Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε γενικές γραμμές αρκούντως γενικόλογες, με εξαίρεση την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία, τα 650 εκατ. δολ. ρωσικών επενδύσεων και την αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 56% το τελευταίο εννεάμηνο. Όμως μία αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με την πρόθεσή του να μην ενισχύσει ουσιαστικά την Πολιτική Προστασία, παρά τις καλοκαιρινές καταστροφικές πυρκαγιές.
Το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που καίγονταν αρκετές περιοχές της χώρας, το ενδιαφέρον είχαν συγκεντρώσει τα θηριώδη Ilyushin II-76 και άλλα ρωσικά αεροσκάφη, που βρέθηκαν στη χώρα μας για να συνδράμουν των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, καλύπτοντας έτσι τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο ελληνικό δυναμικό.
Η συνεργασία αυτή βρέθηκε και στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους δύο άνδρες να αναφέρονται σε αυτή στις κοινές τους δηλώσεις, και τον Έλληνα πρωθυπουργό να προκύπτει εξόχως αποκαλυπτικός για τα σχέδια της κυβέρνησής του.
«Εξετάσαμε θέματα συνεργασίας εκτάκτων καταστάσεων» ανέφερε σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του ο Ρώσος πρόεδρος, πριν αναφερθεί στις καλοκαιρινές πυρκαγιές και στα εξειδικευμένα εναέρια μέσα και τεχνικούς που απέστειλε στην Ελλάδα η Ρωσία, «παρότι είχαμε τις δικές μας φωτιές στη Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή».
Στη συνέχεια, όταν ο Κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο, επέλεξε αυτό το παράδειγμα για να μιλήσει για το «Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων 2022-2024» και τους βασικούς άξονες για τους οποίους συμφώνησαν να έχουν συνεργασία οι δύο χώρες τα επόμενα τρία χρόνια.
«Συμφωνήσαμε, ωστόσο, πως υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συγκλίνουμε. Για παράδειγμα -αναφέρθηκε σε αυτό ο κύριος Πρόεδρος- οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το καλοκαίρι έφεραν δραματικά στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Πρόεδρο διότι παρότι την ίδια εποχή και η Ρωσία δοκιμαζόταν από καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία, έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και να μας αποστείλει πολύ σημαντικές εναέριες ενισχύσεις» ανέφερε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας την εντύπωση πως θα αρκεστεί να ευχαριστήσει τον Ρώσο ηγέτη για την βοήθεια στη χώρα μας στις δύσκολες καλοκαιρινές πυρκαγιές.
Ωστόσο, στη συνέχεια αποκάλυψε επί της ουσίας την καθιέρωση αυτής της «βοήθειας».
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση -και γιατί όχι- στην επέκταση αυτής της συνεργασίας μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται, με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις αεροσκαφών τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ερωτηματικά αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου, και για την πρόθεσή της να καλύψει τα τεράστια κενά που καταγράφηκαν το καλοκαίρι.