Μουντιάλ: Οι κληρώσεις που… συζητήθηκαν

Μουντιάλ: Οι κληρώσεις που… συζητήθηκαν

Από το Μοντεβιδέο στη Μόσχα, έχουν διεξαχθεί 21 κληρώσεις τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σε διάστημα 88 ετών και αύριο (1/12) στο παλάτι του Κρεμλίνου στη Μόσχα, είναι προγραμματισμένη (18:00 τοπική ώρα και 17:00 ώρα Ελλάδας), η κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ 2018, που θα διεξαχθεί από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου στη Ρωσία.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων αυτών, υπήρξαν στιγμές που στην διαδικασία των κληρώσεων ξεχώρισαν. Συζητήθηκαν περισσότερο από τις άλλες και έμειναν στην Ιστορία της διοργάνωσης, αλλά και του ποδοσφαίρου …υπογραμμισμένες.

1930: 13 ΟΜΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: Η κλήρωση για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε μόλις έφτασαν όλες οι προσκεκλημένες ομάδες στην Ουρουγουάη, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Συμμετείχαν συνολικά δεκατρείς ομάδες, επτά από τη Νότια Αμερική, τέσσερις από την Ευρώπη και δύο από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Ο λόγος της μικρής συμμετοχής ευρωπαϊκών ομάδων ήταν η μεγάλη διάρκεια και το μεγάλο κόστος του ταξιδιού. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ευρωπαίοι έκαναν προετοιμασία πάνω στο πλοίο, στην διάρκεια πλέον του ενός μήνα ταξιδιού.

1938: ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΕΡΙΑ: Η κλήρωση έγινε στο περίφημο Salon d’Horloge στο Παρίσι, κτήριο που χτίστηκε για να στεγάσει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι ομάδες «κληρώθηκαν» από τα χέρια του 6χρονου εγγονού του Γάλλου Προέδρου της FIFA Ζιλ Ριμέ, μεταξύ 1921-1954. Συμμετείχαν 16 ομάδες, από τις οποίες απέμειναν τελικά 15, λόγω της αποχώρησης της Αυστρίας η οποία είχε προσαρτηθεί στη ναζιστική Γερμανία. Η Αγγλία, που κλήθηκε να την αντικαταστήσει αρνήθηκε, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο κύπελλο να διεξαχθεί με 15 ομάδες.

1958: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ: Η μορφή της τελικής φάσης, ήταν η ίδια για μερικά από τα επόμενα τουρνουά: τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Δεν υπήρχαν επικεφαλής και σε κάθε όμιλο ήταν μία δυτικοευρωπαϊκή ομάδα, μία από τις τέσσερις βρετανικές ομάδες που είχαν προκριθεί και μία από τη Λατινική Αμερική. Είναι το Μουντιάλ που εμφανίστηκε, ο άγνωστος, μέχρι τότε, Πελέ. Οι δύο από τις 16 θέσεις της τελικής φάσης, καλύφθηκαν από την προηγούμενη νικήτρια, Δυτική Γερμανία και την διοργανώτρια, Σουηδία.

1966: ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Με τον μεγάλο ενθουσιασμό, για την «επιστροφή του ποδοσφαίρου στην πατρίδα του», η κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που έγινε στο Royal Garden Hotel στο Λονδίνο, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Οι δύο από τις 16 θέσεις της τελικής φάσης καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Βραζιλία και την διοργανώτρια Αγγλία.

1974: ΠΟΙΟΣ «ΤΡΑΒΗΞΕ» ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ;: Ο 11χρονος Ντετλέφ Λάνγκε, μέλος της χορωδίας αγοριών Scheneberger Sengerknaben από το Βερολίνο, προκάλεσε ίσως το μεγαλύτερο κλονισμό από όλες τις διαδικασίες, κληρώνοντας τους οικοδεσπότες της Δυτικής Γερμανίας, στον ίδιο όμιλο με την Ανατολική Γερμανία. Δυτική και Ανατολική Γερμανία δεν είχαν συναντηθεί ποτέ σε διεθνείς αγώνες, ούτε σε φιλικούς. Η διοργάνωση του Μουντιάλ είχε εντείνει την διαμάχη τους, με τους Ανατολικογερμανούς να εκφράζουν την αντίθεσή τους, στη χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου στο περικυκλωμένο Δυτικό Βερολίνο. Το Μουντιάλ είχε νέο τρόπαιο, το FIFA World Cup Trophy, αφού το παλιό Ζιλ Ριμέ, είχε πλέον εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

1982: ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Η πρώτη κλήρωση με 24 ομάδες, σε μία τελετή που έγινε στο Palacio de Congresos της Μαδρίτης, δυστυχώς, έμεινε στην Ιστορία (ή ξεχάστηκε) για ένα ατύχημα με ένα από τα περιστρεφόμενα δοχεία που περιείχαν τα ονόματα των ομάδων. Ακολούθησε σύγχυση με τις ομάδες που προκρίθηκαν από τη Νότια Αμερική. Η FIFA έμαθε το μάθημά της και επέστρεψε στο ανόθευτο σύστημα της χρήσης ανθρώπων και όχι μηχανών.

