Μολδαβία: Διχασμένη η χώρα για την ένταξη στην ΕΕ – Πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι, δηλητήριο από την Μόσχα

Μολδαβία: Διχασμένη η χώρα για την ένταξη στην ΕΕ – Πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι, δηλητήριο από την Μόσχα

Στιγμές διχασμού, που φέρνουν στον νου παλιότερες και επικίνδυνες για τις διεθνείς ισορροπίες πολιτικές εξελίξεις σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (βλέπε Ουκρανία), ζει η Μολδαβία, μετά από την διπλή ψηφοφορία για το δημοψήφισμα ένταξης της χώρας στην ΕΕ και την προεδρία της χώρας.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόνισε ότι η χώρα της «νίκησε τίμια σε μία άνιση μάχη», ενώ κατήγγειλε και πάλι «άθλια ανάμειξη» στις ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

«Χάρη σε σας αγαπητοί Μολδαβοί, κερδίσαμε μία πρώτη μάχη σε έναν δύσκολο πόλεμο που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook.

Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά την επικράτηση του «όχι» κατά την διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων που έγινε τελικά «ναι» με την ενσωμάτωση των ψήφων της μολδαβικής διασποράς με 50,28%, έπειτα από την καταμέτρηση του 99% των ψήφων.

Εχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μάγια Σάντου θα κληθεί τώρα να αντιμετωπίσει στις αρχές του Νοεμβρίου τον Αλεξάντρ Στογιάνογκλο, στον δεύτερο γύρο, τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές, ενώ θα ακολουθήσουν και οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι 2025.

Τα παραπάνω προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Ρωσία.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα συνεχάρη την Μολδαβία για το «θάρρος» της μετά την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη.

«Μπράβο στην δημοκρατία της Μολδαβίας! Ευχαριστώ για το θάρρος σας», έγραψε η Ρομπέρτα Μέτσολα στην πλατφόρμα Χ προσθέτοντας ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μολδαβίας «θα γραφτεί από κοινού».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη «ένα θαρραλέο έθνος» που εκφράσθηκε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και την πρώτη θέση που κατέκτησε η απερχόμενη φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Εξόργισε την Μόσχα, εντυπωσίασε την Ευρώπη, έσωσε για μία ακόμη φορά την χώρα της – αυτή είναι η Μάγια Σάντου. Μία μεγάλη ηγέτις και μία θαρραλέα χώρα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζοντας την νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν σε κλίμα «πρωτοφανούς ανάμειξης» της Ρωσίας.

«Σημειώσαμε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο πρωτοφανούς ανάμειξης και εκφοβισμού εκ μέρους της Ρωσίας (…) με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στην δημοκρατία της Μολδαβίας», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Είναι μία εν εξελίξει προσπάθεια της Ρωσίας και των συμμάχων της – όχι μόνο κατά της Μολδαβίας, αλλά επίσης και κατά άλλων χωρών – και είναι μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Δεν έχουν όρια. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ενωση… σεβόμαστε τις αρχές και τους νόμους, αλλά η Ρωσία, οι πράκτορες και οι άνθρωποί της όχι», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

Από την πλευρά του πάντως, το Κρεμλίνο κατήγγειλε «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος, καθώς το «ναι» στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση επικράτησε οριακά μετά την ενσωμάτωση και των ψήφων της μολδαβικής διασποράς, ενώ μέχρι αυτό το σημείο επικρατούσε το «όχι».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε «αποδείξεις» σχετικά με τις «σοβαρές κατηγορίες» που διατύπωσε η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου για την δραστηριοποίηση «εγκληματικών συμμοριών σε συνεργασία με ξένες δυνάμεις, εχθρικές» προς τα συμφέροντα της Μολδαβίας.

Ο Πεσκόφ θεωρεί ότι είναι «δύσκολο να εξηγηθεί η αύξηση των ψήφων υπέρ της Σάντου και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και υποστήριξε ότι «όποιος γνωρίζει την εκλογική διαδικασία μπορεί να εντοπίσει ανωμαλίες στην αύξηση των ψήφων».

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ανελεύθερη προεκλογική εκστρατεία», διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «ξέρει πόσο οι άνθρωποι δεν τάσσονται υπέρ της ιδεολογίας και των πράξεων της προέδρου» και ζήτησε από την απερχόμενη πρόεδρο να φέρει «δημόσια αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με τις «σοβαρές κατηγορίες» ξένης ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, η οποία έχει ως στόχο «να παγιδεύσει την Μολδαβία στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση» που η Μόσχα θεωρεί ότι θα προκληθεί από την απομάκρυνση της χώρας από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτιάχνει κάστρο χωρίς πρίγκιπες και δούκες

Ποιος παίζει παιχνίδια κατά της δημοσιογραφίας και υπέρ του Φλώρου;

Χρήστος Σταϊκούρας: Υπό τη σκιά των Τεμπών στήνει επικοινωνιακό σόου μπροστά στον Άρειο Πάγο (Video)

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος ήταν ο εχθρός του Ερντογάν – Ήθελε ένα «ανεκτικό Ισλάμ», σκληρή δουλειά και εκπαίδευση

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Οι πρωταγωνιστές της απάτης-καρουζέλ και οι στενοί δεσμοί με την κυβέρνηση

Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα νορβηγικής ψώρας σε σχολείο – Mεταδίδεται εύκολα, έχει έντονα συμπτώματα (Video)

Μεγαλώνει το χάσμα στη ΝΔ – «Να μη θεωρηθεί δεδομένη η ψήφος μου ούτε για ΠτΔ», λέει ο Βλάχος

Κλείνει ξανά το ΟΑΚΑ – Εργασίες το καλοκαίρι για τις στέγες Καλατράβα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter