Οι εκλογές στη Μολδαβία και τη Γεωργία αυτή την εβδομάδα μετατρέπονται σε έναν αποθαρρυντικό πεδίο πραγματικότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς βρίσκεται όλο και πιο πίσω στη μάχη της για επιρροή απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για χρόνια, η ΕΕ ήταν πεπεισμένη ότι η φιλελεύθερη, δημοκρατική ατζέντα της θα οδηγήσει τελικά τη Γεωργία και τη Μολδαβία μακριά από την τροχιά του Κρεμλίνου και προς τη Δύση – μια εμπιστοσύνη που ενισχύεται από τις δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν ότι και οι δύο χώρες έχουν μεγάλες λαϊκές πλειοψηφίες για ένταξη στην ΕΕ.
Οι εκλογές αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι το αισιόδοξο όραμα της ΕΕ είναι όλο και πιο αβέβαιο. Η Μολδαβία ψήφισε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ με τη μικρότερη διαφορά την Κυριακή – με 50,4 τοις εκατό των ψηφοφόρων υπέρ – και το λαϊκιστικό κόμμα Γεωργιανό Όνειρο που αναμένεται να κερδίσει το Σάββατο πρόκειται να ακολουθήσει μια ανελεύθερη ατζέντα που θα καταστήσει αδύνατη την ένταξη στην ΕΕ.
Για την ΕΕ, η αποφασιστικότητα του αντιπάλου της στη Μόσχα είναι τρομακτική.
Είναι προφανές ότι το Κρεμλίνο – παρά τις βαριές δεσμεύσεις του στην Ουκρανία – εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να διαθέσει πολλά χρήματα σε εκστρατείες εξαγοράς ψήφων και παραπληροφόρησης για να επαναβεβαιώσει τη σφραγίδα του στα πρώην σοβιετικά εδάφη. Τόσο στη Μολδαβία όσο και στη Γεωργία, η Μόσχα σημειώνει πρόοδο με μια προπαγανδιστική αφήγηση ότι οι χώρες που επιδιώκουν μια ατζέντα υπέρ της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ παίζουν με τη φωτιά, συνιστώντας την ουδετερότητα ως αντίδοτο στη σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης: Μολδαβία: Διχασμένη η χώρα για την ένταξη στην ΕΕ – Πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι, δηλητήριο από την Μόσχα
Έκπληκτη από το αποτέλεσμα, η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού παραπονέθηκε για την «άνευ προηγουμένου επίθεση της Ρωσίας στην ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μας». Ενώ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η πλειοψηφία του 60 τοις εκατό ήταν υπέρ της ένταξης στο μπλοκ, για μεγάλο μέρος της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα φαινόταν πως θα κέρδιζε το στρατόπεδο κατά της ΕΕ.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να τονίσει ότι το σφιχτό αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα ρωσικών βρώμικων τεχνασμάτων και επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν ώστε να ενταχθεί η Μολδαβία στο μπλοκ.
«Μπροστά στις υβριδικές τακτικές της Ρωσίας, η Μολδαβία δείχνει ότι είναι ανεξάρτητη, είναι ισχυρή και θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον», είπε.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα στη Μολδαβία αποκαλύπτει τα όρια της επιρροής της ΕΕ, τη στιγμή που ο Πούτιν αυτοπροσδιορίζεται ως μέρος μιας ευρύτερης αντιδυτικής συμμαχίας.
Σήμερα, Τρίτη, ο Πούτιν θα φιλοξενήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τον Μασούντ Πεζεσκιάν του Ιράν και τον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περισσότερους από 15 άλλους αρχηγούς κρατών για συνομιλίες στη ρωσική πόλη Καζάν. Η Μόσχα έχει πιέσει για την ένταξη μιας χούφτας νέων χωρών στους BRICS, σχεδιασμένη να ενώνει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες για να αμφισβητήσει τα ευρωαμερικανικά συμφέροντα και θέλει να τη χρησιμοποιήσει για να αμφισβητήσει το αμερικανικό δολάριο.
Δωροδοκίες και παραπληροφόρηση
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το μέγεθος της ρωσικής επέμβασης στη Μολδαβία.
Σε δήλωση μετά την καταμέτρηση, ο αρχηγός της αποστολής παρατήρησης του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ανέφερε εκτεταμένες προσπάθειες υπονόμευσης της διαδικασίας.
«Η μεγαλύτερη απειλή για την ακεραιότητα αυτών των εκλογών ήταν μια ευρεία και συντονισμένη εκστρατεία κακοήθους ξένης επιρροής από τη Ρωσία που συνεργάζεται με Μολδαβούς παράγοντες μέσω χειραγώγησης πληροφοριών, αγοράς ψήφων και άλλης παράνομης χρηματοδότησης πολιτικής δραστηριότητας», είπε.
Το να επιτευχθεί ακόμη και η ελάχιστη πλειοψηφία σε αυτό το πλαίσιο, είπαν άλλοι παρατηρητές, ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. «Οι Μολδαβοί επέδειξαν ανθεκτικότητα απέναντι στην άνευ προηγουμένου ξένη παρέμβαση», δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής Peter Roskam, ο οποίος ηγήθηκε αποστολής παρατηρητών του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου.
Μολδαβοί αξιωματούχοι έκρουσαν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τεράστια ποσά ρωσικών χρημάτων που διοχετεύθηκαν στους λογαριασμούς απλών ψηφοφόρων τις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία. Οι αρχές κατηγορούν τη Μόσχα και τους τοπικούς αντιπροσώπους της ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν μετρητά για να ωθήσουν τους ανθρώπους να αντιταχθούν στην ένταξη στην ΕΕ και να ενωθούν πίσω από έναν φιλορώσο αμφισβητία που στέκεται εναντίον της Σαντού.
«Μιλάμε για έως και 20 τοις εκατό των διεφθαρμένων ψήφων και για επιχείρηση παρέμβασης που υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ από τη Ρωσία», δήλωσε ο Βαλέριου Πασά, διευθυντής προγράμματος στο think-tank WatchDog.MD Community με έδρα τη Μολδαβία. «Χωρίς αυτή τη μαζική δωροδοκία ψηφοφορίας το αποτέλεσμα θα φαινόταν τελείως διαφορετικό. Έτσι, σε αυτές τις πολύ σκληρές συνθήκες, το γεγονός ότι εξακολουθούμε να έχουμε πλειοψηφία ναι, είναι ήδη ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Με βάση το ίδιο μοντέλο
Μιλώντας στο POLITICO πριν από την ψηφοφορία την Κυριακή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου είπε ότι το δημοψήφισμα είχε προκηρυχθεί για να «διευκρινιστεί η εσωτερική συζήτηση στη χώρα» προτού οι ψηφοφόροι κατευθυνθούν στις κάλπες στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, όπου η Σαντού και οι σύμμαχοί της αντιμετωπίζουν μια σειρά από φιλορωσικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αυτό το παιχνίδι φαίνεται να απέτυχε. Αντί να επιδείξει ενότητα, δημιούργησε μια επικίνδυνη νέα διαχωριστική γραμμή και έπεισε το Κρεμλίνο ότι πληρώνει για να προσπαθήσει να αλλάξει το αποτέλεσμα.
«Τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες όσον αφορά την επέκταση της ένταξης στην ΕΕ στις μετασοβιετικές χώρες», δήλωσε η Μάρτα Μούτσνικ, αναλύτρια της Crisis Group. «Με τη Μολδαβία να προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές το 2025, αυτές οι διχασμοί είναι πιθανό να διαμορφώσουν τον πολιτικό λόγο τους επόμενους μήνες».
Αυτό προμηνύει άσχημα νέα για τη Γεωργία, όπου το κόμμα του Γεωργιανού Όνειρου επιδιώκει την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, δεσμευόμενο να αποκλείσει όλη την αντιπολίτευση εάν εξασφαλίσει αρκετές ψήφους. Η δραματική εκστρατεία έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων για «κατοχή» του κράτους από τη Ρωσία, καθώς εγκρίθηκαν περιοριστικοί νόμοι μοσχοβίτικης λογική για μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τη Δύση, για τα μέσα ενημέρωσης αλλά και για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Διαβάστε επίσης: H E.E. καλεί την Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+
«Ήρθε η ώρα οι δυτικοί πολιτικοί να συνειδητοποιήσουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας δεν περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία – αλλά σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο που μπορεί να ασκήσει επιρροή η Μόσχα», δήλωσε η Ivana Stradner του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών της Ουάσιγκτον. «Και ενώ οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αποστρέφονται τον κίνδυνο σκέφτονται με όρους ατομικής τακτικής, ο Πούτιν έχει μια ολόκληρη στρατηγική που χρησιμοποιεί για να προσπαθήσει να κερδίσει».
Για την Σαντού, δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο τα υποψήφια έθνη στην ΕΕ — ή απλώς τα μικρότερα.
Όλοι κινδυνεύουν.
«Είναι αλήθεια ότι μπορείς να βλάψεις τη δημοκρατική διαδικασία σε μια μικρή χώρα πιο εύκολα», υποστήριξε ο Μολδαβός πρόεδρος. «Αλλά όταν αυτές οι πρακτικές δοκιμαστούν σε μικρότερες χώρες, μπορούν να δοκιμαστούν και σε άλλες χώρες».
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών – Στο Ισραήλ σήμερα ο Μπλίνκεν
ΗΠΑ: Μακελειό στο Σιάτλ με 5 νεκρούς – Κρατείται 15χρονος
Περού: Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο Αλεχάνδρο Τολέδο για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