de Vega – Spiegelung – Κεφ. 2 (επεισόδια επιτέλεσης, διάφοροι χώροι)
Jens Brand
– Τετρακτύς (αρμονικές παρεμβάσεις στον εναέριο χώρο, διάφοροι χώροι)
Acts of Listening
2η Ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ενσωματωμένες στη γεωμορφολογία του τοπίου, διαρκώς μετασχηματιζόμενες από τις γεωλογικές δραστηριότητες και τις καιρικές συνθήκες, οι ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν αναπτυχθεί λόγω ανάγκης ή βούλησης. Τυπολογίες ανάμεσα σε υποθετικά ή ξεχασμένα παρελθόντα. Συστήματα αποθήκευσης αναλογικών φίλτρων. Ταλαντευόμενες ανάμεσα σε φυσικά μέσα, κατασκευασμένες, σχεδιασμένες, κτισμένες και ερειπωμένες, αποσυντιθέμενες σε ψήγματα από τις φυσικές διαδικασίες και την αποσύνθεση, μετατρέπονται σε κάτι άλλο ή γίνονται ίζημα ξανά. Ανασκαμμένες, διαβασμένες, αναλυμένες, μεταγραμμένες, αποκωδικοποιημένες, διατηρημένες, αρχειοθετημένες, μεσολαβημένες και ξεχασμένες. Αυτή η ημέρα αφουγκράζεται ζητήματα υλικότητας και ερμηνείας, αρχαιολογίας και πέραν αυτής.
Συντονισμός: Eric Lewis
10:00-13:00
BMB con. – Justin Bennet, Roelf Toxopeus
– Mουσική περφόρμανς σε διάφορες πράξεις
Καθηγητής Δημήτρης Πλάντζος – Αρχαιολόγος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
– Η Αρχαιολογία ως πολιτισμική ταυτότητα: H ελληνικότητα ως προϊόν
noid
– Σχόλια πάνω στην αρχιτεκτονική των Αρχαίων (περφόρμανς)
Καθηγητής Eric Lewis – Φιλόσοφος (Πανεπιστήμιο McGill, Μόντρεαλ), Συντονιστής 2ης ημέρας
– Χώρος, Ήχος και Νόμος: Από τον Σόλωνα στον Ξενάκη – Ελληνικές περιπλοκές του χωρικού, ηχητικού και ανθρώπινου νόμου
Raviv Ganchrow – Καλλιτέχνης και ερευνητής (Ινστιτούτο Ηχολογίας, Βασιλικό Ωδείο της Χάγης)
– Agora Circuit (παρουσίαση εγκατάστασης)
15:00-19:00
Δρ. Michael Gallagher – Κοινωνικός και πολιτισμικός γεωγράφος (Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ)
– Sounding Ruins / Ο ήχος των ερειπίων (ηχητικός περίπατος γύρω από το Ασκληπιείο)
Els Viaene
– Ποταμοί (μουσική περφόρμανς με διαθέσιμα ακουστικά για το ακροατήριο)
John Grzinich
– Resonant Geometries / Αντηχητικές Γεωμετρίες (παρουσίαση)
Καθηγήτρια Caitlin DeSilvey – Πολιτισμική γεωγράφος (Πανεπιστήμιο του Έξετερ)
– Επιμελημένη αποσύνθεση: Τέχνες της απώλειας, της παρατήρησης και της ακρόασης
Πάνελ κλεισίματος με όλους τους συμμετέχοντες
20:00-21:45Yann Leguay – headcrash (μουσική περφόρμανς)Hanna Hartman Magnetic Storms / Μαγνητικές Καταιγίδες (Σόλο για ενισχυόμενα αντικείμενα) Fernando Godoy– Concierto Orientado a Objetos
Περφόρμανς στη διάρκεια της μέρας, σε διάφορους χώρους
Mario de Vega
– Spiegelung (επεισόδια επιτέλεσης, διάφοροι χώροι)
Jens Brand
– Τετρακτύς (αρμονικές παρεμβάσεις στον εναέριο χώρο, διάφοροι χώροι)
Acts of Listening
3η Ημέρα
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΦΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΕΣ
Πολλαπλές αόρατες πόλεις ενυπάρχουν πέρα και ανάμεσα στις υλικές επιστρώσεις. Πυκνές μυθολογίες και πολύπλοκα συστήματα πεποιθήσεων ενισχύουν τα ευρήματα, ταυτόχρονα όμως εγκαθιδρύουν και εναλλακτικά αφηγήματα. Οι χρησμοί, οι λατρείες και oι τελετές αποτελούν στοιχεία καταστατικής σημασίας για την ατμόσφαιρα του χώρου. Ωστόσο, οι μετρήσιμες ενέργειες και οι ανιχνεύσιμες φορτίσεις, οι αγώγιμες και πιεζοηλεκτρικές δυνητικότητες, οι ακτινοβολίες, τα πεδία ατμοσφαιρικής πίεσης και όλων των ειδών τα σχετικά φαινόμενα καταλαμβάνουν μια ευρεία έκταση του φάσματος. Η ακρόαση και η συναίσθηση ως υποκειμενική πρακτική και παραγωγική εικασία οδηγούν αυτόν τον κύκλο σε μια κορύφωση, αλλά σε καμία περίπτωση στην κατάληξή του.
Συντονισμός: Μαρίνος Κουτσομιχάλης
10:00-13:30ΒMB con – Justin Bennett, Roelf Toxopeus
–Ακουστική μουσική περφόρμανς σε διάφορες πράξεις
Καθηγητής Douglas Kahn – Ιστορικός και Θεωρητικός Μέσων (Εθνικό Ίδρυμα Πειραματικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σίδνεΐ)
– Οι ενέργειες ως φακός στις τέχνες και τη μουσική
Shift Register – Martin Howse & Jamie Allen – Καλλιτέχνες και ερευνητές (Critical Media Lab, Ακαδημία Τέχνης και Σχεδίου FHNW, Βασιλεία)
– The Afters (παρουσίαση εργαστηρίου)
Δρ. Will Schrimshaw – Καλλιτέχνης και ερευνητής (Πανεπιστήμιο Edge Hill, Λάνκασιρ)
– Ο τόνος της πρωταρχικής ενότητας
Γιώργης Σακελλαρίου
– Nympholepsy / Νυμφοληψία (περφόρμανς βαθιάς ακρόασης)
14:30-17:30
Μαρίνος Κουτσομιχάλης – Καλλιτέχνης και ερευνητής (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας [NTNU], Τρόντχαϊμ), Συντονιστής 3ης ημέρας
– Τακτικές ενάντια στην αρχαιότητα: Η σύγχρονη Αρχαία Μεσσήνη (περιπατητική διάλεξη)
Cevdet Erek
– Davul (ακουστική μουσική περφόρμανς)
Αγγελική Πούλου – Θεωρητικός Μέσων, ερευνήτρια (Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Παρίσι 3 / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
– Η αρχαιοελληνική τραγωδία στην ψηφιακή εποχή
Καθηγητής Πέτρος Γ. Θέμελης – Αρχαιολόγος (Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης Αρχαίας Μεσσήνης)
– Αρχαία Μεσσήνη
Πάνελ κλεισίματος με όλους τους συμμετέχοντες
Gilles Aubry & Nathalie Anguezomo Mba Bikoro
– Black Anthenna (τετρακάναλη μουσική περφόρμανς)
19:00-20:00
Steve Bates, ILIOS, Νίκος Βελιώτης
– Black Seas Messene (μουσική περφόρμανς)
Περφόρμανς στη διάρκεια της μέρας, σε διάφορους χώρους
Mario de Vega
– Spiegelung (επεισόδια επιτέλεσης, διάφοροι χώροι)
Jens Brand
– Τετρακτύς (αρμονικές παρεμβάσεις στον εναέριο χώρο, διάφορα σημεία)
Acts of Listening
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Όλες οι εγκαταστάσεις αποτελούν νέες αναθέσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση του Tuned City και η ανάπτυξη και η παραγωγή τους έχουν γίνει ειδικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον των χώρων της Αρχαίας Μεσσήνης και του χωριού Μαυρομμάτι. Λόγω της εξαιρετικά χωροθετημένης φύσης των πρότζεκτ και των μοναδικών συνθηκών του ιστορικού περιβάλλοντος, ορισμένα πρότζεκτ και ιδέες ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν εν μέρει, αναφορικά με την εμφάνιση, το περιεχόμενο και την τοποθεσία τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξής τους στον πραγματικό χώρο.
Οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, από 1 έως 3 Ιουνίου, μεταξύ 10:00 και 19:00.
Raviv Ganchrow
– Agora Circuit
Shift Register – Marin Howse & Jamie Allen
– The Afters
Steve Bates
– The Treasury / Το Θησαυροφυλάκιο
Marc-Alexandre Reinhardt
– Act as fate wills, destruction comes
Επιμελητική υποστήριξη: Eric Mattson (Καναδάς)
Βίκυ Μπισμπίκη
– Όσμωση/Μεταναστεύσεις
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
– viewfinder
Πάνος Αμελίδης
– Sounding Temple / Ηχηρός Ναός
John Grzinich
– Resonant Geometries / Αντηχητικές Γεωμετρίες
Paul Gründorfer
– Limbo
Christian Espinoza & Rene Rissland
– Δονήσεις Dom–Ino
Jens Brand
– Τετρακτύς
Gilles Aubry & Nathalie Angezuomo Mba Bikoro
– Black Anthenna
Andreas Töpfer
– Ηχοτοπία
Εργαστήρια
Kαθηγήτρια Shannon Mattern – Θεωρητικός Μέσων (Τμήμα Επικοινωνιακών Μελετών, The New School, Νέα Υόρκη)
Ακούγοντας διαμέσου 5.000 μιλίων και 4.000 ετών! (βίντεο-διάλεξη/εγκατάσταση)
Yann Leguay hardware
ACTS OF LISTENING
Τα Acts of Listening είναι μια συμπαραγωγή του Tsonami Festival (Βαλπαραΐσο, Χιλή) και του Tuned City. Καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, που ξεκίνησαν να δουλεύουν το 2017 στο Βαλπαραΐσο, συνεχίζουν τις εργασίες τους στη Μεσσήνη, συλλογιζόμενοι πάνω στον ήχο ως εννοιολογικό φαινόμενο του αστικού χώρου. Η συγκεκριμένη ομάδα θα εργαστεί στο διάκενο των χώρων και άλλων προκαθορισμένων σημείων του προγράμματος, μέσω εμφατικών site–specific πρακτικών, στις οποίες περιλαμβάνονται περφόρμανς, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις, πάντοτε σε σχέση με τις θεματικές.
http://acts–of–listening.tunedcity.net
Συμμετέχουν:
Rene Rissland (Γερμανία)
Florian Tuercke (Γερμανία)
Franziska Windisch (Γερμανία)
Fernando Godoy (Χιλή)
Nicolas Spencer (Χιλή)
Christian Espinoza (Χιλή)
Bárbara González (Χιλή)
Pablo Saavedra Arevalo (Χιλή)
Πληροφορίες
Tuned City
1 – 3 Ιουνίου 2018
Αρχαία Μεσσήνη
Είσοδος ελεύθερη | Η Στέγη καλύπτει το αντίτιμο του εισιτηρίου για την είσοδο του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο. Δείτε εδώ πληροφορίες για τη διαμονή και τη μεταφορά του κοινού από και προς την Αρχαία Μεσσήνη.