Μόσιαλος: Οι επιπτώσεις κορονοϊού και mRNA εμβολίων στους διαβητικούς

Μόσιαλος: Οι επιπτώσεις κορονοϊού και mRNA εμβολίων στους διαβητικούς

Τις επιπτώσεις των mRNA εμβολίων κατά του ιού σε ό,τι αφορα τους διαβητικούς, αλλά και την πιθανή πρόκλησή διαβήτη σε νοσούντες που παραμένουν ανμβολίαστοι, σημείωσε σε εκτενή ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Σημαίνουσας μάλιστα σημασίας, το γεγονός ότι επέμεινε σε ό,τι αφορά τις ηλικίες κάτω των 18 ετών, πως «μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που κοινοποιήθηκε από το CDC».

Σημειώνεται ότι, όπως διευκρινίζει, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα εάν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από Covid-19 συγκρητικά τον γενικό πληθυσμό. Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερες επιπλοκές εάν κολλήσουν, όχι μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. Επίσης, όσο περισσότερες παθήσεις έχει κάποιος (για παράδειγμα, διαβήτης συν καρδιοπάθεια, συν μεγαλύτερη ηλικία) αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές λόγω νόσης από κορονοιό.

Επίσης, η πολύ σοβαρή νόσηση που συσχετιζόταν με το αυξημένο σάκχαρο, φαινόταν να ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής εμφάνιζε πνευμονία. Δηλαδή η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να αύξανε τον κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από την αναπνευστική δυσχέρεια του ασθενούς μετά την νόσηση.

Σε σχέση με τον αντίκτυπο των mRNA εμβολίων, αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος ότι τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών (CDC) κάνουλ λόγο για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από το ιό. Με βάση το CDC, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη κύησης ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οξυμένης νόσησης από κορονοϊό.

Αναφορικά πάντως με τον αντίκτυπο των εμβολίων στους διαβητικούς, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι θα απαντήσει σχετικά ερωτήματα,, κλινική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη . Η αυστριακή κλινική μελέτη COVAC-DM έδειξε πως τις ημέρες που οι ασθενείς ένιωθαν κάποιες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, παρατηρήθηκε μια επιδείνωση της γλυκαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας και να ενημερώνουν τους ασθενείς τους, σχετικά με τις πιθανές γλυκαιμικές αποκρίσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του ιού.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής εστιάζει στο γεγονός ότι υπάρχουν  δημοσιεύσεις, που αναφέρονται σε μικρό δείγμα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι εμφανίζουν προσωρινή αστάθεια των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά τον εμβολιασμό, αστάθεια που συνήθως υποχωρεί σε κάποιες ημέρες. Το παροδικό αυτό φαινόμενο είναι πιο έντονο στους ασθενείς που λαμβάνουν από του στόματος υπογλυκαιμικά φάρμακα συν ινσουλίνη, όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι χαμηλότερη, και στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

«Όμως γνωρίζουμε επίσης πως είτε έχετε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, προδιαβήτη ή διαβήτη κύησης, τα εμβόλια είναι ασφαλή. Αναφορικά με τα εμβόλια mRNA μέχρι στιγμής οι μελέτες εξηγούν πως υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κάποιες παροδικές άλλα όχι σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς με διαβήτη. Υπάρχουν όμως κλινικές μελέτες σε εξέλιξη που θα μας δώσουν περισσότερα στοιχεία και για το χρονοδιάγραμμα και τον βιολογικό μηχανισμό», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

 

Documento Newsletter