Μουσεία με διορισμένες «προσωπικότητες» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μουσεία με διορισμένες «προσωπικότητες» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με κινητοποιήσεις διαρκείας απαντούν τα σωματεία και οι αρχαιολόγοι.

Κατατέθηκε το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου που αλλάζει το καθεστώς των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, τα οποία αποκόβονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Τι και αν είμαστε στο παρά πέντε των εκλογών; Τι και αν επιστήμονες, σωματεία και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το νομοσχέδιο; Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει για να διορίσει δικούς της ανθρώπους στα διοικητικά συμβούλια και να μετατρέψει τα μουσεία σε κομματικά «καταστήματα». Οι «προσωπικότητες» που θα διοικούν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν ιδέα από αρχαιολογία και μουσειολογία (χαρακτηριστικά παραδείγματα οι διορισμοί στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης) όμως θα αποκτήσουν υπερεξουσίες.

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα απαρτίζονται από προσωπικότητες με επαγγελματική και κοινωνική (;) προσφορά. Οι «προσωπικότητες» και δύο στελέχη του ΥΠΠΟ (όχι απαραίτητα αρχαιολόγοι) θα αποφασίζουν για την τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι αρχαιότητες θα παραδοθούν στη νέα διοίκηση αφού απογραφούν, ενώ ήδη αποτελούν δημόσια περιουσία. Τα νέα διοικητικά συμβούλια που θα διορίζονται απ’ ευθείας από τον/ την Υπουργό θα αναλάβουν τη διαχείριση των αρχαιοτήτων παραβιάζοντας τον αρχαιολογικό νόμο, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού . Για παράδειγμα, ο γνωστός Αντώνης Διαματάρης (με το «πλαστό» μεταπτυχιακό) ως μέλος του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης μπορεί να αποφασίζει για τις αρχαιότητες. Ο ρόλος της διοίκησης των μουσείων φάνηκε και στην πρόσφατη συμφωνία για τη συλλογή Στερν, καθώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις – ακόμη και στις μυστικές- έπρεπε να παρίσταται κάποιος επικεφαλής μουσείου.

Αρκετά παραδείγματα από τον τρόπο διοίκησης  στο μουσείο Ακρόπολης, το οποίο θεωρείται πρότυπο για την κυβέρνηση, φανερώνουν ότι η διαχείριση των οικονομικών όχι μόνο δεν είναι πιο αποτελεσματική, αλλά στην πραγματικότητα επιβαρύνει. Οι περισσότερες λειτουργίες του μουσείου πραγματοποιούνται με απευθείας αναθέσεις: για την αποδελτίωση του Τύπου, τις υπηρεσίες λογιστή, τις δημόσιες σχέσεις.

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για το μέλλον των μουσείων είναι συγκεκριμένες. Διοικήσεις που θα λογοδοτούν απευθείας στο υπουργείο, λάιφσταϊλ εκδηλώσεις και λαμπερές επιδείξεις για χορηγούς, υποβάθμιση της έρευνας και διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε «παραρτήματα» μουσείων και στο εξωτερικό. Αυτό θα σημαίνει (και) μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων; Από τη συλλογή Στερν και τη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας μέχρι τις κρυφές διαβουλεύσεις για τα Γλυπτά και το σχέδιο για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όλα «δένουν» σε μια στοχευμένη αντιμουσειακή στρατηγική…

Εβδομάδα κινητοποιήσεων και δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο

Απέναντι στο νομοσχέδιο, τα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις διαρκείας. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου αποδόμησαν όλα τα επιχείρημα της κυβέρνησης και εξήγησαν αναλυτικά τους λόγους που απορρίπτουν το νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο πλαίσιο της κοινής δράσης με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία (Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ΠΕΣΑ, ΠΑΣΥΠΑΤΕ) ενάντια στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των 5 μεγάλων κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ, με διορισμένα από τον εκάστοτε Υπουργό Διοικητικά Συμβούλια, προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές στάσεις εργασίας εβδομάδα από τις 12 μ ως τη λήξη βάρδιας από τη Δευτέρα 6/2 ως την Πέμπτη 9/2 (ως την έκτακτη Γενική Συνέλευση).

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν, επίσης, στις κινητοποιήσεις που ανακοινώνονται. Το αρχικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων είναι το κάτωθι:

Στην Αττική:

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 12.30 (και συνέντευξη τύπου)

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 12.30

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ (κτίριο οδού Μπουμπουλίνας) στις 12.30

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στις 12.30

Στην Κρήτη: οι κινητοποιήσεις θα ανακοινωθούν από την επιτροπή αγώνα Μουσείου Ηρακλείου

Στην Μακεδονία: οι κινητοποιήσεις θα ανακοινωθούν από το Τοπικό Παράρτημα Β. Ελλάδος

Την Παρασκευή 10/2 όλοι και όλες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ στην Αθήνα».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης και Μενδώνη κάνουν «μαγαζιά» της κυβέρνησης τα δημόσια μουσεία

Ετικέτες

Documento Newsletter