Μονόδρομος η παράταση του lockdown στην Αττική με 90% πληρότητα στις ΜΕΘ

Δύο εβδομάδες σκληρού lockdown δεν ήταν αρκετές για να κάμψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα 1.913 χθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη εκ των οποίων τα 878 στην Αττική, μαρτυρούν ξεκάθαρα πως είναι πολύ νωρίς για άρση του lockdown την ώρα μάλιστα που η πίεση στα νοσοκομεία βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες ως και μηδενικές.

Η κακοδιαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με μια νέα παράταση του lockdown αφού ένα χρόνο μετά οι αδυναμίες του ΕΣΥ παραμένουν ορατές. 

Δυσεύρετα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής την Τετάρτη είναι ενδεικτικά της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 188 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής και προχθές 168 από τις 304 που έγιναν σε όλη την επικράτεια. Το ποσοστό πληρότητας των κλινών εντατικής COVID έφθασε το 90%, με τις 235 από τις 262 κλίνες που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής να είναι κατειλημμένες. Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ όλης της χώρας ήταν χθες το μεσημέρι 357.

Μονόδρομος το lockdown για τους ειδικούς 

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15 Μαρτίου. 

Ο  καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης χαρακτήρισε «μονόδρομο» την παράτασή του μιλώντας στο MEGA αν και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει το lockdown δεν είναι λύση, αφού έτσι δημιουργείται συνωστισμός. 

«Από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μικροδιαχείριση» πρόσθεσε.

Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στα αυξημένα κρούσματα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. Ο ίδιος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο ενός ακόμη σκληρότερου lockdown λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε μιλώντας στο Open πως υπάρχει μια μικρή μείωση στο ιικό φορτίο της τάξης του 20%, όμως επειδή είναι πάρα πολύ υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής η μείωση είναι πολύ αργή. Επιπλέον, δήλωσε πως έχουμε μεγάλη μετάδοση, αλλά όχι τόσο μεγάλη νοσηρότητα.

«Η εικόνα στα λύματα προηγείται της εικόνας του πεδίου» είπε ο κ. Θωμαΐδης και πρόσθεσε πως παρατηρείται «20% μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, αλλά αυτή η μείωση είναι πολύ αργή». Πρόσθεσε δε πως «το ιικό φορτίο του Νοεμβρίου ήταν μικρότερο απ’ ό,τι τώρα και γι αυτό ευθύνεται ο καιρός και οι μεταλλάξεις».

«Τώρα έχουμε μεγάλη μετάδοση αλλά όχι τόσο μεγάλη νοσηρότητα» είπε ο καθηγητής.

Ετικέτες