Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη και αυτόνομη – Τέλος τα μνημόνια

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νέα επίσκεψη στην Αθήνα λαμβάνει χώρα «σε ένα νέο πλαίσιο» εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων και τις δυσκολίες που πέρασαν και τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης πρέπει να διορθωθούν. «Γνωρίζω πολύ καλά πως η ιστορία την οποία βιώσαμε όλοι είχε τραγικές πτυχές, ήταν τραγική, ήταν επικίνδυνη για την ζώνη του ευρώ και πάρα πολύ δύσκολη για τους Έλληνες. Γνωρίζω την οδύνη που έχουν υποστεί και έχουν υποφέρει οι Έλληνες. Έχω στο μυαλό μου τους συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, τους εργαζόμενους που πολλοί από αυτούς έμειναν άνεργοι, τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να αποχαιρετίσουν τους νέους τους, οι οποίοι έφυγαν για το εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Γνωρίζω και πιστεύω ότι πρέπει να επιδιορθώσουμε τις «κοινωνικές βλάβες», που προκάλεσε η κρίση».

Ωστόσο υπογράμμισε, «η Ελλάδα θα σταθεί ελεύθερα σταθεί στα πόδια της, με τους εταίρους στο πλάι της, αλλά θα είναι ελεύθερη και αυτόνομη», ενώ πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι ριζοσπαστικά διαφορά από όλα τα προηγούμενα.

«Μνημόνια τέλος» τόνισε. Η Ελλάδα, όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, θα είναι κανονικό κράτος, εισέρχεται στη κανονικότητα και θα ισχύουν ότι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Όπως κάθε χώρα και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί δημοσιονομικά πολιτική, ωστόσο, σημείωσε «οι μεταρρυθμίσεις θα γίνονται από τους Έλληνες για τους Έλληνες» και επανέλαβε

«Οι διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μνημόνια τέλος. Αυτή είναι η βασική και ειδοποιός διαφορά» επισήμανε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ισχύουν για την Ελλάδα, όλες οι προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες του ευρώ. Βεβαίως, υπάρχει εποπτεία για μετά το πρόγραμμα, γεγονός που ισχύει και για την Ιρλανδία και για την Πορτογαλία και για την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, η Ελλάδα υποχρεούται να έχει σοβαρή δημοσιονομική πολιτική.

Σημείωσε ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση των επενδύσεων για να δοθεί τόνωση στην απασχόληση.

«Χωρίς το ευρώ η Ελλάδα θα είχε φτωχύνει, αλλά και χωρίς την Ελλάδα η ζώνη του ευρώ θα ήταν πιο αδύναμη» κατέληξε. 

Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε οδυνηρές θυσίες τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μοσκοβισί για τη συμβολή του και στήριξη προς την Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μπαίνουμε στη φάση της εφαρμογής ενός άλλου Προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία, πολύ διαφορετικό περιεχόμενο, είναι το Πρόγραμμα που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, Πρόγραμμα μετά την μνημονιακή εποχή.

«Σ’ αυτό το Πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε, η παράκληση είναι – και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε εμείς, οι Έλληνες, εν ονόματι της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ΕΕ – να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα. Είναι γνωστό, κύριε Επίτροπε, ότι ιδίως το πρώτο Μνημόνιο είχε πολλά και σημαντικά λάθη από την αρχική του κατασκευή. Αυτά τα λάθη που τα πλήρωσε ο Ελληνικός Λαός δεν είναι δικά του λάθη. Ξέρουμε τα λάθη που κάναμε εμείς, ορισμένα απ’αυτά δεν είναι λάθη των Ελλήνων. Παράκληση θερμή και νομίζω, όπως είπα πριν, ότι είναι θέμα Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, στο Πρόγραμμα που θα έχουμε σ’αυτή την νέα εποχή που, το τονίζω, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα Μνημονιακά Προγράμματα που ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί ο Ελληνικός Λαός να πληρώσει όλο το κόστος γι’αυτά τα λάθη που δεν είναι δικά του» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι η Ελλάδα θα έχει, για μιαν ακόμη φορά, την συμπαράστασή του σ’αυτόν τον δρόμο, που είναι πολύ πιο εύκολος και πολύ πιο ελπιδοφόρος, όπως όλοι γνωρίζουμε.




Οι συναντήσεις του επιτρόπου:

Ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί θα έχει σειρά συναντήσεων, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.  Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, (13:15), τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, (11:15) καθώς και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών (10:00). Θα συναντήσει επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (14:30) και την Φώφη Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγή» (15:20).

Ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί θα συμμετάσχει επίσης σε ανταλλαγή απόψεων με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, στις 11.30 π.μ. και θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».