1990: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: Η Ιταλία έγινε η δεύτερη χώρα μετά το Μεξικό που διοργάνωσε δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κινητοποίησε ένα γαλαξία των αστεριών για το κλήρωση της τελικής φάσης, που έγινε στο Palaeur της Ρώμης: ο τενόρος της όπερας Λουτσιάνο Παβαρότι, η θρυλική ηθοποιός Σοφία Λόρεν και τα αστέρια ποδοσφαίρου, όπως ο Πελέ, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και ο Μπόμπι Μουρ. Η κατάταξη στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, ήταν αποφασιστική για τον προσδιορισμό των επικεφαλής στους ομίλους. 1998: ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ: Για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο με 32 ομάδες, η κλήρωση της τελικής φάσης διοργανώθηκε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη αγωνία, 38.000 θεατές στο Stade Velodrome στη Μασσαλία και εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την οικεία τελετή με τις πλαστικές μπάλες, ονόματα και αριθμούς. Η κλήρωση για το Μουντιάλ της Γαλλίας, παρουσίασε για πρώτη φορά την μερική χρήση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA για να καθορίσει τις ομάδες που θα ήταν επικεφαλής. 2006: ΤΙ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ!: Η κλήρωση της τελικής φάσης, παρείχε στον κόσμο ένα διασκεδαστικό σόου, με πρωταγωνίστρια το μοντέλο Χάιντι Κλουμ, παρακολουθούμενο από ένα πρωτοφανές κοινό 300 εκατομμυρίων σε 150 περίπου χώρες παγκοσμίως, έχοντας βοηθούς αθλητές, όπως ο Πελέ, Λόταρ Ματέους, Ροζέ Μιλά και Γιόχαν Κρόιφ. Η επίσημη μπάλα του αγώνα, Teamgeist, παρουσιάστηκε με τη βοήθεια του αρχηγού της Γερμανίας Μίκαελ Μπάλακ. Ηταν η πρώτη φορά που η παγκόσμια πρωταθλήτρια, η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο στην προηγούμενη διοργάνωση (Βραζιλία), έπρεπε να περάσει από την διαδικασία της προκριματικής φάσης για να εξασφαλίσει παρουσία στην τελική φάση. Επίσης ήταν η πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, που συμμετείχαν εθνικές και από τις 5 ηπείρους. 2014: ΟΚΤΩ ΑΣΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: Η κλήρωση της τελικής φάσης έγινε στο Σαλβαδόρ της Βραζιλίας, με τη βοήθεια των Καφού, Φάμπιο Καναβάρο, Αλσέδες Γκίγια, Φερνάντο Ιέρο, Γκεόφ, Χαρστ, Μάριο Κέμπες, Λόταρ Ματέους και Ζινεντίν Ζιντάν, οι οποίοι εκπροσώπησαν τις οκτώ νικήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για δεύτερη φορά, οι επικεφαλής ομάδες των ομίλων καθορίστηκαν αποκλειστικά με βάση την παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Ήταν η δεύτερη φορά που η Βραζιλία φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, έπειτα από το 1950.

Επόμενο ραντεβού, 1 Δεκεμβρίου 2017, στο παλάτι του Κρεμλίνου στη Μόσχα, Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του Νικήτα Χρουστσόφ. Ο Αγγλος, πρώην επιθετικός, Γκάρι Λίνεκερ, θα διεξάγει την κλήρωση, μαζί με την διάσημη Ρωσίδα αθλητική δημοσιογράφο Μαρία Κομαντάγια. Θα συνοδεύονται από τους, Λοράν Μπλαν, Γκόρντον Μπανκς, Καφού, Φάμπιο Καναβάρο, Ντιέγκο Φορλάν, Ντιέγκο Μαραντόνα και Κάρλες Πουγιόλ, που θα αποτελούν την ποδοσφαιρική …βοήθεια. Μαζί με τον Μίροσλαβ Κλόζε, που θα μεταφέρει το τρόπαιο στην αίθουσα, θα εκπροσωπήσουν τα οκτώ έθνη που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο όγδοος βοηθός της κλήρωσης θα είναι ο 91χρονος Νικίτα Σιμονιάν, ένας ποδοσφαιρικός θρύλος της -τότε- Σοβιετικής Ενωσης.

Η παγκόσμια κατάταξη της FIFA τον Οκτώβριο του 2017, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου οι 32 φιναλίστ να χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Κανένας όμιλος δεν έχει πάνω από μία ομάδα από την ίδια ζώνη. Αυτό ισχύει για όλες τις ζώνες εκτός της Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύεται από 14 ομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter