Προκειμένου να ανταποκριθεί στις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις ανάγκες των καιρών πλέον η μόδα κάνει άλματα. Γιατί ομολογουμένως είχε μείνει λίγο πίσω, εθελοτυφλώντας μπροστά στο καταστροφικό οικολογικό της αποτύπωμα και στις παραγωγικές μεθόδους που σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστα έχουν αλλάξει από τον προηγούμενο αιώνα.
Και τα άλματα είναι εντυπωσιακά και βγαλμένα από ταινία sci-fi τουλάχιστον, κυρίως το trend που ακούει στο όνομα «digital fashion». Θυμάστε τα καινούργια ρούχα του βασιλιά; Κάτι παρόμοιο θυμίζουν τα ψηφιακά ρούχα, τα οποία δεν έχουν φυσική υπόσταση αλλά υπάρχουν μόνο στο ίντερνετ και στα κοινωνικά δίκτυα. Ή μάλλον υπάρχουν γι’ αυτά. Για όλους όσοι δεν μπορούν να διανοηθούν να ποστάρουν δεύτερη φορά το ίδιο ρούχο, τα ψηφιακά ρούχα θα δώσουν την οικολογικότατη και οικονομικότατη λύση: τα αγοράζεις, «ντύνεις» τη φωτογραφία σου με αυτά και τα ποστάρεις.
Τα νέα, εναλλακτικά υλικά είναι μια ακόμη τάση που περιμένουμε να εδραιωθεί. Υφάσματα από φλούδες πορτοκαλιού, μήλου ή ανανά, υλικά που έχουν προέλθει από καλλιέργεια μυκητών ή πρωτεϊνών μέσα στο εργαστήριο και έχουν όψη δέρματος ή και μεταξιού (βλ. το εντυπωσιακό μετάξι της αράχνης [spider silk]) θα μπουν σιγά σιγά στη ζωή μας, ειδικά στη ζωή όσων ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα που είναι μια καινοφανής ανάγκη και απαίτηση των καταναλωτών αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Sustainability first (βιωσιμότητα πρώτα) είναι μια από τις δέκα τάσεις κατά το «state of fashion», κάτι το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει και με την άνοδο της μεταπώλησης των ρούχων πολυτελείας και την όλο και αυξανόμενη αγάπη για το vintage.
Η Στέλλα Παρασχά είναι σύμβουλος βιώσιμης μόδας