Μολδαβία: Θρίλερ το δημοψήφισμα για την πορεία της προς την Ευρώπη – Καταμετρούνται μία προς μία οι ψήφοι!

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu ετοιμάζεται να ψηφίσει στο Κισινάου της Μολδαβίας, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια προεδρικών εκλογών και δημοψηφίσματος σχετικά με το αν θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Το δημοψήφισμα της Μολδαβίας σχετικά με το αν θα αλλάξει το Σύνταγμά της και αν θα δεσμευτεί για ένταξη στην ΕΕ κρέμεται από μια κλωστή.

Στις 3 π.μ. GMT τη Δευτέρα, με καταμετρημένο το 97,66% των ψήφων, το 50% των Μολδαβών ψήφισαν «ναι», σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής της Μολδαβίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς οι ψήφοι εξακολουθούν να καταμετρώνται μεταξύ της μεγάλης διασποράς της Μολδαβίας, η οποία είναι ευνοϊκή για την ένταξη στην ΕΕ.

Η νυν πρόεδρος της ΕΕ, Μάγια Σαντού, κατήγγειλε νωρίτερα το αποτέλεσμα ως προϊόν ξένης παρέμβασης στην πολιτική της Μολδαβίας.

Όπως ανέφερε είναι μια «άνευ προηγουμένου επίθεση στη δημοκρατία», αναφερόμενη σε ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες ότι η Ρωσία πλήρωνε τους ανθρώπους για να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Οι Μολδαβοί προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές και σε ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ που σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη διελκυστίνδα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για το μέλλον της μικρής, περίκλειστης νοτιοανατολικής Ευρώπης χώρα με πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αν και απέχει πολύ από μια σημαντική επιτυχία, τα αποτελέσματα λειτουργούν υπέρ της εν ενεργεία προέδρου και φιλοευρωπαϊκής Μάγια Σαντού, η οποία συμμετείχε στις εκλογές της Κυριακής για να διατηρήσει τη θέση της. Τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκέντρωσε το 41,91% των ψήφων με καταμετρημένο το 97,7% των ψήφων.

Η Σαντού, 52 ετών πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020, οδηγώντας αποκτώντας δημοτικότητα ως μεταρρυθμίστρια κατά της διαφθοράς με φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μολδαβία κινείται ανάμεσα σε φιλοδυτικές και φιλορωσικές πορείες, αλλά υπό την Σαντού είχε επιταχύνει τηναποδέσμευσή της από την Μόσχα, ειδικά μετά την έκρηξη του πολέμου με την Ουκρανία.

Το δημοψήφισμα και η προεδρική ψηφοφορία θεωρούνται ως δοκιμασία της προθυμίας του βαθιά διχασμένου έθνους να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ή να ξεκινήσει τη δυνητικά μακρά διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: «Εδώ κανείς δεν είναι ασφαλής – Ο εφιάλτης εντείνεται» – Δραματική έκκληση από τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο JetStream – Πώς θα έρθουν οι βροχές (Photos)

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικό ξεκαθάρισμα στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία

Λίβανος: Διοικητικά και τραπεζικά κτίρια στο στόχαστρο του Ισραήλ – Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και συννεφιά τη Δευτέρα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Super League: Νέα δεδομένα στην κορυφή – Η βαθμολογία και τα ματς «κλειδιά» της επόμενης αγωνιστικής (Videos)