Μόνο τα πακέτα τσιγάρων με αποκρουστικές φωτογραφίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν από σήμερα

Μόνο τα πακέτα τσιγάρων με αποκρουστικές φωτογραφίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν από σήμερα

Έλλειψη τσιγάρων παρατηρείται σήμερα στα περίπτερα για όσες μάρκες δεν έχουν τυπώσει στα πακέτα τις φρικιαστικές φωτογραφίες σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία, η οποία επιτάσσει ότι το 65% της επιφάνειας των συσκευασιών των τσιγάρων και καπνού πρέπει να έχουν εικόνες με αυτά που προκαλεί το κάπνισμα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως αναφέρουν οι περιπτεράδες, από σήμερα 1η Μαρτίου μόνο τα πακέτα τα οποία έχουν σε περίοπτη θέση τις φωτογραφίες με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος επιτρέπεται να κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα το απόθεμα των προηγούμενων συσκευασιών που διέθεταν να το έχουν επιστρέψει στις καπνοβιομηχανίες.

Επιπλέον από σήμερα άρχισε να ισχύει και η δεύτερη αύξηση των 0,20 λεπτών ανά πακέτο των 20-25 τσιγάρων για αρκετές μάρκες, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και των ενώσεων καπνοπωλών, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η σταδιακή αύξηση στις λιανικές τιμές.

Η πρώτη αύξηση των 20 λεπτών ανά πακέτο έγινε την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των πωλήσεων είναι απογοητευτικά, καθώς φαίνεται ότι φουντώνει εκ νέου το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Ας σημειωθεί ότι τσιγάρα αποτελούν πλέον το πιο φορολογημένο προϊόν στη χώρα –ξεπερνώντας ακόμη και τη βενζίνη–, καθώς ο φόρος φθάνει σήμερα το 90% της λιανικής τιμής.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους αυξήθηκε ο αναλογικός συντελεστής ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και ο ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα με στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων.

Πρόκειται για την 9η κατά σειρά αύξηση φόρου στα τσιγάρα από το 2010 (η 8η έγινε τον περασμένο Ιούνιο με την αύξηση του ΦΠΑ).

Την ίδια ώρα πάντως, οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων έχουν προκαλέσει νέα αύξηση του λαθρεμπορίου, που πλέον υπολογίζεται ότι φθάνει 22%-23% της νόμιμης αγοράς όταν στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%.

Ετικέτες

Documento Newsletter