Το μυθιστόρημα «Αγία Θάλασσα» του Παναγιώτη Νάννου κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Γράμματα.
Καλοκαίρι, κάπου στο Αιγαίο. Νησί «άγονης γραμμής». Στο βαθύ μπλε, οι ανατροπές της ζωής. Βήματα που, φαινομενικά, μας βγάζουν από τον δρόμο, αλλά μας οδηγούν στην αυτογνωσία. Η ελληνική ιστορία διάχυτη: Από το φως του Απόλλωνα, στη Μικρασία, στο σήμερα και το αύριο, με ξεναγό ένα βιολί που ανασύρει μνήμες. Η όμορφη Ελευθερία, εικαστικός που ξέφυγε από τη βουή των πόλεων και ανασαίνει την αύρα των κυμάτων. Μαθαίνει τα μυστικά της φύσης, χτίζει βιώματα, κάνει έργο τέχνης τη ζωή. Ο Φάνης, τεχνοκράτης που βλέπει μόνο το χρώμα του χρήματος. Ζει με στατιστικές, αριθμούς, επενδυτικά πρότζεκτ. Οι δρόμοι αντίθετοι. Η λογική και το συναίσθημα. Η αναζήτηση της πραγματικής ζωής. Της αληθινής ενηλικίωσης.
Πώς ανταμώνουν οι ψυχές; Τι μορφή έχει ο έρωτας στο απόγειό του; Πού κρύβεται το νόημα της ύπαρξης; Ποια είναι τα όρια αντοχής των ανθρώπων; Και η Μοίρα; Αλλάζει; Η απάντηση κρυμμένη στα κύματα και τις εικόνες ενός ταξιδιού στον χωροχρόνο, με εμπειρίες και ανατροπές. Η ευλογία της Αγίας Θάλασσας, το εισιτήριο. Θα ταξιδέψεις; Η «Αγία Θάλασσα» είναι μια σπονδυλωτή ευρηματική αφήγηση, όπου σε 111 διηγήματα μικρής φόρμας εξελίσσεται η ιστορία μέσα από μια ιδιαίτερη γραφή: κοφτός συνάμα και ποιητικός λόγος, με έντονες εικόνες και ελλειπτικές περιγραφές. Προπαντός χαρακτηρίζεται από ανατροπές, με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης που εξαρχής δεν γίνονται αντιληπτά.
Ο συγγραφέας εξελίσσει χρονικά την ιστορία στην καρδιά του καλοκαιριού, σε κάποιο νησί «άγονης γραμμής» του Αιγαίου. Εδώ γεννιέται ο έρωτας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι φαινομενικά αντιφατικό: την Ελευθερία και τον Φάνη. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών κρύβουν βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες. Η Ελευθερία είναι αυτό που λείπει ως έννοια και συνθήκη ζωής από τη ζωή του τεχνοκράτη. Όπως λείπει και ο Φάνης από την Ελευθερία (με την αρχαιοελληνική σημασία, το όνομα «Φάνης» ταυτίζεται με τον καταγωγικό πρωτοφανέρωτο έρωτα, πρώτο θεό των αρχαίων Ελλήνων). Με λέξεις-κλειδιά τα ονόματα, αλλά και τις ιδέες ανώνυμων ανθρώπων του νησιού με τη σοφία της εμπειρικής ζωής, ξεκινά ένα βαθύτερο ταξίδι αυτογνωσίας. Προορισμός, η αρμονία και το κάλλος της ζωής, η αγιοσύνη της βιωτής. Η Αγία Θάλασσα είναι η ευλογία ενός εισιτηρίου που έρχεται δίχως να περιμένουμε. Μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε στον χώρο και τον χρόνο του Αιγαίου και μέσα από τα κύματα να δούμε με άλλα μάτια την ίδια τη ζωή.
Ο Παναγιώτης Νάννος ασχολείται με ποικίλες εκδοχές του Λόγου: ποίηση, πεζογραφία, ιστορία, λαογραφία· πολλά χρόνια δημοσιεύει στον ημερήσιο Τύπο, κάποτε συνδημιουργός blog για την τέχνη και την ποίηση. Από ανασφάλεια συμμετείχε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, το μυθιστόρημα Σκιές οδοιπόρων (Μεταίχμιο 2010) έλαβε βραβείο μυθιστορήματος, λαογραφική του μελέτη το Α΄ Βραβείο Λαογραφίας «Άγις Θέρος» (2016), αριστείο, βραβεία και διακρίσεις σε ποίηση και διήγημα. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Παραμυθία (χαϊκού 2005), Τιθωνού Σιωπές (πεζά ποιήματα 2014), Ες Κύπρον (20-7-2020). Τα έργα Ο πάγος φλέγεται και το Φωτο+γραμμα είναι υπό έκδοση. Πολλές εργασίες του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Το 2019 εκλέχθηκε δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα.