Πολλαπλά μηνύματα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έστειλε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στην τοποθέτησή για την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μίλησε για θεωρητικά δόγματα και χαρακτήρισε «παρωχημένες» τις ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μεταπολίτευση και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είπε ότι «ο Καραμανλής σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς να αφήσει τις όποιες ιδεολογικές παρωπίδες να τον βγάλουν από τον στόχο του. Νομιμοποίησε όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, και άνοιξε τον δρόμο στη Δημοκρατία» προσθέτοντας ότι «αυτός ήταν ο πρόλογος ενός σχεδίου με τέσσερις πυλώνες: πολιτική σταθερότητα, ενότητα, ανάπτυξη και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στη συνέχεια με οξυδέρκεια ίδρυσε τη ΝΔ όπου συσπείρωσε και ριζοσπαστικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στην διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε με κατάκτηση κόμματα να εναλλάσσονται ομαλά στην εξουσία».
Και μηνύματα στο εσωτερικό
Είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε στη γραμμή για παραπλανητικές ετικέτες, σε ό,τι αφορά τη Δεξιά και το Κέντρο, τη στιγμή που η σαμαρική πτέρυγα και όχι μόνο, ζητεί την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στις παραδοσιακές της αξίες. Είπε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη η ΝΔ, «υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς από το πολεμικό μουσείο την 1η Ιουλίου, στην κοινή ομιλία με τον Κώστα Καραμανλή, έκανε λόγο για «φαντασιακό κέντρο» που ακολουθεί το Μαξίμου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στρίψει «το καράβι» προς τα δεξιά. Σημαντικά στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης έχουν υποστηρίξει ότι «το κέντρο είναι επάγγελμα».
Σε ό,τι αφορά τις νέες προκλήσεις της εποχής μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση. Τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από χθες. Γιατί όπως η αδύναμη βαλκανική χώρα του 1974 σταδιακά μεταμορφώθηκε σε σταθερή δημοκρατία, έτσι και η Ελλάδα της καθήλωσης και του διχασμού πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία. Το 2027 όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα. Στην τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις δύσκολες και όχι αυτονόητες».
Διαβάστε επίσης
Στο τραπέζι των προτάσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας η Γιάννα Αγγελοπούλου
Εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας – Νεκρός μεταλλεργάτης
Κάσος: Μετά την… παρατήρηση από μακριά, η Αθήνα ρίχνει το βάρος στη διπλωματία
50 χρόνια μετά τη χούντα: Ανάμεσα σε Λουδοβίκους και βαρόνους
Ακρίτα για Σακελλαροπούλου: «Τι φοβάται άραγε; Την οργή των οικογενειών;»