Μπορεί η μεγαλύτερη αναστολή λειτουργίας του δημοσίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (για την οποία υπεύθυνος είναι ο ίδιος) να δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το ποσοστό αποδοχής του οποίου σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN αγγίζει μόλις το 37%, ωστόσο μια υπερσυντηρητική, θρησκόληπτη μερίδα του αμερικανικού λαού αναμένεται να τον στηρίζει για όσο καιρό η πολιτική του για τη δημόσια γη συνεχίζει να ικανοποιεί τα συμφέροντά της. Ο λόγος για τους μορμόνους.
Το θρησκευτικό δόγμα των μορμόνων είναι ιστορικά μόλις «χθεσινό», καθώς ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι πιστοί του διακηρύσσουν ότι αντιπροσωπεύουν την εκκλησία όπως τη συνέλαβε ο Χριστός, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εκκλησίες που έχουν παραστρατήσει. Ο Μόρμον ήταν ένας «πολεμιστής προφήτης» που υποτίθεται ότι έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στην προκολομβιανή Αμερική και διέδωσε τον αληθινό λόγο του Κυρίου.
Για τους πιστούς της αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών η πολιτεία της Γιούτα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο των πολιτικών του Τραμπ για τη δημόσια γη, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στα εδάφη της εγκαταστάθηκαν οι υπό διωγμόν πρόγονοί τους στα μέσα του 1800. Τη συμπάθειά τους «κλείδωσε» ο Τραμπ όταν με προεδρικό διάταγμα το 2017 συρρίκνωσε το μέγεθος δύο εθνικών πάρκων στη Γιούτα κατά 85% και 45% αντίστοιχα, καθιστώντας τις περιοχές εκτός των πάρκων διαθέσιμες προς εκμετάλλευση.
Για πολλές δεκαετίες κάτοικοι των δυτικών πολιτειών μάχονται κατά των «καταπιεστικών», όπως τους αντιλαμβάνονται, περιβαλλοντικών νόμων και του αυστηρού ελέγχου της δημόσιας γης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που βάζουν φρένο στη βοσκή, στο κυνήγι και στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων.
«Παρότι θεωρείται συχνά ότι το κίνημα αυτό δεν έχει να κάνει με θρησκευτικούς παράγοντες, το κίνητρό τους είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία ορισμένων αντιδραστικών σεχτών των μορμόνων, των οποίων οι πιστοί ανατρέχουν στον καιρό που οι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στη Γιούτα» εξηγεί σε άρθρο του στον «Guardian» o Τζέρεμι Μίλερ. «Αυτή η γη ανήκει περισσότερο σε εμάς (τους μορμόνους) απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Συνδέεται βαθιά με τις ρίζες μας, τη γενεαλογία μας και τις οικογένειές μας» λέει ο μορμόνος υπεύθυνος εκστρατείας του Τραμπ στη Γιούτα Ντον Πι.
Θεός και άνθρωποι από το ίδιο υλικό
Η πίστη των μορμόνων «έχει θεμελιωδώς διαφορετική λογική από τον παραδοσιακό χριστιανισμό» εξηγεί στο BBC o Ντάγκλας Ντέιβις, καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ. «Οι μορμόνοι πιστεύουν ότι ο Θεός και οι άνθρωποι προέρχονται από το ίδιο βασικό υλικό αλλά βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα εξελικτικής ανάπτυξης. Ο,τι υπάρχει, υπήρχε πάντα. Δεν συνέβη κάποια αρχική Δημιουργία» εξηγεί.
Πιστεύουν ότι η γη της επαγγελίας (η Νέα Ιερουσαλήμ) θα κτιστεί επί αμερικανικού εδάφους, όπως επίσης και ότι ο Θεός έχει σώμα, είναι παντρεμένος και μπορεί να κάνει παιδιά. Στη λατρεία τους χρησιμοποιούν το «Βιβλίο του Μόρμον», το οποίο αφηγείται τις σχέσεις του Θεού με τους πρώτους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, τους οποίους επισκέφτηκε μάλιστα ο Ιησούς, αλλά και τη Βίβλο, καθώς θεωρούν ότι τα δύο κείμενα αλληλοσυμπληρώνονται.
Οχι σε καφέ και τσάι, λίγο στο Facebook
Το δόγμα των μορμόνων τάσσεται κατά της ομοφυλοφιλίας, την οποία θεωρεί αμαρτία, των σεξουαλικών σχέσεων εκτός γάμου, της πορνογραφίας, των αμβλώσεων και της χρήσης ναρκωτικών. Και παρότι τα παραπάνω είναι πάνω κάτω κοινά σε πολλές θρησκείες, η αυστηρότητα της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών διαφαίνεται στην καθολική απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού, αλλά και καφέ και τσαγιού.
Περιστασιακά οι θρησκευτικοί ηγέτες των μορμόνων επιβάλλουν προσωρινές απαγορεύσεις. Τον περασμένο Οκτώβρη, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, ο 94χρονος πρόεδρος της εκκλησίας και συνάμα πρεσβύτερο μέλος τους Ράσελ Νέλσον, ο οποίος θεωρείται προφήτης του Θεού, κάλεσε τις πιστές που συμμετείχαν στη λειτουργία να απέχουν για δέκα ημέρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «γεννούν αρνητικές και πονηρές σκέψεις στο μυαλό σας».
Ορισμένες αποσυνδέθηκαν μονομιάς από τον προσωπικό τους λογαριασμό, δεδομένου ότι η υπακοή στους ηγέτες της εκκλησίας θεωρείται σημάδι πίστης. Αλλες επέλεξαν να περιορίσουν τη χρήση των κοινωνικών μέσων ή και να μεταθέσουν την ιδιότυπη αυτή νηστεία σε μεταγενέστερο χρόνο. «Ολοι πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη και το δικαίωμα να μας αποκαλυφθεί το Αγιο Πνεύμα και να γνωρίζουμε τι είναι σωστό για τη ζωή μας» υποστήριξε η μορμόνος Κρίσταλ Γιανγκ-Οτερστρομ, η οποία θορυβήθηκε από τη χρονική στιγμή της συγκεκριμένης απαγόρευσης, καθώς ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Γιούτα θεώρησε σημαντικό όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στις προεκλογικές ζυμώσεις που γίνονταν διαδικτυακά.
«Μη μας αποκαλείτε μορμόνους»
Με το πέρασμα του χρόνου η ονομασία «Εκκλησία των Μορμόνων» υιοθετήθηκε ως πιο χρηστική λύση, εμπνευσμένη από το «Βιβλίο του Μόρμον». Με ανακοίνωσή του τον περασμένο Αύγουστο ο Ράσελ Νέλσον ζήτησε να σταματήσει η χρήση της πρότερης ονομασίας και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά η επίσημη ονομασία Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, η οποία ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική.
Ο Νέλσον δεν αιτιολόγησε το σκεπτικό αυτής της απόφασής του, αλλά το απέδωσε «σε επιθυμία του Θεού, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου». Η ανακοίνωσή του, βέβαια, αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του γραφείου Τύπου της εκκλησίας, mormonnesroom.org. Εκτιμάται ότι με την κίνηση αυτή ο Νέλσον θέλησε να ενισχύσει τους δεσμούς των μορμόνων με τον χριστιανισμό ή/και να αποστασιοποιηθεί από τις μικρές ομάδες φονταμενταλιστών που υιοθετούν πρακτικές όπως η πολυγαμία.
400 πιστοί στη γη της επαγγελίας του Μιζούρι
Το «Αγρόκτημα» είναι μια κοινότητα 400 ανθρώπων στη δυτική πολιτεία του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι έχουν επιλέξει να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο και να ακολουθήσουν το «θέλημα του Θεού». Δηλαδή να ζουν και να προσεύχονται σε πολυγαμικές οικογένειες στην περιοχή που πρεσβεύουν ότι αποτελεί τη Γη της Επαγγελίας.
Πρόκειται για φονταμενταλιστές μορμόνους, τους οποίους η επίσημη εκκλησία των μορμόνων κρατά σε κάποια απόσταση, κυρίως λόγω της πολυγαμίας, την οποία η ίδια έχει απαρνηθεί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, κάνοντας επίκληση σε θεϊκά οράματα. Τα οράματα αυτά, βέβαια, ακολούθησαν χρονικά την αυστηρή νομοθεσία της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία την απαγόρευε. Για ορισμένους φονταμενταλιστές η πολυγαμία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει κανείς την ύψιστη θέση του παραδείσου και θεωρείται σημαντική γιατί ο ιδρυτής του δόγματος των μορμόνων Τζόζεφ Σμιθ την ενστερνιζόταν.
Οπως ο ίδιος είχε «εκμυστηρευτεί» στους ακολούθους του, άγγελος Κυρίου τον επισκέφθηκε τρεις φορές σε διάστημα οκτώ ετών και του ζήτησε να δημιουργήσει πολυγαμική οικογένεια. Λέγεται ότι είχε 40 συζύγους, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τέκνων του.
Στο αποκαλούμενο «Αγρόκτημα», μια έκταση 6.000 στρεμμάτων που ο αριθμός των αγελάδων και των κοτόπουλων δεν δικαιολογεί την ονομασία της, οι περισσότεροι πιστοί έχουν δύο με τρεις γυναίκες, οι οποίες συχνά γεννούν δέκα ή και περισσότερα παιδιά. Ο πρώτος γάμος είναι ο επίσημος, ενώ για τους υπόλοιπους οι πιστοί δεν αξιώνουν κάτι περισσότερο από τη θρησκευτική λειτουργία.
Στην πολιτεία του Μιζούρι μπορεί κανείς να καταδικαστεί για διγαμία εάν είναι ήδη παντρεμένος μία φορά και «αποσκοπεί», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον νόμο, στο να παντρευτεί ξανά. Θεωρείται πταίσμα και τιμωρείται με φυλάκιση έως και έναν χρόνο, τη στιγμή που στη Γιούτα πρόκειται για κακούργημα που συνοδεύεται από φυλάκιση πέντε έως και δεκαπέντε ετών στην περίπτωση που διαπραχθεί σε συνδυασμό με απάτη ή αδίκημα βίας.