Μόνιμη αποτρίχωση στο σπίτι; Μάθε πως!

Η επιθυμία για επίτευξη μιας λείας, απαλλαγμένης από τρίχες επιδερμίδας στην άνεση του σπιτιού μας έχει οδηγήσει σε αύξηση της δημοτικότητας των συσκευών αποτρίχωσης με IPL (έντονο παλμικό φως). Επιπλέον, η προσιτή τους τιμή καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική την ιδέα της αγοράς τους. Άσε λοιπόν στην άκρη το ξύρισμα, το κερί και την αποτρίχωση με λέιζερ και επένδυσε στην τεχνολογία IPL για μια απαλή επιδερμίδα χειμώνα – καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί καν να βγεις από το σπίτι!

Οι συσκευές IPL εκπέμπουν ένα ευρύ φάσμα φωτός, το οποίο απορροφάτε από τη μελανίνη (τη χρωστική ουσία) της τρίχας. Αυτή η απορρόφηση του φωτός θερμαίνει την τρίχα, καταστρέφοντας το τριχοθυλάκιο και εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή του. Ωστόσο, η λιγότερο εστιασμένη δέσμη φωτός σε σύγκριση με το λέιζερ απορροφάτε παράλληλα και από τη μελανίνη του δέρματος. Πριν, όμως, προχωρήσεις στην αγορά μιας τέτοιας αποτριχωτικής συσκευής, καλό θα ήταν να διαβάσεις τα παρακάτω tips προκειμένου να διαπιστώσεις αν ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Έλεγξε τον τύπο του δέρματος και το χρώμα της τριχοφυΐας σου:

Η αποτρίχωση με IPL είναι ιδανική ιδιαίτερα για ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες με σκούρα τριχοφυΐα. Σε αυτή την περίπτωση το παλμικό φως βρίσκει τον στόχο του πιο εύκολα (ανιχνεύει τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία στις τρίχες). Το παλμικό φως αναζητά συγκεκριμένα το τριχοθυλάκιο, διαταράσσει τη λειτουργία του και με επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί ακόμα και να το εξουδετερώσει οριστικά. Στις συσκευές αναφέρονται τα φάσματα του κατάλληλου χρώματος επιδερμίδας. Οι συσκευές προσωπικής περιποίησης IPL που χρησιμοποιούν πιο προηγμένες τεχνολογίες διαθέτουν αισθητήρες που ανιχνεύουν το χρώμα του δέρματος: όταν είναι πολύ σκούρο δεν ενεργοποιείται ο παλμός φωτός. Σε τρίχες με ελάχιστη χρωστική ουσία (ανοιχτόχρωμες ή κόκκινες), η τεχνολογία IPL είναι λιγότερο αποτελεσματική. Στις γκρίζες τρίχες που έχουν χάσει πλήρως τη χρωστική ουσία δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Η τεχνολογία IPL δεν συνδυάζεται καλά με το μαύρισμα:

Μετά την αποτρίχωση με IPL η επιδερμίδα δεν πρέπει να εκτίθεται σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, η ανάπτυξη της τριχοφυΐας δεν διακόπτεται άμεσα αλλά σταδιακά. Τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα θα πρέπει να εφαρμόζεις τη θεραπεία μία φορά την εβδομάδα, τον τρίτο μήνα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες και στη συνέχεια μία φορά τον μήνα για έναν χρόνο από την έναρξη χρήσης. Τέλος, μόνο 1 φορά κάθε έξι μήνες.

Ξεκίνησε την αποτρίχωση σε καθαρή επιδερμίδα:

Όταν κάνεις αποτρίχωση στις μασχάλες, πρέπει να είναι ξυρισμένες και καθαρές. Χωρίς υπολείμματα αντιιδρωτικού! Η αποτρίχωση του προσώπου πρέπει να γίνεται μετά το ντεμακιγιάζ και το πλύσιμο του προσώπου.

Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα εξαρτήματα για κάθε περιοχή:

Εάν περιλαμβάνονται μαζί με τη συσκευή αποτρίχωσης, χρησιμοποίησε τις ειδικές κεφαλές για τα πόδια, την περιοχή του μπικίνι και το πρόσωπο. Η μεγαλύτερη κεφαλή προορίζεται για τα πόδια. Προσφέρει πιο γρήγορη αποτρίχωση. Η μικρότερη προορίζεται για το πρόσωπο, για ευκολότερη στόχευση.

Δοκίμασε την κατάλληλη ένταση του φωτός:

Κάθε δέρμα έχει διαφορετικό επίπεδο ευαισθησίας. Εάν έχεις κανονική επιδερμίδα, η κατάλληλη ένταση του IPL καθορίζεται ανάλογα με το χρώμα του δέρματος. Όσο πιο σκούρα η επιδερμίδα, τόσο πιο ήπιοι οι παλμοί. Εάν δοκιμάζεις το IPL για πρώτη φορά, ξεκίνησε οπωσδήποτε από χαμηλό επίπεδο έντασης και αύξησε σταδιακά εάν είναι απαραίτητο. Η χρήση IPL πρέπει να είναι ανώδυνη.

Προσπάθησε να χρησιμοποιείς την συσκευή σου σε ορθή γωνία:

Η κεφαλή της συσκευής αποτρίχωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα σε γωνία ακριβώς 90°. Οι συσκευές αποτρίχωσης είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να διοχετεύουν παλμούς φωτός μόνο όταν εφαρμόζονται σωστά στην επιδερμίδα.

Ενυδάτωσε καλά την επιδερμίδα σου μετά τη χρήση:

Εφάρμοσε ενυδατική κρέμα ή λοσιόν σώματος λίγο μετά την αποτρίχωση με IPL. Επίσης, μην ξεχνάς το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πριν την έκθεση στο ήλιο.

Μην αφαιρείς την τριχοφυΐα ανάμεσα στις θεραπείες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να σχηματιστεί εκ νέου πλήρως το τριχοθυλάκιο, επομένως η αποτρίχωση με IPL δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.