«Μόνο οι αλληλέγγυοι άνθρωποι βαδίζουν σε αρμονικά μονοπάτια»

«Μόνο οι αλληλέγγυοι άνθρωποι βαδίζουν σε αρμονικά μονοπάτια»

Τα συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν στη sold out συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στην Τεχνόπολη μιλούν για τη σημασία της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης σε δύσκολους καιρούς.

Τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να κάνει μια συναυλία τόσο ελκυστική ώστε το κοινό να εξαφανίσει τα εισιτήρια μέσα σε σχεδόν μία εβδομάδα; Το τερπνόν, το ωφέλιμον, ή το τερπνόν μετά του ωφελίμου; Το ερώτημα αυτό είναι το πρώτο που έρχεται στο νου όταν ακούς ότι η διοργάνωση για την ενίσχυση των πυρόπληκτων έγινε sold out με το «καλημέρα». Αρμοδιότεροι να απαντήσουν δεν είναι άλλοι από ίδια τα συγκροτήματα που θα εμφανιστούν στο «Together we fight the fire» που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη. Πριν καλά καλά καθίσει ο καπνός από τις φωτιές που κατέκαψαν πάνω από 1,2 εκατ. δασικά στρέμματα και καλλιέργειες, εκατοντάδες σπίτια και ολόκληρους οικισμούς οδηγώντας στην απόλυτη φτώχεια τους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους, τα αντανακλαστικά της ροκ κοινότητας λειτούργησαν άμεσα, με τη συναυλία της 18ης Σεπτεμβρίου να είναι ίσως ο πιο δυνατός κρίκος στην αλυσίδα αυτών των πρωτοβουλιών. Αλλωστε μετά από τόσους μήνες μεταξύ φθοράς και… επιδομάτων, οι μουσικοί, ειδικά εκείνοι που προέρχονται από την underground σκηνή καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές που βιώνουν οι πυρόπληκτοι.

1000mods

 

Το DocVille  επικοινώνησε με τον Ανδρέα από τους Nightstalker, τoν Γιώργο από τους 1000mods, τον Γιώργο από τους Wish Upon A Star, τον Νίκο από τους Sadhus και τον Παναγιώτη από τους Drunk Jackals, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στη δύναμη της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η συναυλία της 18ης Σεπτεμβρίου είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών. Τι είναι κατά τη γνώμη σας αυτό που κάνει τον απλό κόσμο να παίρνει τόσο γρήγορα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;

«Η συναυλία αυτή είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μπροστά στην τερατώδη καταστροφή που συντελέστηκε σε περιβαλλοντικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο διότι προκύπτει η ανάγκη που έχουμε ως άνθρωποι να στηρίξουμε και να δράσουμε δίχως μεσολαβητές και μεσάζοντες, δίχως γραφειοκράτες υπαλλήλους και πολιτικούς  οι οποίοι στο τέλος της ημέρας το μόνο που έκαναν ήταν να επιταχύνουν με τις επιλογές τους και τις πολιτικές τους τη μεγιστοποίηση της καταστροφής», λέει ο Γιώργος από τους 1000mods (οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ζωντανά υλικό από το τελευταίο άλμπουμ τους με τίτλο «Youth of Dissent» που κυκλοφόρησε στην αρχή της πανδημίας), με τον Παναγιώτη (Drunk Jackals) να προσθέτει: «Απλός κόσμος είναι οι πληγέντες, απλός κόσμος είναι και οι εθελοντές και όσοι βοηθούν ή βοήθησαν γενικότερα σε αυτή την κατάσταση. Είδαμε ότι η ανταπόκριση ήταν τεράστια και άμεση και αυτό οφείλεται στην αίσθηση αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Ο καθένας βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί, είτε αυτό σημαίνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, είτε αυτό σημαίνει συγκέντρωση χρημάτων μέσω πρωτοβουλιών, όπως είναι και η συναυλία στις 18 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη».

