Μουντομπάσκετ: Η Εθνική ξεκουράζεται και ονειρεύεται

Μέρα ανασυγκρότησης και ανάπαυσης ήταν για την Εθνική μπάσκετ η σημερινή, αφού απομένουν πια ελάχιστες ώρες μέχρι το κρισιμότατο παιχνίδι με τη Λιθουανία για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά το δύσκολο χθεσινό 83-74 επί των Νεοζηλανδών, η ελληνική ομάδα χρειάζεται δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια για να προκριθεί στα προημιτελικά.

«Υπάρχει κούραση, αλλά κανένας δεν πρόκειται να πει “Δεν μπορώ”. ποντάρουμε στην καλή χημεία και στην ενότητα», είπε ο Δημήτρης Ιτούδης. «Έχουμε αφήσει πίσω τα προβλήματα και νιώθουμε ότι δεν μας λείπει τίποτε. Η παρουσία μας εδώ είναι επιτυχία και η παγκόσμια φήμη του ελληνικού μπάσκετ παρακαταθήκη για το μέλλον. Aπέναντι στη Λιθουανία, πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να τουμπάρουμε παιχνίδι από το μείον δεκαπέντε».

«Κερδίσαμε το δικαίωμα να χαρούμε, επιτέλους, μία νίκη», τόνισε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ακόμα και όταν λείπει το ταλέντο, δίνεις το χέρι στον συμπαίκτη σου και τα δίνεις όλα με όπλο τη θέλησή σου. Εγώ έχω ξεφύγει πια από τα “πρέπει” και ζω τη ζωή που πάντοτε προσευχόμουν να ζήσω». Ο 32χρονος Θανάσης είναι τραυματίας, αλλά θα παίξει κανονικά αύριο απέναντι στην αήττητη ομάδα του Γιόνας Βαλανσιούνας.

Από σήμερα σχηματίζονται τέσσερις νέοι Όμιλοι, καθένας από τους οποίους θα βγάλει δύο εισιτήρια για τα προημιτελικά. Απομένουν άλλες δύο αγωνιστικές, όπου κάθε ομάδα θα αναμετρηθεί μόνο με όσες δεν έχει ήδη συναντήσει. Για παράδειγμα, η Εθνική μας δεν θα ξαναπαίξει με τις ΗΠΑ, αλλά μόνο με τις Λιθουανία (Παρασκευή, 15.40) και Μαυροβούνιο (Κυριακή, 11.45). Άπαντες μεταφέρουν τους βαθμούς από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα:

Όμιλος Ι (Μανίλα): Σερβία 3-0, Δομινικανή Δημ. 3-0, Ιταλία 2-1, Πουέρτο Ρίκο 2-1.

Όμιλος J (Μανίλα): Λιθουανία 3-0, ΗΠΑ 3-0, Ελλάδα 2-1, Μαυροβούνιο 2-1.

Όμιλος Κ (Οκινάουα): Γερμανία 3-0, Σλοβενία 3-0, Γεωργία 2-1, Αυστραλία 2-1.

Όμιλος L (Τζακάρτα): Ισπανία 3-0, Καναδάς 3-0, Βραζιλία 2-1, Λετονία 2-1.

Η Νέα Ζηλανδία, λίγες ώρες μετά τη μονομαχία με την Εθνική μας, εμφανίστηκε αποκαμωμένη απέναντι στο Μεξικό και ηττήθηκε με 108-100. Ο αγώνας ήταν για τις θέσεις 17-32.