Μιχάιν Λόπεζ: Φινάλε απέναντι στον «μαθητή», αφήνοντας τα παπούτσια στο ταπί – Ο θρυλικός παλαιστής από την Κούβα που έγραψε ιστορία

Μιχάιν Λόπεζ: Φινάλε απέναντι στον «μαθητή», αφήνοντας τα παπούτσια στο ταπί – Ο θρυλικός παλαιστής από την Κούβα που έγραψε ιστορία

Πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και η πρώτη του κουβέντα ήταν «τόπος στα νιάτα». Από το βράδυ της Τρίτης, το όνομα του Μιχάιν Λόπεζ φιγουράρει στη λίστα των σπουδαίων ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε το πέμπτο σερί χρυσό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα (ελληνορωμαϊκή πάλη – 130 κιλά).

Στην πατρίδα του, την Κούβα, ο 41χρονος παλαιστής θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες μορφές στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Η διαδρομή του εντυπωσιακή. Ξεκινώντας από το Πεκίνο (2008), συνέχισε ακάθεκτος στο Λονδίνο (2012), στο Ρίο (2016), στο Τόκιο (2020), ντύνοντας με χρυσάφι το φινάλε της καριέρας του στο Παρίσι, ξεπερνώντας άλλα σπουδαία ονόματα των Ολυμπιακών Αγώνων,  όπως αυτό του Μάικλ Φελπς και άλλων αθλητών που μετρούσαν τέσσερα σερί χρυσά στο ίδιο άθλημα.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Κουβανός παλαιστής Μιχαΐν Λόπες έγινε ο πρώτος αθλητής με 5 συνεχόμενα Ολυμπιακά χρυσά

Ο Κουβανός γίγαντας ύψους 1,98μ. ξεκίνησε την πορεία του σε μία χώρα που μαστιζόταν από συνεχόμενα εμπάργκο, αλλά είχε την τεχνογνωσία να αναδεικνύει Ολυμπιονίκες. Έχοντας ήδη σφραγίσει μία επιτυχημένη 20ετή διαδρομή στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ήταν γραφτό ο Λόπεζ να δώσει το τελευταίο του ματς απέναντι σε έναν παλαιστή που τον θεωρούσε ήρωα.

Ο 36χρονος Γιασμάνι Ακόστα, αντίπαλος του Μιχάιν Λόπεζ στη μάχη για το χρυσό, αποτελεί ακόμη ένα παράσημο στη μακρά πορεία της Κούβας στο άθλημα. Επί χρόνια, προπονούταν και μάθαινε τα μυστικά στο ταπί δίπλα στο είδωλό του, τον Λόπεζ. Το 2018 εγκατέλειψε την Κούβα, απέκτησε τη χιλιανική υπηκοότητα και έκτοτε μπαίνει στο ταπί με τα χρώματα της εν λόγω χώρας.

Παρά το γεγονός πως απομακρύνθηκε από τον μέντορά του, τον Λόπεζ, ο Ακόστα είχε εκφράσει την υπερηφάνειά του για το γεγονός πως πάλεψε απέναντι στον ήρωά του, αν και ηττήθηκε. Πριν τη μάχη για το χρυσό μετάλλιο, είχε χαρακτηρίσει ως πρόκληση και έμπνευση την επικείμενη συνάντησή του με τον μέντορά του.

Έτσι κι αλλιώς, η μάχη με τον Λόπεζ αποτελούσε από μόνη της μία δύσκολη διαδικασία, με τον 41χρονο να επικρατεί με 6-0. Πρόκειται για έναν αθλητή ο οποίος στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχε δεχθεί ούτε έναν πόντο από τους αντιπάλους του, ενώ στο Παρίσι είχε δεχθεί μόλις δύο. Το εξαιρετικό αμυντικό ρεκόρ «φώτισε» την καριέρα του αλλά και τον τρόπο που αγωνιζόταν όλα αυτά τα χρόνια.

Μετά τη νίκη του, ο Μιχάιν Λόπεζ σηματοδότησε το φινάλε αυτής της πορείας. Άφησε τα παπούτσια του στη μέση του ταπί, όπως συνηθίζεται στην πάλη για τους αθλητές που αποσύρονται και αργότερα παραδέχθηκε: «Η προπόνηση και οι αγώνες με νεότερους με έπεισαν ότι ήλθε η ώρα να σταματήσω. Είχα μια πορεία 32 ετών, συμπεριλαμβανομένων 20 ως Ολυμπιακός αθλητής, και έπρεπε να ξεπεράσω πολλά εμπόδια».

«Πρέπει να αγαπάς το άθλημά σου, να είσαι επαγγελματίας και να δείχνεις στον κόσμο ότι μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα με λίγα. Η ειλικρίνεια και η ταπεινοφροσύνη μετρούν πολύ στην ζωή για να έχεις τέτοια αποτελέσματα», συμπλήρωσε αφού άρχισαν να σβήνουν τα φώτα μίας σπουδαίας καριέρας γεμάτη δυσκολίες αλλά με θρυλικό φινάλε.

Σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, στην Αβάνα, χιλιάδες συμπατριώτες του παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό πανηγυρίζοντας την επιτυχία του «Γίγαντα της Χεραδούρα».

(Με πληροφορίες από Marca)

Documento Newsletter