Την ώρα που το δράμα χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Λέσβο συνεχίζεται –σήμερα εντοπίστηκαν 243 κρούσματα στη νέα δομή στη Λέσβο-, έπειτα από την πυρκαγιά που έκαψε το ΚΥΤ της Μόριας, ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα φαίνεται πως ανακύπτει αναφορικά με τον συνολικό αριθμό τους.
Στον νέο καταυλισμό στο Καρα -Τεπέ έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, 9 χιλιάδες άνθρωποι. Στην τελευταία ενημέρωση όμως του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, προκύπτει ότι μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου του 2020, δύο μέρες δηλαδή πριν από την πυρκαγιά, διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας 12.767 άνθρωποι. Και μπορεί μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά να μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα και ακόμη 250 ευάλωτα άτομα σε εναλλακτικές μορφές στέγασης στο νησί, εντούτοις ένας μεγάλος αριθμός ατόμων βάσει των προαναφερόμενων στοιχείων φαίνεται πως αγνοείται.
Το documentonews.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να δοθεί μια απάντηση στο γιατί μερικές χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν μπει ακόμα στη νέα δομή και αν αυτοί αγνοούνται. Η απάντηση που μας έδωσε το υπουργείο είναι ότι στη νέα δομή έχουν μπει περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι, καθώς και ότι «συνεχίζεται η εισροή ανθρώπων. Κάποιοι βρίσκονται σε διαμερίσματα ή έχουν βρει κάποιο πρόσκαιρο κατάλυμα, προφανώς για να αποφύγουν να εισέλθουν στη δομή».
Το ανατριχιαστικό όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται βάσει των όσων μας δηλώθηκε από το υπουργείο, δεν γινόταν ποτέ ακριβής καταγραφή των ανθρώπων που διέμεναν εκεί. Αιτία είναι ότι η δομή της Μόριας ήταν ανοιχτή και «είχε απ’ έξω μια ζούγκλα όπου δεν γινόταν ποτέ καταγραφή επί πέντε χρόνια», γεγονός που μοιάζει αληθινό αφού φαντάζει δύσκολο περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι να κρύβονται σε ένα νησί επί τόσες ημέρες. Φαντάζει επομένως ορατό το ενδεχόμενο τώρα να είναι και η πρώτη φορά που γίνεται σωστή καταγραφή του αριθμού των ανθρώπων.
Το ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι πως γίνεται σε μια προσφυγική δομή όπως αυτή της Μόριας, που ήταν και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, το κράτος διαχρονικά να μην γνωρίζει πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή. Ερώτημα που τίθεται ακόμα πιο εύλογα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συχνά θέτει θέματα ασφαλείας αναφορικά με τον προσφυγικό καταυλισμό, –ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε-, εντούτοις αγνοεί τον πληθυσμό των ανθρώπων που ζουν σε αυτή.
Κι ενώ προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως η Πολιτεία πραγματοποιεί διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης «στο περίπου», ζήτημα εγείρεται αναφορικά και με το πώς πραγματοποιούνταν η σίτιση των ανθρώπων στη Μόρια. Εφόσον δηλαδή –βάσει και των όσων διαμηνύει το υπουργείο-, οι άνθρωποι που βρίσκονταν στη Μόρια ήταν περίπου δύο χιλιάδες λιγότεροι σε σχέση με όσους καταγράφονταν, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι είτε τα χρήματα που δίνονταν για την παροχή σίτισης των ανθρώπων ήταν περισσότερα σε σχέση με αυτά που απαιτούνταν, είτε ότι μερικές χιλιάδες φαγητού κάθε ημέρα πετάγονταν. Κι όλα αυτά ενώ όπως έχει πολλάκις αποκαλυφθεί, το φαγητό που διανέμονταν στους ανθρώπους ήταν κακής ποιότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το διάστημα 15 Ιουλίου του 2020 έως και 31 Ιουλίου του 2020 δόθηκε συνολικά 1.535.357,99 ευρώ σε τρεις εταιρείες για «παροχή υπηρεσιών σίτισης στο χώρο του ΚΥΤ Λέσβου». Τίθεται επομένως το ερώτημα αν αυτό το ποσό είναι υπερκοστολογημένο εξαιτίας της καταγραφής περισσότερων ανθρώπων από όσους όντως τότε διέμεναν στη Μόρια.