Πλούσια τα πεπραγμένα του Μουσείο της Ακρόπολης τους τελευταίους 12 μήνες, όπως παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον Γενικό Διευθυντή Καθ. Νίκο Σταμπολίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυσή του μουσείου. Όπως ήταν φυσικό το ζήτημα της Επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα κυριάρχησε στη συζήτηση μετά τη διεθνή αναζωπύρωση που προκλήθηκε το Μάιο στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO μετά την τοποθέτηση της Τουρκάλας εκπροσώπου Ζεϊνέπ Μποζ ότι «δεν είναι σε γνώση της Τουρκίας η ύπαρξη φιρμανιού που νομιμοποιεί την αρπαγή των Μαρμάρων από τον λόρδο Έλγιν», όπως ισχυρίζεται η βρετανική πλευρά.
Ο κ. Σταμπολίδης έκανε λόγο για τη συγκινητική υποστήριξη στις τοποθετήσεις και των υπολοίπων χωρών, όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ινδία, η Τσεχία, ο Παναμάς, με ένα εντυπωσιακό αριθμό χωρών πλέον «να συναινούν στα δικά μας επιχειρήματα- κάθε μία βέβαια με το δικό της σκεπτικό», όπως δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Η επιβεβαίωση από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι απρόοπτη, ήρθε διότι κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια». Ενώ για την τοποθέτηση της κ. Μποζ είπε ότι ουσιαστικά «επιβεβαίωσε αυτό που λέμε χρόνια τώρα και παρουσιάζουμε στην έκθεση ‘Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας’», ότι δηλαδή η Άγκυρα δεν έχει κανένα οθωμανικό φιρμάνι που νομιμοποιεί την αρπαγή του Έλγιν.
Δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει ποια είναι τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς τονίζοντας ότι ο ορίζοντας της διεκδίκησης είναι παγκόσμιος και επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «στρατηγική που ανακοινώνεται δεν είναι στρατηγική».
Ανοίγει το «Μουσείου της Ανασκαφής»
Στα 15 χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης αποκτά και το «Μουσείο της ανασκαφής» του. Ένα μουσείο κάτω από τα Μουσείο, το οποίο θα ανοίξει για το κοινό στις 26 Ιουνίου 2024 και θα φιλοξενεί 1.150 αντικείμενα, από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν εκεί για περισσότερο από 4.500 χρόνια. Το Τμήμα Συλλογής Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε την τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων (γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, νομίσματα κ.α.) που εκτίθενται για να αφηγηθούν πολλές πτυχές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στην αρχαία γειτονιά.
Τα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου
Από τις 4 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 14 Απριλίου 2024, το Μουσείο οργάνωσε και παρουσίασε στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων την έκθεση με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ – Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα». Σε αυτή την Τετραλογία – Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Νεότερη Τέχνη – οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 164 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, διαφορετικών υλικών και εποχών, και ν’ ανακαλύψουν τις προσωποποιήσεις, τους συμβολισμούς και τις αλληγορίες, όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και στις διακοσμητικές τέχνες.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συμμετείχαν συνολικά 55 Μουσεία και Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και ιδιώτες που δάνεισαν τα έργα τους. Ιδιαίτερη εντύπωση στους πολυάριθμους επισκέπτες της έκθεσης έκαναν , μεταξύ άλλων, ο πίνακας Χρόνος-Κρόνος του Rubens, η υδρία του Μειδία, τα μνημειώδη απουλικά αγγεία του 4ου αι. π.Χ. από τη Νάπολη, οι τέσσερις εποχές του Τσαρούχη καθώς επίσης η περίφημη Συκοφαντία του Απελλή, του Botticelli και του εργαστηρίου του όπως και η χάλκινη Χίμαιρα από το Μουσείο της Φλωρεντίας.
Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας
Από τις 26 Απριλίου 2024 έως και τις 31 Αυγούστου 2024, κι ακόμα περισσότερο αν χρειαστεί, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, με τον τίτλο «Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας» που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Σε αυτήν περιλαμβάνονται εικόνες ε περιηγητών από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα πριν από τον λόρδο Βύρωνα και τη λεηλασία του μνημείου έως τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους και την ίδρυση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης το 1834. Επίσης αποσπάσματα από τα ποιήματα του Βύρωνα «Η κατάρα της Αθηνάς» και «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», που αναφέρονται στη βάρβαρη απόσπαση και καταστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν καθώς και το πρωτότυπο διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό επίσημο σουλτανικό έγγραφο που εκτίθεται για πρώτη φορά στο Μουσείο.
Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων
Από τις 28 Μαΐου 2024 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 το Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» που οργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Πρόκειται για μια αναδρομή στην ‘ελληνική περίοδο’ του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.
Εκθεσιακές δράσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις
Το Μουσείο φιλοξενεί στο φουαγιέ του ισογείου από τις 20 Οκτωβρίου 2023 έως και τις 25 Ιουνίου 2024 την φωτογραφική έκθεση «Μινωικός πολιτισμός. Μια ματιά μέσα από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου». Η εκθεσιακή αυτή δράση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου . Στις 3 Απριλίου 2024, το Μουσείο και ο Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών παρουσίασαν διάλεξη της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων, Δρος Αγγελικής Κοτταρίδη, με τίτλο «Το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές: Μνημείο-Τοπόσημο της Μακεδονίας».
Πρωτότυπες θεματικές παρουσιάσεις
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εβδομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις με τίτλο «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα» (6 Νοεμβρίου 2023 – 25 Μαΐου 2024) και «Περίπατοι στην τέχνη και την ιστορία» (14 Ιουνίου 2024 –25 Οκτωβρίου 2024), με τις οποίες οι συμμετέχοντες μυούνται στην αρχαία ελληνική τέχνη. Tους καλοκαιρινούς μήνες τους 2023, με τη θεματική «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης», οι επισκέπτες βάδισαν στους δρόμους της ανασκαφής που απλώνεται στη βάση του Μουσείου και μαζί με τους αρχαιολόγους έκαναν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, την ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.
Προγράμματα για ειδικές ομάδες κοινού
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του μουσείου έχει συμπεριλάβει στις δράσεις του τακτικά προγράμματα που απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εξακολουθεί η συνεργασία με τα Καταστήματα Κράτησης προσφέροντας διαδικτυακές ξεναγήσεις σε ομάδες μαθητών των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών, καθώς και η προσφορά προγραμμάτων για ειδικά σχολεία, δομές περίθαλψης ψυχικά νοσούντων και κέντρα αποκατάστασης εθισμένων ατόμων, μεμονωμένες ομάδες ΑΜΕΑ, κατόπιν σχετικών αιτημάτων. Για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης σχεδιάστηκε και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης ειδική ακουστική ξενάγηση σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια».
Δράσεις για σχολεία και οικογένειες.
Κατά την περίοδο Ιουνίου 2023 – Μαΐου 2024 το Μουσείο επισκέφθηκαν 186.537 μαθητές σχολείων από την Ελλάδα και 89.620 μαθητές σχολείων από το εξωτερικό. Από αυτούς πολλοί παρακολούθησαν κάποιο από τα 7 εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Για τα σχολεία που αδυνατούν να επισκεφτούν το Μουσείο, συνεχίζει να προσφέρεται το πρόγραμμα «Το Μουσείο στο σχολείο», όπου τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 5 διαδικτυακά προγράμματα που παρουσιάζουν ζωντανά οι αρχαιολόγοι του Μουσείου. Με αφορμή τη θεματική «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση. Μαρτυρίες του Χθες στο Σήμερα» κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μουσείο πρόσφερε το οικογενειακό πρόγραμμα «Αναζητώντας το σήμερα σε ιστορίες του χθες» (23-24 Σεπτεμβρίου 2023), που με οδηγό ένα φανταστικό ημερολόγιο μίας μικρής Αθηναίας του 5ου αι. π.Χ., τα παιδιά προσέγγισαν το Μουσείο και τα εκθέματά του με πρωτότυπο τρόπο. Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών είχαν την ευκαιρία να γίνουν τα ίδια σούπερ ήρωες, απολαμβάνοντας κάθε Κυριακή το πρόγραμμα «Υπερ-ήρωες στο Μουσείο Ακρόπολης» (5 Νοεμβρίου 2023 έως 26 Μαΐου 2024).
Η επισκεψιμότητα του Μουσείου Ακρόπολης για το 2023 υπολογίζεται συνολικά σε 1.904.456 επισκέπτες.
Διαβάστε επίσης:
Ανούκ Εμέ: Έσβησε η ομορφότερη γυναίκα της «Αριστερής Όχθης» του Σηκουάνα (Videos)
Προδημοσίευση – Αφησε τα χνάρια του στο τραγούδι ο Θόδωρος Δερβενιώτης