1000+ επεμβάσεις καταρράκτη με την πιο προηγμένη μέθοδο στον κόσμο, πρωτιά στην προτίμηση των ασθενών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επέμβασης, η πρώτη στον κόσμο, τετραπλή επέμβαση αποκατάστασης οφθαλμού, όπου χρησιμοποιήθηκε τεχνητή ίριδα με μεγάλη επιτυχία, η νεότερη μέθοδος αποκατάστασης διαθλαστικών ανωμαλιών, οι καλύτεροι φακοί ενδοθρυψίας του κόσμου και μια μεγάλη σειρά από πρωτοποριακές επεμβάσεις δεν είναι μικρό επίτευγμα για μια μονάδα που φέτος συμπληρώνει 5 χρόνια ύπαρξης. Πρόκειται για τη Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής του Metropolitan Hospital για την οποία μας ενημερώνει ο καθηγητής κ. Παντελής Παπαδόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας & της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital.
Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής
Η Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής του Metropolitan Hospital προσφέρει εδώ και πέντε χρόνια πρωτοποριακές υπηρεσίες στους ασθενείς που χρειάζονται οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Η Μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2015 στον χώρο των χειρουργείων Μίας Ημέρας, στον 5ο όροφο του Β’ κτηρίου του Metropolitan Hospital. Έκτοτε έχουν χειρουργηθεί στη Μονάδα περισσότεροι από χίλιοι ασθενείς που είχαν καταρράκτη, με την μέθοδο FLACS (Femtosecond-Laser Assisted Cataract Surgery), την πιο προηγμένη επέμβαση που υπάρχει σήμερα στον κόσμο για αυτή την πάθηση. Ο αριθμός αυτός φέρνει την Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής του Metropolitan Hospital, πρώτη πανελλαδικά στην προτίμηση των ασθενών που επιθυμούν να χειρουργηθούν με τη μέθοδο FLACS.
Μέθοδος FLACS για τον καταρράκτη
Η μέθοδος FLACS πραγματοποιείται με Laser και υπερήχους, σε αντίθεση με τη συμβατική μέθοδο η οποία γίνεται μόνο με υπερήχους. Με τη μέθοδο FLACS, το πρώτο μέρος του χειρουργείου καταρράκτη πραγματοποιείται χωρίς ο χειρουργός να χρησιμοποιήσει νυστέρι ή άλλο εργαλείο για τις τομές και τον κατακερματισμό του θολού φακού. Οι δημιουργία των τομών και ο τεμαχισμός του καταρράκτη γίνονται ανώδυνα, με τη βοήθεια του Femtosecond Laser. Στη συνέχεια η απομάκρυνση του θολού φακού γίνεται με τη βοήθεια των υπερήχων μέσα από μια μικροσκοπική τομή 2 περίπου χιλιοστών. Η ίδια μικρή τομή χρησιμοποιείται για την ένθεση ενός τεχνητού φακού που αντικαθιστά τον φυσικό που έχει θολώσει, προσφέροντας πολύ καλύτερη όραση. Συνήθως δεν χρειάζεται κάποιο ράμμα.
Με αυτή την επέμβαση υπάρχει ή δυνατότητα της διόρθωσης και των διαθλαστικών σφαλμάτων που έχει κάποιος ασθενής, έτσι ώστε στη συνέχεια να βλέπει χωρίς γυαλιά στις μακρινές αλλά και στις κοντινές αποστάσεις με τη χρήση αστιγματικών και πολυεστιακών ενδοφακών. Στην Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής χρησιμοποιείται το απεικονιστικό σύστημα Verion Image Guided System για τον ακριβέστερο εντοπισμό του άξονα του αστιγματισμού του ασθενή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας χρησιμοποιούνται οι ενδοφακοί Premium, οι πιο προηγμένοι παγκοσμίως, προσφέροντας στο άτομο μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ανεξαρτησία από γυαλιά και φακούς επαφής.
Excimer Laser & μέθοδος trans–PRK για τις διαθλαστικές επεμβάσεις
Στην Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής του Metropolitan Hospital πραγματοποιούνται επίσης με μεγάλη επιτυχία διαθλαστικές επεμβάσεις με Excimer Laser τελευταίας γενιάς για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας. Τα τελευταία 2 χρόνια εφαρμόζεται η trans-PRK, η νεότερη μέθοδος που υπάρχει σήμερα καθώς επίσης και η τεχνική LASIK. Σε περίπτωση που για κάποιο άτομο δεν ενδείκνυται ή διόρθωση με Laser λόγω λεπτού κερατοειδούς ή πολύ υψηλού βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας, η διόρθωση μπορεί να γίνει με την ένθεση ειδικών φακικών ενδοφακών (ICL, Artisan).
Μεταμόσχευση κερατοειδούς
Στη Μονάδα πραγματοποιούνται και όλες οι σύγχρονες επεμβάσεις γλαυκώματος καθώς και επεμβάσεις μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Μάλιστα, η Οφθαλμολογική Κλινική του Metropolitan Hospital είναι ένα από τα λίγα επίσημα αδειοδοτημένα μεταμοσχευτικά Κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από τις μεγαλύτερες τράπεζες οφθαλμών των Η.Π.Α και της Ευρώπης. Με τη μέθοδο της διασύνδεσης του κερατοειδoύς (Corneal Cross-linking, CXL) αρκετές φορές αποφεύγεται η μεταμόσχευση σε περιπτώσεις με κερατόκωνο. Ο κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδούς που εμφανίζεται σε νέα ηλικία και μπορεί να οδηγήσει στην προοδευτική λέπτυνσή του. Με τη μέθοδο CXL ο χειρουργός μπορεί να σταματήσει τη λέπτυνση του κερατοειδούς.
Παγκόσμια πρωτιά
Η Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής είναι από τα λίγα κέντρα της Ευρώπης που τοποθετεί τεχνητή ίριδα σε μάτια όπου η ίριδα έχει καταστραφεί λόγω κάποιου τραυματισμού ή άλλης πάθησης, με άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Στη Μονάδα πραγματοποιήθηκε το 2012, για πρώτη φορά στον κόσμο, τετραπλή επέμβαση αποκατάστασης οφθαλμού με μεγάλη επιτυχία, όπου και χρησιμοποιήθηκε τεχνητή ίριδα.
Άλλες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στη Μονάδα Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής αφορούν τον αμφιβληστροειδή και το υαλοειδές, την παιδοφθαλμολογία κα την οφθαλμοπλαστική χειρουργική.