Λένε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια αλλά ο θυμόσοφος ελληνικός λαός δεν είχε υπόψη του εκείνα τα χρόνια τη δύναμη της τηλεοπτικής αγκιτάτσια…
Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, μιλώντας για 70 δις στην Ελλάδα…
Μπορεί άπαντες στους τηλεοπτικούς σταθμούς να έκαναν αναπαραγωγή αυτού του εξωφρενικού ψέματος
Μπορεί να δηλώθηκε από τα αλλάζοντα γεράκια του νεοφιλελευθερισμού ότι τα ποσά των επιχορηγήσεων (δηλαδή αυτά που δεν πρέπει να επιστραφούν) είναι 19,3 δις, όμως και δυστυχώς για την ελληνική οικονομία η πραγματικότητα είναι άλλη και εκθέτει σύσσωμη την Κυβέρνηση…
Λαμβάνουμε τελικά μόνο 16,69 δις ευρώ επιχορηγήσεων
Η ωμή πραγματικότητα είναι η εξής: Τα χρήματα που δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι 6,42 δις, τα οποία είναι σαφές ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της παγκόσμιας κρίσης λόγω της πανδημίας…
Πάμε όμως να αναλύσουμε την πραγματικότητα παραθέτοντας τα στοιχεία για να εξάγουμε ατράνταχτα συμπεράσματα … Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και δημοσιοποίησε το βέλγικο think tank για την Οικονομία Bruegel, τα πραγματικά χρήματα με βάση τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων είναι 16,69 δις ευρώ.
Σημειωτέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει άλλο τρόπο κατανομής (ώστε να ευνοηθούν οι μικρές χώρες) αλλά αυτό άλλαξε στην τελική συμφωνία ώστε να επωφεληθούν η Γαλλία και η Γερμανία.
Διαβάστε επίσης: Ριγμένη η Ελλάδα λόγω και της απουσίας Μητσοτάκη από τις διαπραγματεύσεις
Ποιος θα πληρώσει το δανεισμό της Κομισιόν;
Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές το ιλιγγιώδες ποσό των 750 δις ευρώ το οποίο θα διατεθεί στα κράτη μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων)… Από αυτό το ποσό η Ελλάδα λαμβάνει με βάση τη συμφωνία και τον αλγόριθμο που έχει τεθεί τελικά 16,69 δις ευρώ (και όχι 19,3 δις ευρώ, τα 70 δις υπήρξαν μόνοι στη φαντασία του πρωθυπουργού και εξυπηρέτησαν μόνο την επικοινωνιακή πομφόλυγα της δήθεν επιτυχίας στη διαπραγμάτευση).
Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο τρόπο θα επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ποσό των 750 δις που θα δανειστεί… Όπως προκύπτει από σχετικές πληροφορίες από τα κοινοτικά όργανα, η κάθε χώρα-μέλος θα αναλάβει να πληρώσει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστιαίο νούμερο (το θέμα το είχε βγάλει πρώτος ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης). Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι 1,37% που σε απόλυτους αριθμούς μας κάνει 10,27 δις ευρώ. Ωστόσο αυτό το κονδύλι των 10,27 δις ευρώ δεν είναι το ακριβές νούμερο που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι ο δανεισμός προϋποθέτει τόκους αλλά και προμήθειες που θα προστεθούν στο αρχικό κεφάλαιο. Ωστόσο αυτό το ποσό των τόκων και των προμηθειών δεν έχει ακόμη καθοριστεί αφού η Κομισιόν δεν έχει αντλήσει αυτά τα δάνεια από τις αγορές…
Υπερδιογκώνεται πάλι το δημόσιο χρέος
Βέβαια με όλα αυτά αν προστεθούν τα τουλάχιστον 10,27 δις στα 12 δις των δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο ανάκαμψης (η συμφωνία προβλέπει ένα ποσό επιχορηγήσεων και ένα ποσό δανείων) τότε ο μεγάλος βραχνάς των δημόσιων οικονομικών, το υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος δηλαδή λαμβάνει και πάλι την ανιούσα χωρίς να προστίθενται σημαντικά οφέλη στην πραγματική οικονομία…