Από το πρωί της Τρίτης, εργάτες μαζεύουν σκηνές και τόνους σκουπιδιών για να καθαρίσουν το χώρο στη βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού της Μόριας – που οι ένοικοί του αποκαλούν «Γολγοθά» – ώστε άμεσα να τοποθετηθούν θερμαινόμενες κατασκευές και το τμήμα αυτό του καταυλισμού να γίνει επιτέλους ανθρώπινο.
Σε αυτόν το χώρο, που τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων έγινε παγκοσμίως γνωστός από τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τις θαμμένες στο χιόνι σκηνές, ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τμήματος του καταυλισμού από δανέζικα «life shelters» (καταφύγια), κατασκευές δηλαδή θερμαινόμενες που στήθηκαν σε ένα τμήμα που λόγω της ιδιομορφίας του εδάφουςμ θεωρήθηκε πως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο λόγο εκτός από στήσιμο σκηνών. Το τμήμα αυτό του καταυλισμού διαμορφώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε πέντε ημέρες, από την οργάνωση International Rescue Committee (IRC) και θα στεγάσει άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους και ζούσαν στις σκηνές.
Ακολουθεί το τμήμα στο δυτικό κατηφορικό άκρο του καταυλισμού. Εδώ, μας λέει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, Ανθή Καραγγελή, που από το απόγευμα της Δευτέρας είναι στη Μυτιλήνη, «θα χτιστούν άμεσα τα απαραίτητα αναλήμματα και θα τοποθετηθούν διώροφοι οικίσκοι». Σε τέσσερις βδομάδες από σήμερα, στα τέλη Φεβρουαρίου ο καταυλισμός της Μόριας θα είναι αυτός που έπρεπε να είναι», σημειώνει η Αν. Καραγγελή.
Από το απόγευμα της Δευτέρας και στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας, κατάσταση που είχε οδηγήσει στα τραγικά αποτελέσματα με τους πέντε νεκρούς, μεταφέρθηκαν άλλοι 50 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 100 άτομα, κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο Δήμος Λέσβου, ενώ 420 άτομα διαμένουν πλέον σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.
Στη θέση των τελευταίων, που διέμεναν σε κοντέινερ μέσα στον καταυλισμό, μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν άνδρες που όλο αυτό το διάστημα διέμεναν σε σκηνές. «Σκοπός μας είναι, στο τέλος της εβδομάδας, να μην υπάρχει στη Μόρια ούτε ένας μετανάστης άνδρας, από τους 250 περίπου που υπάρχουν σήμερα, να μη στεγάζεται σε ατομική σκηνή», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η Αν. Καραγγελή. «Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε», τόνισε.
Στο μεταξύ, ακόμα και αυτός ο ελάχιστος πλέον αριθμός των σκηνιτών είναι να μειωθεί σταδιακά ως το τέλος της εβδομάδας, με τη λειτουργία σε ελαιώνα, δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε ενοικιασθεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί, θερμαινόμενων σκηνών. Έργο που και αυτό ξεκίνησε από σήμερα.