Μίχαλος: «Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες, είναι θέμα εμπιστοσύνης στην οικονομία»

Μίχαλος: «Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες, είναι θέμα εμπιστοσύνης στην οικονομία»

«Το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών του ΓΕΜΗ (Γενικού Εμπορικού Μητρώου) ήταν αρνητικό και το πρώτο δίμηνο του 2017. Μέσα σε αυτό το διάστημα έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, ο εμπορικός κόσμος κάνει λόγο για μείωση τζίρου της τάξης του 20% στις χειμερινές εκπτώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στην αγορά εργασίας κυριαρχούν σε ποσοστό άνω του 50%, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης».

Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την οικονομία τους πρώτους μήνες του νέου έτους, λόγω της υπερφορολόγησης, όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου, παρουσία του τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται εκ νέου ένα σκηνικό αβεβαιότητας, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και στις προοπτικές για ανάκαμψη το 2017 και η παράταση της εκκρεμότητας σε σχέση με την αξιολόγηση προκαλεί ανασφάλεια και πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

«Οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού και της Ε.Ε. για θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, στηρίζονται κυρίως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όσο οι εξελίξεις αυτές καθυστερούν τόσο δυσχεραίνεται η επίτευξη του στόχου» είπε ο ίδιος και κατέληξε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με επίσημες προβλέψεις και με εξαγγελίες. Η ανάπτυξη είναι θέμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και βιώσιμων συνθηκών για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι διεκδικήσεις και οι προτάσεις του ΕΒΕΑ και της επιμελητηριακής κοινότητας εν γένει. Και στη βάση αυτών των προτάσεων είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, συνεισφέροντας τη γνώση και την εμπειρία μας από την καθημερινή επαφή με τις παραγωγικές τάξεις του τόπου».

Documento Newsletter