Μόνο η Φώφη κατά της συμφωνίας

Μόνο η Φώφη κατά της συμφωνίας

Σε πολύωρο θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς να βγει λευκός καπνός!

Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη εκ των έξι μελών του Συμβουλίου που χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με αυτή των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ενώ οι Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης και Ανδρουλάκης (σ.σ. ο τελευταίος απουσίαζε στο εξωτερικό και συμμετείχε στη συνεδρίαση τηλεφωνικά) ήταν θετικοί, παρά τα όποια αρνητικά σημεία που και εκείνοι εντοπίζουν στο σχέδιο συμφωνίας.

Η πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε σε αδιέξοδο, χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως όταν αποχώρησαν τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου έμεινε μόνος του με την Φώφη Γεννηματά, σε μία τελευταία προσπάθεια να την πείσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί μία καλή βάση και πρέπει να υποστηριχθεί ενιαία από το Κίνημα Αλλαγής. Και αυτή η προσπάθεια, όμως, έπεσε στο κενό, με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, να προχωρά σήμερα το πρωί σε δική της ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι «η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση».

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το πιο αδύναμο σημείο της συμφωνίας είναι η πρόσκληση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα. Σε επισήμανση του documentonews.gr ότι υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι εάν οι Σκοπιανοί δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, δεν θα ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν ότι «η ρήτρα αυτή δεν δεσμεύει ούτε τους Αμερικάνούς, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους! Εάν αυτοί έχουν υπογράψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν θα τους εμποδίσει η συμφωνία με την Ελλάδα. Εξάλλου», σημείωναν χαρακτηριστικά, «στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει βέτο, όπως λέει ο Καραμανλής…».

Επιπλέον, η Φώφη Γεννηματά ζητά με τη δήλωσή της η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων να περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, έγινε σαφές ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πει «όχι» στη συμφωνία, εφόσον έλθει στη Βουλή, ενώ το Ποτάμι, που είναι η έτερη κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΙΝΑΛ, θα την υπερψηφίσει. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του Ποταμιού, για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν στις δικές τους αποφάσεις και ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εάν σήμερα η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως αναμένεται, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα την ψηφίσει, όπως απάντησαν σε σχετικό ερώτημα του documentonews.gr κύκλοι της Φώφης Γεννηματά.

Παρότι είναι νωρίς για να συμπεράνει κανείς ενδεχόμενη διάσπαση του ΚΙΝΑΛ με αφορμή το Σκοπιανό, είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί σοβαρά η συνοχή του νέου φορέα, καθώς για μία ακόμη φορά και, μάλιστα, σε ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα, δεν μπόρεσε να υπάρξει ενιαία γραμμή. Το πρόβλημα, βέβαια, εντοπίζεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και βασικά στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, που έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που ανήκουν στο λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» αλλά και σε όσους κατάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα και δεν θα υποστήριζαν μια συμφωνία που θα περιελάμβανε τον όρο «Μακεδονία», και σε όσους ανήκουν στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και είναι αρνητικοί σε όλα, μόνο και μόνο για να μην στηρίξουν οτιδήποτε φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η Φώφη Γεννηματά, με αυτή της την απόφαση, απευθύνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα μηνύματα από τη βάση του κόμματος ήταν αρνητικά σε όποια συμφωνία θα έφερνε για το Σκοπιανό η κυβέρνηση. Αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσον είναι αποφασισμένη, στο βωμό του ΠΑΣΟΚ, να θυσιάσει το Κίνημα Αλλαγής…

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και

Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

Documento Newsletter