Μητσοτάκης: «Ξαναζεσταμένα» μέτρα για ακρίβεια, αόριστες υποσχέσεις για κατώτατο μισθό

Τα ίδια μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν μετριάζουν καν τις απώλειες του λαϊκού εισοδήματος από την ενεργειακή κρίση παρουσίασε… ξαναζεσταμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΣΚΑΪ που μεταδόθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της οριστικά μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε αλλάξει πίστα -όπως είπε- και ως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι.

Μπορεί τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στενάζουν από την κρίση της πανδημίας και της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών, ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης «βλέπει»… «μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης», αν και παραδέχεται ταυτόχρονα «σημαντικούς κλυδωνισμούς» τους οποίους φυσικά αποδίδει αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και όχι στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του.

Μάλιστα παρουσίασε την ελληνική οικονομία ως «μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022», είδε αποκλιμάκωση της ανεργίας κι ας είναι χωρίς δουλειά πάνω από 1 εκατ. άτομα και χωρίς επίδομα ανεργίας πάνω από μισό εκατομμύριο.

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. «Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα», όπως ισχυρίστηκε.

Όσον αφορά στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, άφησε υποσχέσεις για «σημαντική αύξηση» την 1η Μαίου, αλλά δεν προσδιόρισε πόση θα είναι…«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2%. […] Η δική μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο αντέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Δηλαδή συνέδεσε την όποια αύξηση από τις επιθυμίες των εργοδοτών.

Τέλος μίλησε για την πρόθεσή του «η εισφορά αλληλεγγύης να αποτελεί από το 2023 παρελθόν για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα».

«Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα»

Ο πρωθυπουργός ακολούθως τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.

Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη; Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας.

Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι’ αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά -με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά.»

«Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων»

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει ‘μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω’. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει».

Σημείωσε δε ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».