Μητσοτάκης: Χαμηλοί τόνοι για ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο των βαλκανικών χωρών

Μητσοτάκης: Χαμηλοί τόνοι για ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο των βαλκανικών χωρών

Σε γενικές διακηρύξεις για την επιτάχυνση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός αρκέστηκε σε μία έμμεση αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσδίδει σε άρθρο του στο Politico και στην προτροπή του για την πλήρη ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2033 εξαιρετική σημασία και με γενικές αναφορές στην ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη ασφάλεια ως πεδίο συνεργασίας των χωρών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Θεσσαλονίκη.

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί» ήταν ο τρόπος που περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα αποτελέσματα της Συνόδου, μένοντας σε δύο εβδομάδες και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φανεί το αποτέλεσμα των συζητήσεων περί επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια. Από τη λιτή αλλά γεμάτη προσωπικές αναφορές δήλωσή του δεν έλειψε και ακόμα μία, για την Σύνοδο του 1997 «στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη» και τη σημερινή στη Θεσσαλονίκη «την οποία θεωρώ δεύτερο τόπο μου».

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας ως άξονες της σημερινής Συνόδου αυτούς της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας.

Λίγο πριν κλείσει, ο Μητσοτάκης αρκέστηκε σε μία αναφορά στον «δεσποτικό αναθεωρητισμό» με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δίχως αναφορά στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και τις νέες απειλές Ερντογάν. Επιλέγοντας να στείλει έμμεσο μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δήλωσε πως «κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», συμπληρώνοντας πως «η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Με τις πληροφορίες για τη Σύνοδο να βγαίνουν με το σταγονόμετρο, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε λίγο πριν τη δήλωσή του ενημερωτικό σημείωμα για τις διμερείς επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor, με την πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani και με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  Šefik Džaferović.

Σημειώνεται πως για την αναγνώριση του Κοσόβου πιέζουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αμφιταλαντευόμενη. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμενόταν η συνάντηση με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας, ενώ ενδεικτικό το γεγονός πως στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε τους υπουργούς Εξωτερικών των συμμετεχουσών  χωρών και  ανέφερε πως στην ατζέντα των συζητήσεων εντάσσεται η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη. Είχε δε συνάντηση με την Σλοβένα ομόλογό του Tanja Fajon, την οποία συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία, ενώ η εκπροσώπηση των χωρών έγινε σε επίπεδο προέδρων ή πρωθυπουργών, με εξαίρεση την τελευταία.

Διαβάστε επίσης: Πέπλο μυστηρίου για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης

Documento Newsletter