Nightstalker

 

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοινώθηκαν και από την κυβέρνηση, ωστόσο τα πολλά κριτήρια και η γραφειοκρατία φαίνεται ότι αφήνουν εκτός παροχών πολύ κόσμο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τα ποσά των αποζημιώσεων πενιχρά. Πιστεύετε ότι είναι και αυτός ένας λόγος για να γίνονται τέτοιες δράσεις όπως αυτή στην οποία συμμετέχετε;

«Φυσικά. Αν το κράτος μας ήταν πραγματικό κράτος πρόνοιας και σεβόταν τους πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη, τότε ίσως να μην χρειαζόταν ούτε μια συναυλία ή οποιαδήποτε άλλη δράση», υπογραμμίζει ο Ανδρέας (Nightstalker), με τον Νίκο (Sadhus ) να αναφέρεται στη σημασία τέτοιων ενεργειών και για την ψυχολογία των πληγέντων: «Ίσως οι πληγέντες να ένιωθαν μεγαλύτερη ανακούφιση αν ήξεραν ότι έχουν μια κυβέρνηση από την οποία δεν κινδυνεύουν να καούν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους. Γιατί η οικονομική ανακούφιση είναι ένα κομμάτι βέβαια σημαντικό, αλλά η ψυχολογική ζημιά είναι επίσης απεριόριστη. Φυσικά οι κυβερνώντες όπως πάντα προσπαθώντας να λύσουν ένα πρόβλημα δημιουργούν δεκάδες άλλα και εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει δεδομένης της προϊστορίας αποζημιώσεων σε ανάλογες καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές). Η αλληλεγγύη λοιπόν είναι μια πράξη επιτακτική, ουσιαστική και άκρως συμβολική όσον αφορά  και το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας γενικότερα».

«Οι αυτοοργανωμένες δράσεις  δείχνουν ότι ο κόσμος έχει διάθεση να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μην περιμένει βοήθεια από τον ουρανό. Αυτό που συνειδητοποιούμε είναι τελικά ότι έχουμε ο ένας τον άλλον και καλώς ή κακώς, αυτό φαίνεται όταν υπάρχουν τέτοιου είδους κρίσεις», συμπληρώνει ο Γιώργος (Wish Upon A Star).

Drunk Jackals

 

Τα ονόματα και η δημοφιλία των συγκροτημάτων ή ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η συναυλία πιστεύετε ότι αποτέλεσε βασικό κριτήριο για να εξαφανίσει ο κόσμος τα εισιτήρια;

«Και τα δύο», εκτιμά ο Ανδρέας (Nightstalker). «Πάντα παίζει ρόλο ένα καλό line up, αλλά ο κόσμος εκτιμάει περισσότερο τον λόγο που βρέθηκαν μαζί όλες οι μπάντες, στην συγκεκριμένη περίπτωση η ανακούφιση πληγέντων».

«Ας ξεκινήσουμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοφιλία όταν αναφερόμαστε σε μουσικά είδη ή συγκροτήματα της underground σκηνής και προσπαθούν μέσω ενός συστήματος αλληλοστήριξης να παράξουν και να μεταδώσουν το υλικό τους», λέει ο Γιώργος (Wish Upon A Star). «Ο κόσμος που στηρίζει αυτές τις ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν είναι πρωτάρης σε τέτοιες πρωτοβουλίες/δράσεις. Ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι ο κόσμος διψάει εδώ και πάρα πολύ καιρό που μας έχουνε επιβάλει αυτή την πολιτιστική απαγόρευση λόγω της πανδημίας. Επειδή και πάλι όμως έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο κοινό και μια άλλη κουλτούρα που έχει συνηθίσει να βιώνει τις συναυλίες διαφορετικά (σίγουρα όχι καθιστοί και με μάσκες), θεωρώ ότι πρωταρχική και κύρια αιτία της γρήγορης εξάντλησης των εισιτηρίων είναι ο ίδιος ο σκοπός της διοργάνωσης και λιγότερο οι μπάντες που θα εμφανιστούν».

