Μοντέλο εθελοντών και πλήρης αβεβαιότητα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Μοντέλο εθελοντών και πλήρης αβεβαιότητα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στη Δυτική Αττική επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά το ελλειπές σχέδιο της κυβέρνηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Αφού χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή» τη Δυτική Αττική, τόνισε τη σημασία της προσφοράς των εθελοντών στο έργο της πυροπροστασίας, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας. «Προσπαθούμε να συστηματοποιήσουμε αυτή τη σχέση Πολιτείας – εθελοντών και κάνουμε όχι απλώς βήματα προς τα εμπρός, αλλά άλματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαίου ήταν ο ίδιος υπουργός που είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες (…)» ξεκινώντας την ενημέρωση για τα κυβερνητικά μέτρα στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Λίγες ημέρες αργότερα, Πυροσβέστες από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έδωσαν μία απάντηση στις «αβεβαιότητες» Στυλιανίδη και μας προετοιμάζουν για όσα έρχονται:

Σε ανακοίνωση τους γράφουν:

Όπως έγινε γνωστό, από δημοσιεύματα του Τύπου, στις 17 Μαΐου 2022 κατά την ενημέρωση για τα μέτρα που αφορούν την φετινή αντιπυρική περίοδο, ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι « Δεν υπάρχουν βεβαιότητες ». Σαφώς τα καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές έχουν το στοιχείο της αβεβαιότητας όμως η συγκεκριμένη δήλωση δεν αφορούσε αυτό αλλά την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί. Η φράση αποτελεί το « στίγμα » ότι και αυτήν τη χρονιά η χώρα θα βρεθεί απροστάτευτη, χωρίς ουσιαστική πρόληψη και προστασία.

Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπο με 3.600 οργανικά κενά, με προσωπικό στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών ( με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη ), όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, φτάνει τους 14.616 υπαλλήλους ( 9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί ), με 500 νέους « δασοκομάντος » ( ΕΜΟΔΕ ) – οι οποίοι θα είναι έτοιμοι επιχειρησιακά στις αρχές του Ιούνη – σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο. Όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, το προσωπικό δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις ανάγκες του λαού, ενώ περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της « Fraport », του « Ελευθέριος Βενιζέλος », των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ. Το μεγάλο αυτό κενό παραδέχτηκαν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αφού ο τελευταίος ανέφερε ότι « δεν μπορούν να προσληφθούν 3.500 ».

Οι μόνες βεβαιότητες κατά τη σχετική ενημέρωση ήτανε ότι όλο και περισσότερο η αντιμετώπιση των συμβάντων θα βασίζεται σε άμισθους εθελοντές, συμβασιούχους και διάφορες ιδιωτικές εταιρίες και Μ.Κ.Ο. οργανώσεις. Η τακτική αυτή σε καμία περίπτωση δε θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία του λαού. Ο μόνος σκοπός τους είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για να μπορέσουν έπειτα ακόμα περισσότερο να μπουκώσουν τους κάθε λογής επιχειρηματίες με επιδοτήσεις, φορο-ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη διακινούνται από κυβερνητικούς συνδικαλιστές αλλά και ανεπίσημα από τις κατά τόπους διοικήσεις των Π.Υ., ότι φέτος θα είναι μειωμένη η χορήγηση αδειών κατά την αντιπυρική περίοδο ή ακόμα ότι δε θα χορηγηθεί καμία άδεια τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για « προληπτικούς » λόγους.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, προειδοποιεί χρόνια τώρα για όλες αυτές τις εξελίξεις και δυστυχώς κάθε χρόνο επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο με το χειρότερο τρόπο. Ως πυροσβέστες θα μπούμε στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχίζουμε να βάζουμε πλάτη σε μια ανάπτυξη μιας χούφτας πλουτοκρατών και τραπεζιτών που καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για: 

Να ενταχθεί όλο το προσωπικό του Π.Σ. στα Βαρέα, Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα. Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στο βασικό μισθό ανάλογες με το ύψος των αναγκών μας.

Να καταργηθεί κάθε αντεργατική διάταξη που προωθεί ελαστικές σχέσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια με τη δικαιολογία των ολοένα και πιο συχνών εκτάκτων και υπηρεσιακών αναγκών.

Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων 5ετών, εποχικών και των Ε.ΜΟ.Δ.Ε..

Να πάψει το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων μέσω των διατάξεων περί μεταθέσεων που το μόνο που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα είναι περισσότεροι υπάλληλοι να μετακινούνται όλο και πιο συχνά ανά την επικράτεια.

Να απαλλαγεί το Π.Σ. από οποιουδήποτε είδους χαρακτηριστικά στρατιωτικού τύπου και να λειτουργήσει επιτέλους ως μια πολιτική υπηρεσία με βάση την κοινωνική της αποστολή χωρίς εμπλοκή στο ΝΑΤΟ με μυστικά κονδύλια κ.τ.λ.

Να ξηλωθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που μεταφέρει την Πολιτική Προστασία σε Ο.Τ.Α., Μ.Κ.Ο., « εθνικούς ευεργέτες », το ΝΑΤΟ, κ.τ.λ. οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση και στρατιωτικοποίηση των υπηρεσιών μας.

Ακαδημία εθελοντών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Ακαδημία θα λειτουργήσει σύντομα ως πρότυπο έργο, κάτι που θα συμβάλλει στην πλήρη αναδιαμόρφωση του τοπίου του εθελοντισμού στη χώρα. Πρόκειται για μια σχολή «ανοιχτή» στην κοινωνία, όπου εθελοντές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και απλοί πολίτες, θα μπορούν να ακολουθήσουν υψηλών προδιαγραφών προγράμματα εκπαίδευσης, λαμβάνοντας σχετική εξειδίκευση και ανάλογη πιστοποίηση. Το έργο κατασκευής της βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία αποπεράτωσης των εργασιών.

Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Μάνδρας – Ειδυλλίας, παρουσία του δημάρχου, Χρήστου Στάθη, καθώς και των αντιδημάρχων, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Ελευσίνας, παρουσία του δημάρχου, Αργύρη Οικονόμου, των αντιδημάρχων, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων και όλων των τοπικών φορέων.

«Η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη – είναι η πολλοστή φορά που την επισκεπτόμαστε όλη η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην προσπάθειά μας να δώσουμε έμπρακτες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή την αντιπυρική περίοδο, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενες πυρκαγιές θα είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένες. Καταβάλλουμε μια κοινή προσπάθεια εστιάζοντας στην πρόληψη και την προετοιμασία/ετοιμότητα. Δεν είναι εύκολο, αλλά τα θεμέλια έχουν μπει. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες για να έχουμε άμεση επέμβαση και αποτελεσματική αντιμετώπιση στο πεδίο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλοι οι φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών, είναι έτοιμοι να συνδράμουν στο δύσκολο έργο μας ενάντια στις φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο Στυλιανίδης.

Documento Newsletter