Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, κάτι που επιβεβαίωσε και σε ανάρτησή του στο X.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έγραψε «μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγο διάστημα πήγε κρυφά στην Ουκρανία, για να συναντήσει τον Ζελένσκι, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να μη έχουν καμία θεσμική ενημέρωση για τα σχέδια του πρωθυπουργού. Πολλοί συνδέουν την «υπερκινητικότητα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις βλέψεις για συνέχιση της πολιτικής του καριέρας στο εξωτερικό.
Το ευρωομόλογο για την άμυνα διχάζει την Ευρώπη
Την ίδια στιγμή στη Σύνοδο Κορυφής, αποτυπώνεται με καθαρό τρόπο, ότι οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες, για το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων, ώστε να υποστηριχθεί οικονομικά το σχέδιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και της στρατιωτικής δύναμης του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Οι χώρες που διαφωνούν έντονα είναι οι χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, ενώ υπέρ του «πολεμικού ευρωομολόγου», είναι οι χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία και Ιταλία, αλλά και χώρες της Βαλτικής, που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Σημειώνεται, ότι η πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και των πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ προβλέπει:
- Πρόγραμμα κοινής αγοράς για τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030
- Έως το 2030, τουλάχιστον το 35% της αμυντικής παραγωγής θα είναι αντικείμενο εμπορίου εντός της ΕΕ.
- Μέχρι το 2030, το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και αυτό να αυξηθεί στο 60% ως το 2035.
Μία άλλη άποψη που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η χρηματοδότηση του στρατιωτικού σχεδιασμού να γίνει από αυξήσεις φόρων και περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ ακούστηκε και η θέση για το ενδεχόμενο επιβολής ενός ορίου 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους της ΕΕ για συνεισφορά σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο Άμυνας.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, στήριξε την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως «αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».
Διαβάστε επίσης:
Μαρινάκης: Δηλώνει άγνοια για το καζίνο του Αγιαβέφε στα Κατεχόμενα
Βουλή: Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κλήση Κεραμέως και Μενουδάκου στην Επιτροπή Θεσμών για το «Μισέλ – Gate»