Ο έτερος Γιώργος (1000Mods) από την πλευρά του θεωρεί πως «όποιες και αν ήταν οι μπάντες ή οι καλλιτέχνες ο κόσμος θα ανταποκρινόταν εξίσου άμεσα και γρήγορα, θέλω να πιστεύω, διότι όλοι έχουμε την ενσυναίσθηση και την κατανόηση ώστε να συνδράμουμε σε αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες. Μερικές φορές ωστόσο είμαστε τόσο προσκολλημένοι και εγκλωβισμένοι σε αυτή τη συνθήκη που ονομάζεται αστική δημοκρατία και της δήθεν αντιπροσώπευσης η οποία ουδεμία σχέση έχει με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες . Όλα τα παραπάνω δυστυχώς μας οδηγούν στο να μένουμε απαθείς και αμέτοχοι, κλεισμένοι στο άτομο μας. Όταν όμως θα υπάρξει μια ώθηση ή μια πρωτοβουλία από άλλους, είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι ο κόσμος σπάει αυτές τις συνθήκες και τα δεσμά και συμμετέχει ενεργά. Αυτό κρατάμε μιας και αποδείχθηκε και με το παραπάνω και στην περίπτωση του “Together we Fight the Fire”».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος (Sadhus): «Θεωρούμε ότι είναι ένα μείγμα των παραγόντων που ανέφερες. Είναι το ζήτημα των πληγέντων επιτακτικό από τη μία, ο κόσμος βράζει με τα όσα βιώνει τα τελευταία χρόνια, έχει στερηθεί από την άλλη σε μεγάλες ποσότητες την επικοινωνία της μουσικής με τα αγαπημένα του συγκροτήματα και φυσικά το line up του “Together We Fight the Fire” περιέχει δυνατά και λατρεμένα ονόματα, οπότε το sold out ήταν ολίγον τι αναμενόμενο εξαρχής.

Sadhus

 

Η συναυλία έγινε sold out μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Πιστεύετε ότι η ανταπόκριση του κόσμου στέλνει και κάποιο μήνυμα για τη δύναμη της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Είναι γλυκόπικρα τα συναισθήματα»  εξομολογείται ο Ανδρέας (Nightstalker): «Κανονικά, δεν θα έπρεπε να υπήρχαν καθίσματα και περιορισμοί στην χωρητικότητα στο live. Τότε θα μιλούσαμε για πραγματική ανταπόκριση. Σε παλαιότερο live αλληλεγγύης που συμμετείχαμε για πυρόπληκτους μπορεί να είχε και 20.000 κόσμο. Μου έχει μείνει ακόμα στο μυαλό η δήλωση του Χρήστου (drummer των Last Drive) όταν κατέβηκε από την σκηνή, ότι δεν είχε δει ποτέ τόσο κόσμο σε συναυλία αλληλεγγύης».

Από την άλλη, ο Γιώργος (Wish Upon A Star) παραδέχεται ότι «θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν περιμέναμε να εξαντληθούν τα εισιτήρια! Ο κόσμος πλέον δεν περιμένει κανέναν μεσσία να τον βγάλει από την δύσκολη θέση, συσπειρώνεται  και μέσω αυτοοργανωμένων δράσεων δείχνει την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά του», με τον Νίκο (Sadhus) να συμπληρώνει: «Ναι, πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα δυνατό μήνυμα εδώ και αυτό σίγουρα είναι της αλληλεγγύης και της έμπρακτης εκδήλωσης βοήθειας. Και βέβαια ακολούθως το μήνυμα ότι μόνο οι αλληλέγγυοι  άνθρωποι βαδίζουν σε αρμονικά μονοπάτια, ενώ οι υπηρέτες του χρήματος καίνε δάση και ανθρώπους».

