Στις κάλπες θα προσέλθουν οι Μολδαβοί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου για να ψηφίσουν σε δύο ψηφοφορίες που θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της χώρας της ανατολικής Ευρώπης.
Αρχικά, θα κληθούν να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, με την 52χρονη φιλοευρωπαία νυν πρόεδρο Μάγια Σάντου να ξεχωρίζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η κυβέρνησή της (εξελέγη το 2020) υποστηρίζει την προσέγγιση με τη Δύση και θα ήθελε η Μολδαβία να έχει ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2030. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει πάνω από το 50% τω ψήφων την πρώτη Κυριακή, τότε θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος στις 3 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, την ίδια μέρα θα διεξαχθεί στη Μολδαβία και δημοψήφισμα με ερώτημα το αν θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η πρόθεση των πολιτών να ενταχθεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υποστηρίζετε την τροποποίηση του Συντάγματος, ενόψει της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» Αυτό θα είναι το ερώτημα στο οποίο κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», όσοι πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα.
Η Μολδαβία είναι μια χώρα με λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους, που βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Διαθέτει μια ρουμανόφωνη πλειοψηφία και μια μεγάλη ρωσόφωνη μειοψηφία.
Η επικράτηση του «ναι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις μεταξύ της φιλοδυτικής ηγεσίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας στα ανατολικά της χώρας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές και όπου εξακολουθούν να βρίσκονται 2.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Φόβοι για ταραχές πριν το δημοψήφισμα
Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν ενεργά να διαταράξουν το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. «Η Ρωσία δεν φείδεται προσπαθειών για να υπονομεύσει τις εκλογικές διαδικασίες στη Μολδαβία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η αστυνομία της Μολδαβίας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Αρχές πιστεύουν πως μια ομάδα που συνδέεται με τον φυγά επιχειρηματία και φιλικά προσκείμενο στο Κρεμλίνο Ιλάν Σορ είχε οργανώσει την εκπαίδευση για τη διοργάνωση ταραχών.
Ο Σορ, ο οποίος τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενη παρέμβαση στις εκλογές εκ μέρους της Ρωσίας, αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα ή ότι είναι πολιτικός πληρεξούσιος της Ρωσίας.
Από την πλευρά της η Ρωσία, η οποία κατηγορεί τη φιλοδυτική κυβέρνηση ότι υποθάλπει τη «ρωσοφοβία», έχει αρνηθεί την ανάμειξή της στη Μολδαβία, η οποία επιτάχυνε την προσπάθειά της να φύγει από την τροχιά της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι αρχές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι μεταφέρονταν τακτικά από τον Ιούνιο σε ομάδες περίπου των 20 ατόμων για να εκπαιδευτούν στη Ρωσία.
Πρόσφατα, περισσότεροι από 300 νέοι από τη Μολδαβία επισκέφθηκαν τη Ρωσία. Η δηλωμένη πρόθεση ήταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στην πραγματικότητα επισκέφθηκαν στρατόπεδα όπου έλαβαν οδηγίες για ταραχές στη Μολδαβία, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Βιορέλ Σερναοτεάνου. Τέσσερις Μολδαβοί πολίτες που συμμετείχαν έχουν συλληφθεί, πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορούν να δώσουν περιορισμένες πληροφορίες για την έρευνα τους που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει στη διάθεση της αποδεικτικά στοιχεία για τις διασυνδέσεις της εγκληματικής ομάδας με το κόμμα του Σορ, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου.
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ομπάμα θα συμμετάσχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις της Κάμαλα Χάρις
Γάζα: Οι τελευταίες στιγμές του Γιαχία Σινουάρ – Το βίντεο από drone των IDF
Μεταναστευτικό: Αν νομίζετε ότι οι πολιτικές του Τραμπ είναι ακραίες, κοιτάξτε τις πολιτικές της ΕΕ!