Μίζες, λαός, ψευτοσοσιαλισμός

Μίζες, λαός, ψευτοσοσιαλισμός

Στη φυλακή για διαφθορά οδηγείται ο μέχρι πρότινος πανίσχυρος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντράγκνεα.

Στους δρόμους βγήκαν οι Ρουμάνοι, όχι για να διαδηλώσουν αλλά για να πανηγυρίσουν. Ο λόγος; Η φυλάκιση του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, μέχρι χθες ισχυρότερου πολιτικού της χώρας. Ο 57χρονος Λίβιου Ντράγκνεα, ο οποίος λέγεται ότι «κυβερνούσε τη χώρα από τις Μαλδίβες», όπου συχνά απολάμβανε πολυτελείς διακοπές, βαρύνεται με σωρεία σκανδάλων.

Το πιο «δεμένο», για το οποίο καταδικάστηκε πέρυσι σε φυλάκιση τριάμισι ετών και την περασμένη Δευτέρα η ποινή επικυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο, είναι οι διορισμοί ημετέρων σε δημόσιες υπηρεσίες. Εισέπρατταν μισθούς, αλλά δεν εμφανίζονταν ποτέ.

Μίζες και πελατειακό κράτος έστησαν χορό με τις λαϊκιστικές δηλώσεις του καταδικασθέντος περί «σοσιαλδημοκρατικού εκσυγχρονισμού» και επικείμενης ευημερίας.

Οταν ο Ντράγκνεα μεσουρανούσε ως περιφερειάρχης της επαρχίας Τέλεορμαν (2000-12) ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας να προσλάβει δύο γυναίκες που δούλευαν στα τοπικά γραφεία του κόμματος. Η υπηρεσία κατέβαλε σε αυτές συνολικά 23.000 ευρώ χωρίς να πατήσουν το πόδι τους στα γραφεία της.

Ο σοφέρ που γέννησε εκατομμύρια

Το 2001 η τοπική περιφέρεια ιδιωτικοποίησε μια δημόσια κατασκευαστική εταιρεία. Την αγόρασε φτηνά ο οδηγός του Ντράγκνεα, ο οποίος μετά κέρδισε χρυσοφόρα συμβόλαια δημόσιων έργων.

Το 2004 ο Ντράγκνεα φρόντισε η εταιρεία του… αγαπημένου του σοφέρ να αγοράσει ένα παλιό ξενοδοχείο για 27.000 δολάρια. Το μεταπώλησε για 1,3 εκατ. (!) δολάρια.

Την ίδια χρονιά πακτωλός δημόσιου χρήματος οδηγήθηκε από τη «χορηγό» περιφέρεια στα ταμεία ομάδας μπάσκετ και κάποια ποσά χάθηκαν στον δρόμο για το παρκέ.

Η Δικαιοσύνη εξετάζει επίσης καταγγελίες ότι ο Ντράγκνεα, η οικογένειά του και φίλοι του επιχειρηματίες πλούτισαν μέσω της εταιρείας Tel Drum, η οποία εισέπραττε αδιαφανώς ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η πρώτη σοβαρή καταδίκη του ήρθε το 2016, με την κατηγορία της εκλογικής νοθείας στο δημοψήφισμα του 2012 (το οποίο ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής) για την αποπομπή του τότε προέδρου Τραϊάν Μπάσεσκου, κατηγορούμενου για ξέπλυμα χρήματος και παράνομο πλουτισμό. Αν και ο Ντράγκνεα δεν μπήκε φυλακή (η ποινή του ήταν διετής φυλάκιση με αναστολή), δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Ασκούσε εξουσία από έναν παρασκηνιακό λαβύρινθο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

«Η ιδεολογία του είναι ο εαυτός του»

Στην εξουσία ανήλθε κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα, χωρίς να προέρχεται από κάποια πολιτική οικογένεια. Τακτικιστής και ηθικά ευέλικτος, κέρδισε την εύνοια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αφού πρώτα πέρασε από το συντηρητικό Κόμμα Δημοκρατών. Θεωρείται ο απόλυτος ενορχηστρωτής της πολιτικής ζωής της Ρουμανίας, ο οποίος προτιμούσε να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο. Οι επικριτές του λένε ότι κινητήρια δύναμή του είναι η παράλληλη συσσώρευση ισχύος και πλούτου και όχι κάποιο πολιτικό ιδεώδες. «Η ιδεολογία του είναι ο εαυτός του» λέει ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του και πρώην πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα.

Παράλληλα με την προσπάθεια σπίλωσης όσων δικαστών και εισαγγελέων τον διώκουν, ο Ντράγκνεα επιδίωξε να περάσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που θα παρείχε αμνηστία στον ίδιο και στην κλίκα του και θα τους προστάτευε από ποινές φυλάκισης.

«Ο Ντράγκνεα είναι απλώς σύμπτωμα ενός διεφθαρμένου συστήματος στρατολόγησης πολιτικών ελίτ, βαθιά ριζωμένου στους Σοσιαλδημοκράτες και σε άλλα κόμματα. Αυτή θα έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία όσων θέλουν να αλλάξουν την πολιτική προς το καλύτερο, όχι να ξεφορτωθούν τον Χ ή τον Ψ» εκτιμά ο Τζορτζ Τζιγκλάου, πολιτικός αναλυτής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια CLU.

Κόλπο με επιστημονικό συνέδριο

Η Ρουμανία έχει παράδοση στους διεφθαρμένους πολιτικούς. Το 2012 δικαστήρια καταδίκασαν σε φυλάκιση δύο ετών τον επίσης Σοσιαλδημοκράτη Αντριάν Ναστάζε, πρωθυπουργό την περίοδο 2000-04. Μεταξύ άλλων καταχράστηκε δημόσια κονδύλια που προορίζονταν για επιστημονικό συνέδριο για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια του αλλά και την ανακαίνιση δύο σπιτιών του. Το 2012 έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Το 2014 καταδικάστηκε σε άλλα τέσσερα χρόνια φυλάκιση για δωροληψία και τρία χρόνια για εκβιασμό.

Ετικέτες

Documento Newsletter