Οι Μολδαβοί που τάσσονται υπέρ της διασφάλισης της πορείας της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προβάδισμα στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, ενώ η φιλοδυτική πρόεδρος Μάγια Σαντού μίλησε για «εγκληματικές ομάδες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν ψήφος.
Μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 99% των ψήφων στο δημοψήφισμα της Μολδαβίας που διεξήχθη την Κυριακή και ζητούσε από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν αν θα κατοχυρώσουν στο σύνταγμα της χώρας μια πορεία προς την ΕΕ, το «Ναι» έφτασε στην πρώτη θέση με 50,18% σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων ψήφων, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Διαβάστε επίσης: Μολδαβία: Θρίλερ το δημοψήφισμα για την πορεία της προς την Ευρώπη – Καταμετρούνται μία προς μία οι ψήφοι!
Περισσότερα από 200.000 ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν μεταξύ της μεγάλης διασποράς της χώρας έτειναν να ευνοήσουν την πορεία προς την ΕΕ. Μια απώλεια θα ήταν πολιτική καταστροφή για τη φιλοδυτική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε σθεναρά την εκστρατεία υπέρ της ΕΕ.
«Εγκληματικές ομάδες, που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα, επιτέθηκαν στη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας τα πιο επαίσχυντα μέσα για να κρατήσουν τους πολίτες και το έθνος μας παγιδευμένους στην αβεβαιότητα και την αστάθεια», είπε η πρόεδρος Μάγια Σαντού μετά από καταμέτρηση περίπου του 90% των ψήφων.
«Έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι αυτές οι εγκληματικές ομάδες είχαν στόχο να αγοράσουν 300.000 ψήφους — μια απάτη άνευ προηγουμένου κλίμακας», πρόσθεσε η Σαντού. «Στόχος τους ήταν να υπονομεύσουν μια δημοκρατική διαδικασία».
Η ψηφοφορία διεξήχθη εν μέσω συνεχιζόμενων ισχυρισμών των μολδαβικών αρχών ότι η Μόσχα έχει εντείνει μια εκστρατεία «υβριδικού πολέμου» για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να εκτροχιάσει την πορεία της προς την ΕΕ. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση ομάδων της αντιπολίτευσης υπέρ της Μόσχας, τη διάδοση παραπληροφόρησης, την ανάμειξη στις τοπικές εκλογές και την υποστήριξη ενός μεγάλου σχεδίου εξαγοράς ψήφων.
Στην προεδρική κούρσα που διεξήχθη την ίδια περίοδο, η Σαντού κέρδισε τον πρώτο γύρο με 42% των ψήφων αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Θα αντιμετωπίσει τον Alexandr Stoianoglo, έναν φιλικό προς τη Ρωσία πρώην γενικό εισαγγελέα που ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις με περίπου 26% των ψήφων.
Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 9 μ.μ. Την Κυριακή, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι – περίπου το 51% των ψηφοφόρων – είχαν ψηφίσει, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Ο Κριστιάν Καντίρ, Μολδαβός αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, είπε στο Associated Press ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είχαν «υπερεκτιμήσει το αίσθημα υπέρ της ΕΕ» εντός της Μολδαβίας, το οποίο δεν θα είχε περάσει χωρίς ψήφους από το εξωτερικό.
«Θα είναι ιδιαίτερα προβληματικό γιατί…θα τροφοδοτήσει αφηγήσεις που προωθούνται από το Κρεμλίνο και τις φιλορωσικές δυνάμεις», είπε.
Ο εκπρόσωπος τύπου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι επανέλαβε τις ανησυχίες για τη ρωσική παρέμβαση αυτή την εβδομάδα, λέγοντας σε μια δήλωση ότι «η Ρωσία εργάζεται ενεργά για να υπονομεύσει τις εκλογές της Μολδαβίας και την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση». Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι παρεμβαίνει στη Μολδαβία.
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι αρχές επιβολής του νόμου της Μολδαβίας ανέφεραν ότι είχαν αποκαλύψει ένα τεράστιο σχέδιο εξαγοράς ψήφων που ενορχηστρώθηκε από τον Ίλαν Σορ, έναν εξόριστο φιλορώσο ολιγάρχη που κατοικεί επί του παρόντος στη Ρωσία, ο οποίος πλήρωσε 15 εκατομμύρια ευρώ (16,2 εκατομμύρια δολάρια) σε 130.000 άτομα για να υπονομεύσει τους δύο ψηφοδέλτια.
Ο Σορ καταδικάστηκε ερήμην πέρυσι για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε 15 χρόνια φυλάκιση στην υπόθεση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που χάθηκε από τις τράπεζες της Μολδαβίας το 2014. Αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι πληρωμές ήταν νόμιμες και επικαλούμενος το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Το λαϊκιστικό Κόμμα Σορ, φιλικό προς τη Ρωσία, κηρύχθηκε πέρυσι αντισυνταγματικό και απαγορεύτηκε.
Την Πέμπτη, οι μολδαβικές αρχές απέτρεψαν μια άλλη συνωμοσία στην οποία περισσότεροι από 100 νέοι Μολδαβοί έλαβαν εκπαίδευση στη Μόσχα από ιδιωτικές στρατιωτικές ομάδες για το πώς να δημιουργήσουν εμφύλιες αναταραχές γύρω από τις δύο ψηφοφορίες. Μερικοί παρακολούθησαν επίσης «πιο προηγμένη εκπαίδευση σε στρατόπεδα ανταρτών» στη Σερβία και τη Βοσνία, είπε η αστυνομία, και τέσσερα άτομα κρατήθηκαν για 30 ημέρες.
Η φιλοδυτική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία στη Μολδαβία από το 2021, ένα χρόνο αφότου η Σαντού κέρδισε την προεδρία. Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.
Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων, υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας εκείνο το καλοκαίρι, μαζί με την Ουκρανία. Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν τον Ιούνιο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Γιούλια Ναβάλναγια: Η σύζυγος του εκλιπόντος Ναβάλνι θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ρωσίας
Η διφορούμενη πολιτική Μακρόν στη Μέση Ανατολή
Πέθανε στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν
«Δεν είσαι ο βασιλιάς μου – Μας κλέψατε» – Αυστραλή γερουσιαστής τα «έψαλε» στον Κάρολο (Video)