Τελικά ο ιός κολλάει στις συναυλίες και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις; Πώς κρίνετε την πολιτική ρητορεία γύρω από αυτό;

«Υπάρχουν πετυχημένα “πειράματα” σε χώρες της Ευρώπης όπου έγιναν συναυλίες με πολύ κόσμο και δεν υπήρχαν κρούσματα ή εξάπλωση του ιού», απαντά ο Παναγιώτης (Drunk Jackals). «Αυτό δείχνει ότι με την τήρηση των κανόνων μπορούν να γίνονται συναυλίες και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ο ιός σίγουρα κολλάει πιο εύκολα στα αστικά λεωφορεία των μεγάλων πόλεων για παράδειγμα, όπου ο κόσμος αναγκάζεται να συνωστίζεται καθημερινά τόσο καιρό χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα μια λύση που θα ανακουφίσει τις μεταφορές», εκτιμά δίνοντας… πάσα στον Γιώργο (1000Mods): «Κολλάει όπου συμφέρει το κυβερνητικό αφήγημα. Σίγουρα πάντως οι κυβερνώντες έμμεσα μας έδειξαν ότι στα ΜΜΜ δεν κολλάει, επομένως θα ήταν μια καλή πρωτοβουλία να κάνουμε κανένα live στο μετρό σε ώρα αιχμής, ο ένας πάνω στον άλλο λες και βλέπουμε συναυλία των Slayer. Φυσικά, αστειεύομαι».

«Ο ιός παντού κολλάει. Τώρα, το ότι κολλάει στις συναυλίες και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δεν κολλάει σε άλλους χώρους, έχει να κάνει με τον γενικότερο χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο οποίος δεν είναι καθόλου καλός. Μας λυπεί και μας θυμώνει το ότι σε ευρωπαϊκές χώρες οι συναυλίες γίνονται χωρίς μάσκες και καθίσματα», λέει ο Ανδρέας (Nightstalker). «Πώς κρίνω την πολιτική ρητορεία; Λέω σε όσους γνωρίζω προσωπικά να ακούνε μόνο τον γιατρό τους και κανέναν άλλον».

Wish Upon A Star

 

Η Λίνα Μενδώνη, που τα άκουσε για τα καλά από τον καλλιτεχνικό κόσμο για τη μη στήριξη από την Πολιτεία, παρέμεινε αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ στο Υγείας τοποθετήθηκε ο ακροδεξιός Αθ. Πλεύρης. Σας τρομάζει η συνύπαρξη δύο ανθρώπων σε μια περίοδο που οι πολιτιστικές εκδηλώσεις επανεκκινούν, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις (μέτρα, αποστάσεις, μάσκες, καθήμενοι);

«Ναι είναι τρομακτικό και ακραία δυστοπικό να έχουν τόσο θράσος και έπαρση πλέον οι εξουσιαστές που να μην τους νοιάζει καν “τι θα πει ο κόσμος”. Δεν κουνιούνται απ την θέση τους και δεν έχουν καν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθούν. Νιώθεις ότι δεν κυλάει αίμα στο σώμα τους», ξεσπαθώνει ο Γιώργος (1000mods). Αυτό λοιπόν το συνονθύλευμα της εναλλακτικής δεξιάς της ρητορικής του μίσους και του διχασμού και ταυτόχρονα των σκανδάλων, της στήριξης και ενίσχυσης του κατασταλτικού μηχανισμού και του κεφαλαίου (MME ,αεροπορικές) αντί των μονάδων υγείας ή πυρόσβεσης είναι ένα δείγμα για το ποιόν τους, οπότε θεωρώ ότι θα πρέπει ο κόσμος να τους σταματήσει γιατί η συγκεκριμένη κατάσταση επιστρέφει πίσω σε αυτόν με διπλό πέλεκυ και τον κατασπαράζει».

Προβληματισμένος και ο Παναγιώτης (Drunk Jackals) υποστηρίζει ότι «δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά τα δύο παραδείγματα που μαρτυρούν την δυσκολία που θα συναντήσουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πρώτα βήματα της επανεκκίνησής τους. Σίγουρα όμως δεν μας τρομάζουν και ευελπιστούμε να περάσει σύντομα αυτή η περίοδος και να βγούμε ακόμα πιο ενωμένοι και ακόμα πιο δυνατοί μέσα από αυτή».

Γιώργος (Wish Upon A Star): «Η κυβέρνηση έχει δείξει από την αρχή της θητείας της ότι δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό. Φάνηκε άλλωστε από την μείωση ωρών στα καλλιτεχνικά και τη μουσική στα σχολικά προγράμματα αλλά και από το νομοσχέδιο για την λογοκρισία-το οποίο άλλαξε μετά από αντιδράσεις. Επίσης έχει δείξει για τα καλά την ακροδεξιά της τάση και η συμμετοχή του νέου Υπουργού Υγείας στο νέο σχήμα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Όσο θεωρούν  ότι ο πολιτισμός είναι εχθρός τους, τόσο θα βρίσκουν δικαιολογία να τον πολεμούν. Κι  εμείς σαν μουσικοί που αποτελούν κομμάτι του, πρέπει να τον υπερασπιστούμε όσο μπορούμε. Ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται δύσκολος».

Νίκος (Sadhus): «Το βέβαιο είναι ότι οι προαναφερθένετες δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση όποτε και εμείς δεν περιμένουμε τίποτα καλό από εκείνους. Αυτό φυσικά από μόνο του σαν γεγονός είναι προβληματικό και επικίνδυνο και αναμένουμε πάλι να δούμε τραγελαφικές καταστάσεις. Ο πολιτισμός θα πιεστεί από όλα αυτά, θα περάσει δύσκολα αλλά αν φέρει το φως που οφείλει θα καταφέρει να τους πετάξει στο τέλος εκτός».

«Δεν νομίζω ότι η υπουργός πολιτισμού, έχει κάποια σχέση με τις τέχνες και τον καλλιτεχνικό χώρο. Επίσης η συγκεκριμένη, όπως και πολλοί πολιτικοί δεν έχουν βρεθεί σε πραγματική ανάγκη για να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση των απλών πολιτών και ευθαρσώς δηλώνουν όλοι δημόσια ότι “δεν θα μπορούσα να ζούσα με τον βασικό μισθό, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό”. Από την άλλη ούτε και εμείς είχαμε λάβει κάποια στήριξη από την πολιτεία, όπως κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες, και φυσικά δεν επιδιώξαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Έρχεται όμως μια κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης της δραστηριότητας μας (αναφέρομαι στο lockdown), οπότε η στήριξη των πολιτών είναι αυτονόητη (και κυρίως αυτών που δεν έχουν). Το γεγονός ότι για την κυβέρνηση δεν ήταν αυτονόητη η στήριξη μας και έπρεπε να πιέζουν τα συνδικάτα γι’ αυτό, δείχνει ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν ενσυναίσθηση και φυσικά έχει ευθύνη και η υπουργός. Ήταν πολύ λυπηρό να βλέπω ανθρώπους να μην έχουν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, τους λογαριασμούς τους και από την άλλη να βλέπεις τους κυβερνητικούς να δηλώνουν ευθαρσώς “οι καλλιτέχνες δεν θα μας ψηφίσουν ούτως ή άλλως”. Τελείως αντιδημοκρατική αντίληψη. Όπως και όλη τους η αντίληψη, γι’ αυτό και υπουργός Yγείας τοποθετήθηκε κάποιος ακροδεξιός, οι οποίοι ακροδεξιοί δεν έχουν κρυφτεί ότι είναι μισάνθρωποι», υποστηρίζει ο Ανδρέας (Nightstalker) o οποίος καταλήγει στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Αρκετά όμως με την μίζερη ζωή και “κανονικότητά” τους και ας παίξουμε μουσική, ας βρεθούμε πάλι μαζί στις συναυλίες, να ξεφύγουμε λίγο από τέτοιους ξενέρωτους ανθρώπους και να δώσουμε περισσότερο νόημα στις δικές μας ζωές, όσο μικρές ή μεγάλες θα είναι».

INFO

«Together we fight the fire» – Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης πυρόπληκτων

Σάββατο 18.09.2021, Tεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ωρα έναρξης: 19.00

Ετικέτες

Documento Newsletter