Μια σχετική αναδίπλωση μπορεί να δει κανείς μετά τις νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα η Μόσχα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι επικαλούμενη την θετική έκβαση των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης, ενώ -για τον ίδιο λόγο- ανακοίνωσε περιορισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Κίεβο και το Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας
«Κανείς στη Ρωσία δεν εξετάζει την ιδέα χρήσης πυρηνικών όπλων», δήλωσε στο αμερικανικό PBS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωση που μεταδίδει και το κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS.
Ο δημοσιογράφος ρώτησε εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αφήσει ανοικτό σε προηγούμενη δήλωσή του ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εάν ένα τρίτο μέρος εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο Πεσκόφ είπε “όχι”. «Δεν νομίζω. Αλλά ήταν αρκετά τολμηρός λέγοντας “μην ανακατευτείς, αν το κάνεις, έχουμε όλες τις δυνατότητες να το αποτρέψουμε και να τιμωρήσουμε όλους όσους πρόκειται να παρέμβουν”», διευκρίνισε.
Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση για λογαριασμό της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει… ούτε καν την ιδέα χρήσης πυρηνικών όπλων».
Ο ίδιος διαχώρισε την περίπτωση να απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας από το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Για την πρώτη περίπτωση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών, αλλά σημείωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία.
Η πρόσφατη παρατήρηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αρκετά ανησυχητική, είπε ο Πεσκόφ.
«Είναι αρκετά ανησυχητικό. Πρώτα απ ‘όλα, είναι μια προσωπική προσβολή και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς μια προσωπική προσβολή στη ρητορική ενός πολιτικού ηγέτη και ειδικά του πολιτικού ηγέτη της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο, των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτό», επεσήμανε. «Η δήλωσή του σχετικά με το αν ο Πούτιν δεν πρέπει ή πρέπει να είναι στην εξουσία στη Ρωσία είναι φυσικά απαράδεκτη. Δεν εναπόκειται στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφασίσει ποιος θα είναι και ποιος είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, είναι ο λαός της Ρωσίας που αποφασίστε το κατά τη διάρκεια των εκλογών», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Οι δυτικές χώρες στην πραγματικότητα έχουν κηρύξει ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, είπε ο Πεσκόφ.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Και δυστυχώς, αυτές οι συνθήκες είναι αρκετά εχθρικές», είπε, σχολιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις.
«Μπήκαμε στη φάση ενός ολοκληρωτικού πολέμου», τόνισε ο Πεσκόφ. «Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, διεξάγουν πραγματικά πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, στην οικονομία, στην κατάσχεση των περιουσιών μας, στην κατάσχεση των κεφαλαίων μας, στο μπλοκάρισμα των οικονομικών μας σχέσεων. Και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέα πραγματικότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί.
Πιθανή μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι – Περιορισμός των στρατιωτικών δραστηριοτήτων
Η Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές.
«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί μιας συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» και είπε ότι οι «σαφείς» προτάσεις της Ουκρανίας «θα μελετηθούν πολύ σύντομα και θα υποβληθούν στον πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι πιθανή μια συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πούτιν και τους εκπροσώπους των εγγυητριών χωρών. «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση των δύο προέδρων, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα ήταν πιθανή εφόσον υπάρξει συμφωνία (…) Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών», σημείωσε.
«Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία», πρόσθεσε. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά», είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.
Μιλώντας στη συνέχεια στη ρωσική τηλεόραση ανέφερε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Κίεβο, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας εφόσον ξένες δυνάμεις εγγυηθούν την ασφάλειά του. Η Ουκρανία θα δεχόταν επίσης να μην φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών στο έδαφός της και να υιοθετήσει καθεστώς «μη πυρηνικής» χώρας.
Η ουδετερότητα σημαίνει ότι το Κίεβο εγκαταλείπει την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ, μια πιθανότητα που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία ζητά από δυτικές χώρες να εγγυηθούν την ασφάλειά της.
Ο Μεντίνσκι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση των Ουκρανών και είπε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει». Σημείωσε ότι μια πιθανή συμφωνία θα υπογραφόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.
Η Μόσχα μειώνει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδεται, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Διαβάστε επίσης: