Ντίνα Μαγδαλιανίδη: Μόνοι μας βρήκαμε ψυχολογική στήριξη

Ντίνα Μαγδαλιανίδη: Μόνοι μας βρήκαμε ψυχολογική στήριξη

Η πολυτραυματίας από το δυστύχημα των Τεμπών Ντίνα Μαγδαλιανίδη μιλά στο Documento και όσα διηγείται είναι γροθιά στο στομάχι. Ενα 26άχρονο κορίτσι που πρώτη φορά μπήκε σε τρένο παραλίγο να χάσει το πόδι της, κάτι που αποτράπηκε χάρη στην αλληλεγγύη του εργοδότη της. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ΕΟΠΥΥ έχουν μπλοκάρει την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών της, με τα λόγια της να καταδεικνύουν το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, εκθέτοντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος λίγες μέρες μετά την τραγωδία είχε αναγάγει σε προσωπικο στοίχημα την ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ακόμη ένα ψεύδος.

Δηλώσατε στο Open ότι χρειαστήκατε ιδιωτικές παροχές υγείας. Ποιες ιατρικές πράξεις αδυνατούσαν να σας παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία;

Είχα απογοητευτεί επειδή υπήρχαν πιθανότητες να μου κόψουν το πόδι και δεν έβρισκαν κάποιο μικρόβιο. Τελευταία στιγμή το βρήκαν. Επαθα νέκρωση ιστών και έπρεπε να μου κάνουν καθαρισμό, να κόψουν ό,τι υπάρχει γύρω γύρω από το κόκαλο. Εκεί άρχισα να χάνω την εμπιστοσύνη μου στο δημόσιο νοσοκομείο. Τότε μίλησα με τον εργοδότη μου και τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης και μου είπαν: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί το πόδι σου». Βρήκαν ιδιώτες γιατρούς που με βοήθησαν αρκετά και έτσι έχασα μόνο ένα τμήμα του κόκαλου. Αδυνατώ πλέον να έχω την ποδοκνημική άρθρωση.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο παρεπόμενο στο βάδισμά σου;

Οι γιατροί μού είπαν ότι θα περπατάω περίεργα, μπορεί να μην ξανατρέξω. Θα φανεί τι θα γίνει…

Συνεπώς, εάν δεν υπήρχε η βοήθεια του εργοδότη σου, θα είχες χάσει το πόδι σου.

Ακριβώς. Ο εργοδότης μου είναι ο Ανδρέας Ανδρεάδης, δεν έχει πρόβλημα να το πω.

Εχεις κάνει 25 εγχειρήσεις και τα έξοδα καλύφθηκαν από τον εργοδότη σου. Πόσο κόστισαν;

Είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Πέραν των εγχειρήσεων, νοσηλεύτηκα σε μονόκλινο για να μην κολλήσω ή να μη μεταφέρω λοιμώξεις∙ έπαιρνα φάρμακα με το κιλό για να τα καταφέρω.

Γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει όλα τα έξοδα αφού θεσπίστηκε σχετική ρύθμιση μετά την τραγωδία;

Μου ζητούν γνωματεύσεις γιατρών, αποδείξεις, τα φάρμακα που πήρα. Στην άυλη συνταγογράφηση αναγράφεται ο λόγος και τα φάρμακα. Το να ζητούν και τις γνωματεύσεις είναι περιττό διότι έχω πάει σε πάρα πολλούς γιατρούς μέχρι τώρα. Διότι είναι λίγοι οι γιατροί που γνωρίζουν τη μέθοδο Ιλιζάροφ και προφανώς είναι δύσκολο να ψάξω να βρω όλες τις γνωματεύσεις.

Οταν είπατε στους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ ότι αδυνατείτε να συγκεντρώσετε τις γνωματεύσεις, τι απάντησαν;

Δεν μπορούσαν να μου δώσουν περαιτέρω πληροφορίες. Παραδείγματος χάρη, για τη γυροειδή αλωπεκία που έπαθα έβαζα κορτιζόνη στα μαλλιά, με αποτέλεσμα να μου πουν ότι αυτά είναι καλλυντικά φάρμακα και δεν καλύπτονται. Τι να πω! Δεν πήρα φάρμακα για να αυξήσω τα μαλλιά μου αλλά επειδή είχα πρόβλημα.

Κυβερνητικά στελέχη έδιναν έμφαση στην ψυχολογική στήριξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει σε ανάρτησή του (19.3.2023) ότι ο γγ Αλληλεγγύης θα επικοινωνούσε με τις οικογένειες θυμάτων και τραυματιών για να τους ενημερώσει για τη γραμμή αρωγής που είχε δημιουργηθεί. Επικοινώνησε κανείς με τη μητέρα σου;

Οχι, ενώ η γραμμή αρωγής δεν υπάρχει πλέον. Στο δημόσιο νοσοκομείο της Λάρισας βρήκα μόνη μου μια πολύ καλή ψυχολόγο που με βοήθησε αρκετά.

Οπότε μήπως ο πρωθυπουργός δεν τήρησε την υπόσχεσή του;

Μπορεί κάποιοι να έλαβαν βοήθεια και να μην το ξέρω. Μια πολυτραυματίας μού συνέστησε τον ψυχίατρο που με ανέλαβε… Ημασταν στο ρέμα πεταμένοι. Είχα βγει από μια χαραμάδα, σύρθηκα προς τα εκεί και γλίτωσα από τη φωτιά επειδή καθόμουν στην πρώτη σειρά μετά το κυλικείο. Οι διπλανοί μου δεν ζούνε ούτε οι πίσω μου. Στην ίδια σειρά με μένα καθόταν ο Γεράσιμος, που είναι πολύ βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι γιατί εκτοξεύτηκε. Ημουν πολύ κοντά στον θάνατο, οπότε δεν καταλαβαίνω ποιους ακριβώς βοήθησε. Σε όσους έχω μιλήσει, μόνοι βρήκαν ψυχολογική στήριξη.

Θα τα είχες καταφέρει χωρίς τη μητέρα σου;

Οχι, ακόμη χρειάζομαι «πάπια». Είμαι με πατερίτσα γιατί όταν μου είχαν αφαιρέσει δέρμα από τον μηρό είχα πάθει επιπλοκή, είχα μολυνθεί και χρειάστηκε να πάμε στο Παπανικολάου να μου ξανακάνουν πλαστική. Πρόσφατα έγινε αυτό∙ προς το παρόν πάει καλά. Το άλλο το είχα έξι μήνες και με το που σηκωνόμουν ή πήγαινα να κάτσω αιμορραγούσε όλο το μπούτι και πονούσα φρικτά. Δεν μπορούσα να κάνω καμία κίνηση. Τώρα ξεκίνησα σιγά σιγά με πατερίτσες, πολλές φορές χάνω την ισορροπία μου. Σε μακρινές αποστάσεις είμαι με καροτσάκι.

Η μητέρα σου έχει αφήσει τη δουλειά της;

Ναι. Πάθαινα κρίσεις στο νοσοκομείο όταν έλειπε.

Με όσα έχεις ζήσει αυτούς τους μήνες θεωρείς ότι σε αυτήν τη χώρα υπάρχει κοινωνικό κράτος;

Για να τους ψήφισε το 41%, κάτι είδε που εγώ δεν βλέπω. Προσωπικά νιώθω απογοήτευση επειδή ξέρουν τον ΑΜΚΑ μας, ξέρουν ποιοι είμαστε οι πολυτραυματίες και δεν είμαστε πολλά άτομα όσοι νοσηλευτήκαμε σε ΜΕΘ. Θα μπορούσαν έστω σε αυτά τα άτομα που χρειαζόμαστε για πάρα πολύ καιρό φάρμακα, θεραπείες και φυσικοθεραπείες να τα καλύψουν. Εχει σπάσει το πόδι μου σε 25 σημεία, τα δάχτυλά μου έχουν πάθει αγκύλωση. Οταν βγάλω τα σίδερα δεν θα μπορώ να περπατήσω, θα χρειαστώ φυσικοθεραπείες, ποιος θα τα καλύψει αυτά; Και γιατί για κάτι που δεν φταίω θα πρέπει να την πληρώνω; Εγώ πήρα πρώτη φορά ένα τρένο και…

Μετά το δυστύχημα ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η τηλεδιοίκηση θα είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβριο. Πώς σχολιάζεις ότι όχι μόνο δεν παραδόθηκε, αλλά εξαιρέθηκε και από τo Ταμείο Ανάπτυξης;

Τι να πω… Απλώς ο κόσμος να μην παίρνει τρένο. Φοβάμαι ακόμη και τα αυτοκίνητα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε τρένα που βάζουν οι άνθρωποι τα παιδιά τους δεν υπάρχουν έστω οι βασικές δικλίδες ασφαλείας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter