Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης: «Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν όλα σήμερα δεν βοηθάει τον άνθρωπο να αισθανθεί»

Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης: «Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν όλα σήμερα δεν βοηθάει τον άνθρωπο να αισθανθεί»
Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης

Τα αδέρφια Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης γράφουν στο Documento για τον Ρεμπώ, με αφορμή το νέο τους δίσκο Ρεμπώτικα που παρουσιάζουν την Τρίτη 22 Ιουνίου στο Αστεροσκοπείο.

Στα «Ρεμπώτικα» τα αδέρφια Καλογεράκη προτείνουν τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου. Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε όταν άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης.

Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης

“Η ερωτική σχέση του Α. Ρεμπώ με τον Π. Βερλαίν διήρκησε μεταξύ 1871 και 1875.

Διαβάζοντας τις επιστολές τους μας συγκίνησε ιδιαίτερα το ζήτημα του χρόνου.

Πώς δυο άνθρωποι, που όπως γράφει ο Βερλαίν «αγαπήθηκαν σαν τίγρης», έχοντας βιώσει απερίγ-ραπτες στιγμές ηδονής και πάθους, χωρίς να κρύβονται ή να ντρέπονται για αυτά που νιώθουν, έ-ζησαν 150 χρόνια πριν και παρόλα αυτά, παραμένουν ξεκάθαρα πιο μπροστά από την εποχή μας;

Οι επιστολές που αντάλλαξαν, είχαν ένα διάστημα χρόνου, ατμόσφαιρες αναμονής και προσμονής. Κάτι που το 2021 δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι κάτι που η γενιά μας μόνο να το φανταστεί μπορεί και όχι να το νιώσει. Αυτό είναι κάτι που μας απασχόλησε έντονα, το ζήτημα της υπομονής.

Παραθέτουμε το εξής συμβάν που έλαβε χώρα στο Λονδίνο την Πέμπτη 3 Ιουλίου 1873:

Μετά από έναν τσακωμό του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, ο Βερλαίν πηγαίνει στο λιμάνι, επιβιβάζεται στο πρώτο ατμόπλοιο και παρά τις εκκλήσεις του Ρεμπώ να κατέβει, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

Εκείνη τη στιγμή, μέσα στο ατμόπλοιο ο Βερλαίν γράφει μια επιστολή στο Ρεμπώ λέγοντάς του πως ήταν αναγκασμένος να φύγει και να επιστρέψει στη γυναίκα του, ενώ ο Ρεμπώ του γράφει μια άλλη επιστολή που με περίσσεια σιγουριά τον καλεί να επιστρέψει πίσω στο Λονδίνο μιας και δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς.

Παρατηρούμε δυο ζωές, δυο ανθρώπων, που ένιωθαν ακριβώς τα αντίθετα συναισθήματα. Ο Βερλαίν ήξερε πως όλα είχαν τελειώσει, όμως τι γίνεται με τον Ρεμπώ;

Ο χρόνος που πέρασε μέχρι να λάβει ο ένας την επιστολή του άλλου, είναι εκείνη η υπομονή που τους φούσκωνε και που φόρτιζε τις ψυχές τους με ενέργεια, που εμείς αδυνατούμε να αντιληφθούμε.

Παρατηρεί κανείς ένα κενό χρόνου που δεν λύνεται με ένα τηλεφώνημα, ή με ένα μήνυμα στο Facebook, αλλά μόνο μετά από μιάμιση μέρα όπου καταφθάνει η επιστολή του Βερλαίν στο Ρεμπώ, τότε αντιλαμβάνεται εκείνος την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν όλα σήμερα, είμαστε σίγουροι πως δεν βοηθάει τον άνθρωπο να αισθανθεί, να κατανοήσει τους άλλους, να ψύχει τα πάθη του, αντιθέτως αυτός ο χρόνος που “κερδίζουμε” σήμερα, στη ουσία είναι μαγαρισμένος χρόνος, αιτία στεναχώριας και αγκυλώσεων.

Μπορεί να μην είχαν 150 χρόνια πριν οι ερωτευμένοι την δυνατότητα να βλέπουν ο ένας τον άλλο με βίντεο κλήση, ανά πάσα ώρα και στιγμή, είχαν όμως κατακτημένη, μια υγιέστερη σχέση με τον χρόνο”.

Info

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 στις 21:00, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στη γιορτή αυτή συμμετέχoυν οι: Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Μάρθα Φριντζήλα,
Νεφέλη Φασούλη, Απόστολος Κίτσος, Μάνος Πετράκης

Γιώργος Ανδρέου: «Ο Μάνος Ελευθερίου δεν πέρασε ποτέ σε κανενός είδους σύνταξη» [Συνέντευξη]

Documento Newsletter