Μόρια: Έσπειραν μισανθρωπία, θερίζουν φασιστοειδή

Μόρια: Έσπειραν μισανθρωπία, θερίζουν φασιστοειδή

Ομάδες ακροδεξιών βγήκαν σεργιάνι στη Μόρια εκμεταλλευόμενες την αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική

Την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου κατηγορώντας τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για υποκίνηση των προσφύγων σε διαμαρτυρίες, η κυβέρνησή του συλλαμβάνει φασίστες που σύστησαν τάγματα εφόδου και περιπολούσαν με στειλιάρια τις νύχτες στη Μόρια παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ έσπειρε μισανθρωπία και εισπράττει τώρα χρυσαυγίτικες πρακτικές. Συνεχίζει ακόμη και τώρα ακάθεκτη στη γραμμή της ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών – πρώτα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα οι ΜΚΟ.

Ετσι ή κάπως έτσι κατάργησε το υπουργείο που ορθώς είχε συσταθεί επί ΣΥΡΙΖΑ (για να το επανασυστήσει πανικόβλητη έξι μήνες μετά) και στο ίδιο διάστημα μοίρασε αρμοδιότητες σε διάφορα στελέχη της, αναζητώντας χωρίς επιτυχία το ελάχιστο στη διαχείριση ενός πολυσύνθετου προβλήματος.

Εντός αυτού του τοπίου το Μαξίμου επιχειρεί και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να δραπετεύσει από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει το ίδιο, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση για το αμφιλεγό μενης αποτελεσματικότητας πλωτό φράγμα δυόμισι μιλίων μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα κι ενώ οι καθημερινές ροές δεν έχουν ανακοπεί στο Αιγαίο, συνεχίζεται και το έλλειμμα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τις νέες δομές κλειστού τύπου στα νησιά, που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσαν τις εδώ και καιρό κορεσμένες υπάρχουσες. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει τη δημιουργία κλειστών δομών, αγνοώντας τόσο το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο (επιτρέπει τον εγκλεισμό μόνο όσων οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι την απέλασή τους) όσο και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Φυσικά έχει σταματήσει και η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, προφανώς διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να απολέσει το δικαίωμα που έχει στην επαναπροώθησή τους στην Τουρκία σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων ασύλου τους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας του 2016.

Πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα

Πολιτικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται ενώπιoν αδιεξόδων κυρίως λόγω της πίεσης που υφίσταται εκ δεξιών, καθώς στο πολιτικό της ακροατήριο υπάρχουν πολλά ευήκοα ώτα και θιασώτες της σκληρής λαϊκιστικής γραμμής. Αλλωστε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η ηγεσία της ΝΔ και τα κορυφαία στελέχη της είχαν υιοθετήσει αυτήν τη γραμμή της –ανέξοδης τότε– ακραίας ρητορείας του τύπου «τους πρόσφυγες τους έφερε η κ. Τασία»!

Τώρα βέβαια που έχει στα χέρια της την μπαγκέτα δεν ξέρει τι να την κάνει. Πολύ περισσότερο όταν οι «σκληροί» του Σαμαρά περιμένουν στη γωνία. Το πρόβλημα για το Μαξίμου επιτείνεται λόγω των παλινωδιών στα εθνικά θέματα που αγγίζουν ακριβώς το

ίδιο ακροατήριο στο εσωτερικό της και κινδυνεύουν να καταστήσουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Η περίπτωση του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά, είναι ίσως η πιο ενδεικτική του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως θα διαβάσετε και στο σχετικό ρεπορτάζ του Documento (σελίδα 9), οι δηλώσεις για τον άνεμο που παρέσυρε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» ή για τη συμφωνία για τα Ιμια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ακούγονται διόλου ευχάριστα στα αυτιά των «εκπαιδευμένων» από τη συμφωνία των Πρεσπών ψηφοφόρων της ΝΔ.

Εσωκομματικό παιχνίδι στη ΝΔ

Την κατάσταση επιτείνουν οι διάφοροι σύμβουλοι του Κυρ. Μητσοτάκη όπως ο Θάνος Ντόκος και τα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ με παρελθόν στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ και με εθνικές θέσεις-κόκκινο πανί για τη μεγάλη μερίδα της ΝΔ. Ολα τα παραπάνω εξελίσσονται με φόντο την κυριολεκτική εξαφάνιση της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς καραμανλικής πτέρυγας, η οποία έφτασε να εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και η οποία φυσικά ούτε θέλει ούτε μπορεί να λάβει θέση.

Άγνωστος Χ παραμένει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατά πολλούς δρα υπογείως πριονίζοντας την καρέκλα του κ. Δένδια, εκφράζοντας όμως θέσεις όπως για παράδειγμα η συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Για πολλούς οι πλείστες των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν έχουν πολιτική αφετηρία αλλά πρόκειται για μάχες χαρακωμάτων μεταξύ στελεχών για τη διαχείριση της εξουσίας. Αλλωστε πίσω από τις θέσεις της Ντ. Μπακογιάννη και των πρωθυπουργικών συμβούλων βρίσκεται ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος μετρά αντιδράσεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter