«Υποτιμήσαμε τις κοινωνικές και κοινωνικές προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι πλέον καιρός να ακούσουμε τους ανθρώπους και να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους» τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική Augsburger Algemeine.
«Υπάρχει μια υπαρξιακή κρίση στην Ευρώπη και φοβάμαι ότι θα αποκτήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα είναι ελάχιστα λειτουργικό. Ως εκ τούτου, οι φιλοευρωπαίοι πρέπει να προσφέρουν λύσεις στους ανθρώπους. Είναι καιρός να σώσουμε την Ευρώπη» προειδοποιεί ο Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς για τη διαφαινόμενη άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.
«Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει ξεπεραστεί και η δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει εξαντληθεί, οι άνθρωποι δεν βλέπουν λύσεις σε πολλά ερωτήματά τους. Υπάρχουν περιφέρειες στην πατρίδα μου τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία, όπου οι πολίτες αισθάνονται ξεχασμένοι», αναφέρει
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε ακόμη στο υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας. «Η Γερμανία είναι μακράν η ισχυρότερη και πιο ανθεκτική οικονομία στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας είναι υποδειγματική. Η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στη Γερμανία είναι εξαιρετική. Ωστόσο, το εξαιρετικά υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δείχνει επίσης ότι η Γερμανία εξοικονομεί περισσότερα και δεν επενδύει αρκετά. Αυτό οδηγεί σε ανισορροπίες εντός της ΕΕ».
Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ δήλωσε ακόμη ότι ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα είχε δραματικές επιπτώσεις και κάλεσε τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Η όποια κλιμάκωση -ανεξαρτήτως από ποιον- θα είχε φοβερές συνέπειες για την οικονομία, τις κεφαλαιακές αγορές. Όλοι θα υπέφεραν. Το σύστημα του παγκόσμιου εμπορίου πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μην καταστραφεί. Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ΕΕ στοχεύουν στη διευκόλυνση πιο ευέλικτων διαπραγματεύσεων, στην αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικών με τις επιδοτήσεις, την πνευματική ιδιοκτησία και το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών».
Ο Μοσκοβισί τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. «Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της G7, συμφωνήθηκε εκ των προτέρων να δοθούν στον παγκόσμιο εμπορικό τομέα νέοι και δίκαιοι κανόνες – το συντομότερο δυνατόν. Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Η Επιτροπή της ΕΕ ακολουθεί αυτή την πορεία: επεξεργάζεται προτάσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε με όσους συμφωνούν με εμάς… Για παράδειγμα ,πρέπει να εξαλείψουμε τις αδικίες μεταξύ των παραδοσιακών εταιρειών και της ψηφιακής οικονομίας. Δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι ορισμένοι πληρώνουν 23% εταιρικό φόρο, οι άλλοι αλλά μόνο 9% – ή ακόμα λιγότερο. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους όταν πραγματοποιούν κέρδη».
Ερωτηθείς αν η νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με την Ιαπωνία στρέφεται κατά των ΗΠΑ, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει: «Δεν πρόκειται για αντι-αμερικανική συνθήκη. Οι διαπραγματεύσεις χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια να ολοκληρωθούν, άρχισαν πολύ πριν από την εποχή του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δεν είναι ο ομφαλός του κόσμου και δεν κατευθύνουμε τις ενέργειές μας μόνο έναντι των ΗΠΑ, αλλά κάνουμε ό, τι είναι σημαντικό και σωστό για την ΕΕ. Ο κ. Τραμπ κάνει λάθος όταν σκέφτεται ότι ο προστατευτισμός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Το ελεύθερο εμπόριο και η διαφάνεια με τους εταίρους είναι η εγγύηση για ένα οικονομικά επιτυχημένο και σταθερό μέλλον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