Μητσοτάκης, τραπεζίτες εξαπατούν τους πληγέντες – Υπόσχονται άτοκα αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Μητσοτάκης, τραπεζίτες εξαπατούν τους πληγέντες – Υπόσχονται άτοκα αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Υπόσχονται άτοκα δάνεια στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Eβαλε ασπίδα τις τράπεζες και «καθάρισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνειδητά, με συνεργό τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, εξαπατά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Σε όλες τις φυσικές καταστροφές πουλάει ελπίδα ότι η αποκατάσταση θα γίνει με δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το αληθές είναι ότι η κρατική εγγύηση προς τους πληγέντες ανέρχεται στο 75%. Αποτέλεσμα; Οι τράπεζες αρνούνται τη χορήγηση δανείων.

Καλό είναι λοιπόν οι πυρόπληκτοι της Αττικής να βαστούν μικρό καλάθι. Εκ των υστέρων και αφού τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή, ανερμάτιστοι πολιτικοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης διά των υπηρεσιών που προΐστανται θα νίπτουν τας χείρας τους, επισημαίνοντας ότι «τα δάνεια βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια των πιστωτικών ιδρυμάτων»!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός εξαγγέλλει άμεση συνδρομή. Για την ακρίβεια τούτο έχει συμβεί πλείστες όσες φορές σε σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές. Είναι η ιστορία των σεισμοπαθών της Σάμου (2020), του Τυρνάβου (2021), του Αρκαλοχωρίου (2021), αλλά και των πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας (2021).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Λόγια παχιά για δήθεν ταχεία αποκατάσταση. Δηλώσεις για δήθεν στεγαστική συνδρομή… Ιδιες υποσχέσεις για άτοκα δάνεια και στο τέλος αδιαφορία! Τι κι αν επεμβαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη; Τι κι αν στέλνονται επιστολές που εκφράζουν την αγωνία των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές; Οι τράπεζες επικαλούνται τραπεζικά κριτήρια και δεν χορηγούν τα άτοκα δάνεια. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ορθώνουν γραφειοκρατικά τείχη.

Ιδιες ανακοινώσεις

Τα κυβερνητικά μέτρα για τους πυρόπληκτους της βορειοανατολικής Αττικής αποτυπώθηκαν σε δελτίο Τύπου της 13ης Αυγούστου. Οπως αναφέρεται, «Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική…» και «Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών, θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου…».

Ιδια στρατηγική εξαπάτησης

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει ας πάρουμε το Αρκαλοχώρι… Στη με αριθμό ΔΑΕΦΚ – ΚΕ/16446/Α325 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 4646/07-10-2021) που υπογράφουν οι Σταϊκούρας – Γεωργιάδης και αφορά την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης (Αρκαλοχώρι και γύρω χωριά) αναγράφεται: «H Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Ατοκο Δάνειο που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα…». Πέντε μήνες μετά εκδίδεται η με αριθμό οικ. 2/86599/0025 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1257/17-03-2022) που την υπογράφει ο τότε αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και καθορίζει την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ποσοστό 75% για τη χορήγηση δανείων προς αποκατάσταση ζημιών!

Συνεργός οι τράπεζες

Από εκεί και πέρα το μπαλάκι πετάχτηκε στις τράπεζες, που αρνούνται να χορηγήσουν τα δάνεια (η εγγύηση του 75% δεν καλύπτει το σύνολο του δανείου) στους πληγέντες, επικαλούμενες είτε ότι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε τα τραπεζικά κριτήρια. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Ελληνες, συνεπεία της μνημονιακής εποχής, είτε δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τα δάνειά τους («κόκκινοι») είτε προέβησαν σε ρυθμίσεις με επιμήκυνση δανείων και κούρεμα (είτε μέσω του νόμου Κατσέλη είτε μέσω συμφωνιών). Ολοι αυτοί οι πολίτες δεν μπορούν να λάβουν δάνειο. Οπως δεν μπορούν και όσοι έχουν πενιχρό εισόδημα. Είναι τα τραπεζικά κριτήρια η ασπίδα που απενεργοποιεί την κρατική αρωγή…

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής (Photos – Videos)

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Απρόοπτο on air: Χόρευε κρατώντας μπίρα στο χέρι δίπλα σε ρεπόρτερ στο Σύνταγμα (Video)

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Μάχη με τις φλόγες για 5η ημέρα στο Παγγαίο – Στάχτη πάνω από 12.000 στρέμματα (Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter