Μητσοτάκης: Υπουργικό συμβούλιο δικαιολογιών, ψευδών και νέων απειλών για την κοινωνική ζωή

Μητσοτάκης: Υπουργικό συμβούλιο δικαιολογιών, ψευδών και νέων απειλών για την κοινωνική ζωή

Με ένα ακόμα μήνυμα στον Ερντογάν για να καλύψει τις απανωτές ματαιώσεις και αποτυχημένους σχεδιασμούς της εξωτερικής πολιτικής και της απόλυτης πρόσδεσης στο αμερικανικό άρμα χωρίς αποτέλεσμα, με αοριστολογίες έναντι της επέλασης της ακρίβειας και με την παρουσίαση μίας απόλυτα πλαστής και ψευδούς εικόνας για την υπεράσπιση των αισχροτήτων του ΑΠΘ και την προώθηση των νέων παρεμβάσεων Κεραμέως στην Παιδεία συνοδεύτηκε η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο διά ζώσης υπουργικό συμβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2020. Στο στόχαστρο και ο δευτεροβάθμιος τομέας Υγείας, ενώ ανακάλυψε «πολέμους με πληκτρολόγια» για την προώθηση του ελέγχου των κοινωνικών δικτύων.

Ανεξήγητα ευδιάθετος εμφανίστηκε αρχικά κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο του Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι στην ατζέντα της τοποθέτησής του βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά, η επέλαση της ακρίβειας, το όργιο αστυνομικής καταστολής και βιαιότητας κατά των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, η συνέχιση της αποσάθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα σχέδιά του για τον έλεγχο του διαδικτύου. Βέβαια, όπως είναι προφανές, όλες του οι αναφορές εντάχθηκαν στην κατασκευή μίας μαγικής εικόνας, ωραιοποίησης και εμπαιγμού της κοινής γνώμης.

Αρχικά, αφού αναφέρθηκε σε πανηγυρικό τόνο στα τελευταία του ταξίδια στις ΗΠΑ (δις) και στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έκανε μία νέα έμμεση αναφορά έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ομολογώντας ουσιαστικά πως τόσο οι «απαντήσεις» της κυβέρνησής του, όσο και οι δικές του των προηγούμενων ημερών ήταν ανεπαρκείς.

«Η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα-δίπλα, όμως -δυστυχώς- εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ» ανέφερε, ωστόσο στην επόμενη αποστροφή του διαμήνυσε πως «δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο», συμπληρώνοντας όψιμα πως «μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας» κατέληξε, επιλέγοντας να μην αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία και τον Ερντογάν, και ακολούθως πέρασε στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.

Ψέμα στο ψέμα για το ΑΠΘ

Καθώς στο τραπέζι του υπουργικού περιλαμβάνεται ακόμα ένα νομοσχέδιο αποδόμησης της Παιδείας με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να δικαιολογήσει την ισοπέδωση που συντελεί η κυβέρνηση, επιλέγοντας να πολώσει με ένα ακόμα «δίλημμα», βάζοντας απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας στην επιλογή «με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Δίχως την παραμικρή διάθεση αυτοκριτικής και ανάληψης ευθύνης από πλευράς κυβέρνησης για το όργιο της αστυνομικής καταστολής, ο πρωθυπουργός έδωσε πλήρη κάλυψη στην αστυνομία και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζοντας πως «αυτά είναι τα απλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν», ενώ για την κυβέρνησή του κράτησε το ρόλο του… χτίστη της «νέας παιδείας».

Παρόλα αυτά, καθώς το νομοσχέδιο είναι και πάλι αντιδραστικό, όπως με την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, αναγκάστηκε ακόμα και ο ίδιος να κάνει λόγο για ένα «τολμηρό νομοσχέδιο», καλώντας μάλιστα άπαντες να το στηρίξουν «με πολύ μεγάλη ένταση» και ομολογώντας πως επάνω του στήνουν τη «μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες».

Υποκρισία για την ενέργεια

Με πανηγυρική διάθεση περιέβαλε και την αναφορά του στην ισχνή στήριξη που παρέχει η κυβέρνησή του στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρότι ενόψη της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, έχει γίνει ξεκάθαρο πως η απόλυτη επένδυση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων έχει αποτύχει, αφού ούτε σε αυτή τη συγκυρία αναμένεται ουσιαστική παρέμβαση.

Παρά όμως τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της πολιτικής του και την εξωφρενική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγάλη μερίδα των πολιτών και των νοικοκυριών, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να επικαλεστεί τα «εύσημα» που φέρεται να του έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, για τις ανακοινώσεις της φορολόγησης του 90% των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες σύρθηκε πριν από ενάμιση μήνα από την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Μάλιστα, επιχείρησε να κουνήσει και το δάχτυλο έναντι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν ψήφισαν την υποκριτική διάταξη, την οποία η κυβέρνηση φρόντισε να συνδέσει με έναν νέο, εκτρωματικό κλιματικό νόμο, αλλά και με νέα δώρα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως με την κατάργηση των εκπτώσεων συνέπειας.

Νέα επίθεση στο Διαδίκτυο

Εκτός από τα παραπάνω, στην ατζέντα του υπήρξε τόσο το νομοσχέδιο που στοχεύει τη Δευτεροβάθμια Υγεία, όσο και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι επενδύσεις στην ενεργειακή διασύνδεση με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Όμως αναμφίβολα, η αναφορά που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη, είναι αυτή στο διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας πως η πρόθεση της κυβέρνησης να το ελέγξει είναι άμεση.

«Από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επισημάνω ότι οι πόλεμοι πλέον δεν διεξάγονται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τα πληκτρολόγια. Τα σαμποτάζ δε γίνονται μόνο με εκρήξεις αλλά και με ψηφιακά black-out. Και φυσικά η δημοκρατική ζωή δεν υπονομεύεται μόνο με αυταρχικές απαγορεύσεις, αλλά και με τον οργανωμένο «πληθωρισμό» ανυπόστατων ηλεκτρονικών φημών από ύποπτα κέντρα» υπογράμμισε λίγο πριν κλείσει την εισήγησή του, επιβεβαιώνοντας πως η απόφαση της επίθεσης στα κοινωνικά δίκτυα είναι ειλημμένη και στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Προκλητικός ο Μητσοτάκης για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: «Οι φοιτητές επιτέθηκαν στα ΜΑΤ»

Documento Newsletter