Την οδό που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή παρέθεσε από το βήμα της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών της ελληνικής Βουλής ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
«Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο» ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ο γάλλος Επίτροπος, δηλώνοντας για άλλη μια φορά «φίλος της Ελλάδας» που με θέρμη επιθυμεί η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. «Διανύουμε την τελευταία ευθεία» και «φτάσαμε σχεδόν στο τέλος» επισήμανε, ενώ αναγνώρισε πως η χώρα μας κατέβαλλε πολλές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα.
«Είπα στον Τσακαλώτο ότι όταν κάποιος έχει διανύσει το 80 με 90% του δρόμου πρέπει να φτάσει στο τέλος» τόνισε και παρέθεσε τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η Ελλάδα για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή:
1. Επιτήρηση μετά το μνημόνιο σύμφωνα με το πρότυπο Πορτογαλίας και Κύπρου.
2. Η επιτήρηση να θεμελιώνεται σε δεσμεύσεις που θα οριστούν από την Ελλάδα. «Περιμένουμε από εσάς μία στρατηγική ανάπτυξης με δεσμεύσεις για τα οικονομικά, η οποία θα προκύψει από τους Έλληνες για τους Έλληνες και όχι από τους Ευρωπαίους» είπε.
3. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί να θεσπίσουν πακέτο μέτρων για να μειωθεί το βάρος του ελληνικό χρέους. «Οι ελληνικές αρχές έκαναν μια ενδιαφέρουσα πρόταση: να συνδέσουμε την οικονομική επίδοση – ανάπτυξη της χώρας με τα μέτρα» σημείωσε.
Ο κ. Μοσκοβισί «γκρέμισε» και το success story της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2016, συνεχίστηκε το 2017 και το ίδιο συμβαίνει κατά το 2018.
Ευρωπαϊκό ΔΝΤ
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων χαρακτήρισε μεν την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα ως «δύσκολη», ωστόσο υποστήριξε ότι το Ταμείο πρέπει να «παραμείνει» μέχρι το τέλος του μνημονίου. «Πιστεύω πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει πιο αυτόνομη στο μέλλον» ανέφερε και εξήγησε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την απουσία του ΔΝΤ σε μία μελλοντική κρίση». Σε εκείνο το σημείο, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να είναι θεσμός της ΕΕ και να ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο.
Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την αντίθεσή του για τον σχεδιασμό που προβλέπει μία Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Κατέστησε σαφές πως είναι αναγκαία η στήριξη των θεμελίων της οικονομικής και πολιτικής Ένωσης μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται από μία κλειστή ομήγυρη, ενώ τάχθηκε υπέρ των διεθνικών λιστών για το Ευρωκοινοβούλιο.
«Φως στο τούνελ»
Κατά τη δευτερολογία του, επανέλαβε ότι «υπέφερε πολύ η Ελλάδα και αντιμετώπισε πολύ μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες», αναγνωρίζοντας πως κατά το παρελθόν μέσω του μείγματος πολιτικής που επιβλήθηκε «έγιναν και σφάλματα». «Σήμερα, όμως, έχει διορθωθεί η κατάσταση. Κάποιοι ίσως το αμφισβητούν αυτό αλλά θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και το βλέπουμε. Υπάρχει και πάλι εμπιστοσύνη προς τη χώρα σας» τόνισε.